.

.
.

3 Aralık 2010 Cuma

BİR ÖNERİ, BİR RİCA

Çocukluğumda yeni yıl yaklaşırken en keyif aldığım şey postacı yolu gözlemekti. O zamanlar posta kutuları yoktu girişlerde ya da bizim apartmanda yoktu. Zavallı postacımız (ne tatlı bir adamdı, sevgiyle anıyorum kendisini, umarım hayattadır) dört katlı, 24 daireli apartmanın merdivenlerini tırmanır her kapıya tek tek dağıtırdı mektupları. Şimdiki gibi dağıttığı yegane şey faturalar ya da kredi kartı ekstreleri olmazdı-zaten bunların ne olduğunu bile bilmezdik-çeşitli boyutlardaki zarflar içinde mektuplar gelirdi, kenarları kırmızı mavi çizgili ise uçakla-par avion ya da air mail yazardı üstlerinde- geldiğini anlardık. Ağızları kapatılmamışsa bilirdik ki içinde tebrik kartı vardır. Sarı zarflarla daha çok matbu şeyler gelirdi. Bir de posta kartları vardı zarfsız gelen. Postacının getirdiği herşeyi heyecanla karşılardım. Doktor olan halam için bizim adrese gelen ilaç firması broşürlerini bile. Ama en çok yılbaşı kartları mutlu ederdi beni. Hele şöyle üzerleri telli pullu olup pırıldak yanıp sönenlere bayılırdım. Elime bulaşan yaldızlar bile ayrı bir zevk verirdi. Yılbaşına yakın PTT binasının önündeki kaldırıma kurulan kartpostal standlarının önünde saatler geçirirdim, sonunda binbir özenle seçtiğim çoğu pırıldaklı kartları güzel dilekler sıralayarak yazar, mutlaka büyüklerin ellerinden küçüklerin gözlerinden öperek sonlandırır, postalanmak üzere bir kenara koyardım. Sonra sıra gelirdi anneannemin seçtiği kartları yazmaya. Yılbaşı tebriği için cami fotoğraflı kartları ancak anneannem seçebilirdi. Üzerinde Arap harfleriyle "Bismillahirrahmanirrahim" yazan minareli, kubbeli kartlarla yeni yıllarını kutlardık aile efradının anneannem adına. Öyle tez canlı idi ki Aralığın 15 inde bütün sülalenin yeni yılı kutlanıp bitmiş olurdu ellerine ulaşan tebrik kartlarıyla. Sonra sıra gelirdi babamın yazacağı tebriklere. Babam üzerinde ismi yazılı kartvizitlerini kullanırdı kutlama için ve yana eğik güzelim yazısıyla bizzat yazardı. Benim görevimse onu yazarken izlemek ve tebrik yazılan her şahsın adını listeden silmek olurdu. Yazıp postalama işi bitince de bize gelecek kartların yolu gözlenmeye başlanırdı. Her gelen kart birkaç gün kitaplığın kenarında sergilendikten sonra bu iş için ayırdığım kutuya özenle yerleştirilip koleksiyona dahil edilirdi.

On yıl öncesine gelene kadar inatla sürdürdüm kutlama kartları yollama geleneğini, sonra zamana yenik düştüm. Zira yazdıklarıma cevap veren de kalmamıştı artık. Oysa ne güzeldir, ne sıcak duygulardır o küçücük renkli kartlarla yollanan, seni düşünüyorum, seni hatırlıyorum anlamına gelen. Şimdi bu yılbaşı için blog dostlarıma bir önerim var. Gelin bir yeni yıl kartı etkinliği başlatalım ve birbirimize kartlar yollayıp bir hoşluk yaratalım, yitip giden çocukluğumuza ufacık da olsa bir dönüş yapalım. Ben de varım diyenler yorum bölümüne parmak kaldırsın. Ben gerekli düzenlemeleri yapmayı üstleniyorum. Haydi bakalım, bekliyorum.

Başlıkta da belirttiğim rica ise bir yarışmaya katılan yakınım adına. Arzu ederseniz aşağıda verdiğim linki tıklayarak oylamanızı rica ediyorum ve şimdiden teşekkürlerimi iletiyorum.

http://www.yaysana.com/vote.php?link=1297

30 yorum:

  1. ben de eski güzellikleri yaşayanlardanım.yakınlarımın,arkadaşlarımın,kardeşlerimin yolladığı kartları,mektupları,telgrafları hala saklıyorum.hatta koleksiyon değerinde olan babamın eski kartpostallarını,mektuplarını,belgelerini,Türkiye fotoğraf albümlerini,eski güzellik kraliçelerinin kartpostallarını..daha neler neler saklıyorum.ağabeyimin asker mektuplarını.saymakla bitmez.yeni yılda tebrik kartı etkinliğinize ben de katılırım.sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Ay ben tabi ki varım varım varım diye iki elimin bütün parmaklarını kaldırıyorum:)

    ben de hala kendimi 18.yy romantiği olarak gördüğümden bu mektuplaşma sevdasından pek vazgeçememişimdir. Yıllarca aşık olduğum adama kimbilir kaç mektup yazdım, kaç kartpostal gönderdim hatırlamıyorum. Toplasa bir kitap az gelir:)

    kartları seçmek çok keyifli olacak, ne güzel düşündünüz, çok keyiflendim şimdi:))

    YanıtlaSil
  3. Evet Leylak'cım kartlaşalım yine, ne kadar zevk vermişti geçen yıl sanal olmayan, gerçek, el yazılarımızla, posta yoluyla kartlaşmamız.
    Hadi yine yeniden!

    YanıtlaSil
  4. ben de çocukken yeni yıl ve bayramlarda tebrik kartları gönderirdim büyüklerime sevdiklerime. ama maalesef dediğin gibi zamana yenik düştük. ama eski canlandırmak adına güzel bir etkinlik olabilir. Bu etkinliğe Müge Polat VARIM diyooooor.... Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. oyumu kullandım Leylak Dalıcım... Hadi şimdi etkinliği başlat:)

    YanıtlaSil
  6. Elbetteki varım, kartpostal dönemlerinin heyecanını yaşayan çocuklardanım hala da bir kısmını saklarım ogünlerden en güzel anılar olarak. Parmağım havada:)

    YanıtlaSil
  7. cocuklugumun en guzel yilbasilarina, simli kartlarin oldugu yillara gittim birden :)
    ne kadar guzel olur yapabilsek yeniden.

    YanıtlaSil
  8. bendeee bende varıııımmm..kartpostal biriktirmeyi bıraktım gelmeyince şimdi düğün davetiyeleri biriktiriyorum ..

    YanıtlaSil
  9. Dün sahafçıda gezinirken gözleri kart dolu raflı bir dolap gördüm''keşke yazıp yazıp yollayabileceğim biri olsa ne güzel olur''deyip bir iç geçirdim.Kalbimi okumuşsun anlaşılan.Tabik ki varım.:)

    YanıtlaSil
  10. Aklımdan geçeni okumuşsun ve daha ileri geçip eyleme geçirmişsin.Seni tebrik ederim.Benişm yılbaşı kartlarım hazır.Sen düğmeye bas:)))

    YanıtlaSil
  11. Bende varım. Acaba bu etkinlik büyürde bayram ve yılbaşı arifeleri kart satıcıları dolarmı sokaklara?

    YanıtlaSil
  12. Ben iki elimi birden kaldırıyoruuumm!!!

    YanıtlaSil
  13. Merhaba,

    ben bir blog yazarı değilim henüz ama takipçiyim. 1973 doğumluyum. Kartpostal, mektup hatta mektup arkadaşı meselelerini yaşamış bir takipçiyim. Eğer muhakkak blog yazarı olmak gerekmiyor ise, ben de etkinliğe katılmak isterim. 5,5 yaşındaki oğlumla, Şeker Bayramı ve Yılbaşı için her sene kendimiz kartpostallar yaparak gönderiyoruz sevdiklerimize. Hatta ben hala işyerinde sevdiğim arkadaşlarıma bile gönderirim.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  14. Oyumu da verdim. Kendim de geldim.

    YanıtlaSil
  15. Benim son iki yilda o kadar cok mektubum ve paketim kayboldu ki postada.
    1. iki blogcu arkadasima gönderdigim paketler (almanyadan)
    2. Nazo adli blogcu arkadisimin ilkokulunda yoksul cocuklar icin baslattigi kampanyaya gönderdigim paket.Özel o cocuklar icin alisveris yapmistim (türkiyeden)
    3.Cinara gönderdigim aylinin gelinlik fotografi(türkiyeden)
    4. anneme gönderdigim evrak (almanyadan)
    5. Aylinin müsterileri icin hazirladigi fotokitabi. Türkiyenin iki ayri sehrine (almanyadan)

    sadece su an hatirladiklarim.
    Yerine ulasmadigina mi yanayim.Kisilere haber verdigim icin yalanci konumuna düstügüme mi yanayim. Maddi manevi zarara ugradim. Acikcasi postanelere güvenimide yitirdim.
    Benim elimde mi bir ugursuzluk var bilemiyorum tabii:)

    Ama yinede katilmak istiyorum. Yenilen güresci misali:)
    Belki üzerimdeki bu ulastiramama laneti kalkmistir artik:))
    Denemeye deger.

    YanıtlaSil
  16. Örtmenim ben de ben de bendeeeee:))

    YanıtlaSil
  17. Nur' un dediği gibi...
    Hadi yine yeniden...

    YanıtlaSil
  18. Sevgili Leylak Dalı,

    Aynı bu hislerle son 2 yıldır ben de sevdiklerime, özellikle de yurtdışındakilere yeni yıl kartları atıyorum. Hatta iki yıl üstüste bununla ilgili yazılarda yazmışım bloğumda.

    Bu seneki listemi Çarşamba günü yaptım yarında kartları yazacağım. Ben bir taşla iki kuş vurabilmek için yine Unicef kartları atacağım sevdiklerime.

    Neden mi? Aşağıdaki iki yazıda yer verdiğim istatistiklere bakarsak yeni yıl için kart atarken dostlarımızı sevindirirken dünya için de çok güzel şeyler yapmış oluruz diye düşünüyorum. Sevgiler :)
    Epicurious

    http://karmahaskickedmyass.wordpress.com/2009/12/16/2009-unicef-yeni-yil-kartlari

    http://karmahaskickedmyass.wordpress.com/2008/12/20/kart-mektup-e-mail

    YanıtlaSil
  19. Ben de varım ama ayın 15inde gidiyorum :( Yetişebilecekse organizasyon ben de varım. Haberdar edersen sevinirim Leylakım. Bu arada müthiş fikir,seni seviyorum :D

    YanıtlaSil
  20. burdayımmmmm ve tabi ki de varım:) Ama bloglarda yayınlayalım bu etkinliği daha çok insan duysun:)

    Herkese sevgiler...

    Öperim Nurşen ablacığım:)

    YanıtlaSil
  21. ayy bende bayılırım bu işee... bizde eskiden annemle oturup ne çok yazmıştık. Hatta hala yılbaşında ben eşime, eşimde bana yollar. BENDE VARIM :)

    YanıtlaSil
  22. Sevgili arkadaşlarım,
    Katılımınız için çok teşekkürler. Bir sonraki postumda önerilerimi ve yapılması gerekenleri yazacağım. Sanırım daha katılmak isteyen olur.

    Aslıhan blogunuz olması şart değil, arzu ettikten sonra seviniriz katılımınıza hele oğlunuzla birlikte yaptığınız kartlar daha ilginç olur.

    Epicurious etkinliğe katılmak isteyip istemediğinizi anlayamadım, kesin birşey yazarsanız sevinirim, çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  23. Ben aynı mahalledeki arkadaşlarıma bile kartpostal yolladığımı hatırlıyorum Leylak Hanım..Yılbaşı ve bayram üzerleri en mühim işimiz hediye seçmek değil -pek yoktu öyle bir adet zaten- kartpostal seçmekti. Kırtasiyede ciddi zaman geçirirdik, öyle değil mi? Hepimiz zamana yenik düştük maalesef. Ben varım teklifinize..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  24. Leylak Hnm.'cım,
    Ben de ben deeee ...
    Lutfeeen....

    YanıtlaSil
  25. beni de alır mısınız listeye :)

    YanıtlaSil
  26. Tabii ki sevgili arkadaşlar, siz yeter ki isteyin, adresler yandaki mail adresime yollansın lütfen:)

    YanıtlaSil
  27. Leylak'cım ben de katılamk isterim, hem oğlana da etkinlik gibi olur :)

    YanıtlaSil
  28. Leylak'cım ben de katılamk isterim, hem oğlana da etkinlik gibi olur :)

    YanıtlaSil
  29. bu güzel etkinlkte ve listede bende olmalıyım:)

    YanıtlaSil
  30. kambersiz düğün olmaz leylaaam :)

    YanıtlaSil