.

.
.

21 Ekim 2010 Perşembe

BEBEK HER YERDE BEBEK

Bugün öğleden sonramı bu minikler şenlendirdi. Fransız yapımı bir belgesel olan filmde 4 farklı ülkede aynı gün doğan 4 bebeğin yaklaşık 1 yaşına kadar olan gelişimleri anlatılıyor. Filmin başrol oyuncuları Namibyalı Ponijao, Moğolistanlı Bayar, Japon Mari ve ABD San Fransisco'dan Hattie. 4 farklı kültürde 4 bebeğin hangi koşullarda büyüdüğü doğal ortamlarında yapılan çekimlerle anlatılmış. Bebeklerden Amerikalı ve Japon olanı el bebek gül bebek itinayla büyütülürken, Namibyalı ve Moğol olan doğa koşullarında kendi hallerine gelişiyorlar. Hele Namibyalı Ponijao tam seyirlik. O şirin çikolatayı yememek için zor tuttum kendimi, nasıl sevimli anlatamam. Tozun toprağın içinde, kah yerde bulduğu hayvan kemiklerini kemirerek kah su birikintilerinden su içerek, yalın ayak baş kabak büyüyüp gidiyor. Kocaman bir Moğol çadırında yaşayan Bayar ondan biraz daha hallice ama çok da özen gösterildiği söylenemez. Gözlerinin içine bakılan diğer iki bebeğe göre de daha az ağlıyorlar, daha az mızmızlanıyorlar. Hele Ponijao'nun zeytin gözleri devamlı gülüyor. En çok dikkatimi çeken 4 bebeğin de hayvanlarla içiçe büyümesi. Çoğu zaman çevrelerindeki hayvanların canını acıtacak kadar mıncıklamalarına rağmen hayvanların çocuklara yaklaşımı son derece koruyucu ve doğal. Moğol bebek leğende yıkanırken mesela kapıdan kafasını uzatan bir keçi çocuğun yıkandığı suyu içebiliyor, uyurken tepesinde gezen horoz ilgilenmiyor bile çocukla, Namibyalı velet kolunu neredeyse dirseğine kadar köpeğin ağzına soksa da köpek kesinlikle ısırmıyor. Japon ve Amerikalı aile ne kadar koruyucuysa diğerleri o derece kendi halinde büyütüyor bebekleri. Belgesel 4 bebeğin de yürümeye başlamasıyla sona eriyor.

Son günlerde izlediğim en rahatlatıcı, en hoş şeydi. Zaman zaman kendimi kıkır kıkır gülerken ve o çikolata Ponijao'ya öpücük yollarken yakaladığımı da itiraf edeyim. Bir şekilde temin edin ve izleyin bu belgeseli, bayılacaksınız...

18 yorum:

  1. hemen bulup izlemeli. sağol.

    YanıtlaSil
  2. ayyy inanilmaz guzel gorunuyor bu, bayilirim bebeklere :)
    tamamdir bu aksam ne izleyecegimi buldum, harikasin Leylak Dali, sagol :)

    YanıtlaSil
  3. çok merak ettim.nerden buluyorsun böyle ilginç şeyleri.hemen d&r'dan araştıralım.

    benim bebeğim de artık çocuk oldu. :)))

    YanıtlaSil
  4. Çok ilgili çekti.
    DVD değil mi? ona göre arayayım. çok isterim izlemeyi.sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. okurken bile gülümsetti hemen izlense fena olmaz:)Hiç akıllanmıyoruz..

    YanıtlaSil
  6. nasıl merak ettim şimdi, hemen not alıyorum :))

    YanıtlaSil
  7. dün senden duyar duymaz tedarikledim. Ama sabah izleyeemdim. Bir kazan kafa uyandım ki sorma...Hala başım ağrıyor.
    Öptüm çook

    YanıtlaSil
  8. Leylak Hanım merhaba,
    Bebeler çok şirin ama bizde DVD Player yok küüüüüüüüüüüü?

    YanıtlaSil
  9. Yorumları okudum da hepimizi meraktan çatlatmışsın. Sen bize tatlı bir işkence,vazgeçilmez bir bağımlılık yapmışsın :)
    Ben de çatlayanlar arasındayım...

    YanıtlaSil
  10. Sevgili arkadaşım izlemek isteyecebileceğim bir filmi paylaştığın için gönülden teşekkürlerrrr..Sevgilerrr....

    YanıtlaSil
  11. hayvanlara güvenmiyorum ben. nasıl yedi evin çocuğunu evin köpeği geçen yıllarda. beraber büyümüşler vesaire. belli olmaz hayvanın işleri.

    YanıtlaSil
  12. Çok hoşmuş, izlemek isterdim. Filoloji'deyken bize okutulan 'Brave New World' Aldous Huxley'nin bir kitabıydı. Bir merkezde dünyaya getirilen çocukların her birini farklı yetiştirmek için değişik yöntemler deniyorlar.Örneğin bir grup bebeğin büyüdüklerinde doğayı sevmemelerini istiyorlar ve çiçeklerin yapraklarına minik elektrik akımları veriyorlar. Bebekler emekleyip de çiçeklere ellerini uzattığında çarpılıyorlar. Okurken çok irkilmiştim. Sizinki çok daha sevimli ve ılımlıymış. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  13. merhaba, guzel bir belgesele benziyor, merak ettim dogrusu. Guzel paylasimlarda bulusmak uzere izlemeye aliyorum, sevgiler.

    YanıtlaSil
  14. tavsiyeni dinleyip, az evvel izleyip bitirdim.. gerçekten çok hoş, zekice düşünülmüş bi belgesel olmuş. ama bol bol şaşırttı bizi temizlik, oyun, beslenme alışkanlıkları nasıl da değişiyor kültürlerde..

    YanıtlaSil
  15. İzlemek isteyen ve izleyen tüm arkadaşlarıma önerime verdiğiniz değer için çok teşekkür ediyorum. Umarım beğenirsiniz. Yeni filmlerde buluşmak üzere hepinize çok sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. Nereden buluyorsun böyle güzel filmleri yahu?:))

    YanıtlaSil
  17. çok ilginç ve hoş, myle güzel anlatmışsınız ki, hemen izlemek istiyorum, teşekkürler paylaşım için, sevgiler:))

    YanıtlaSil
  18. leylaaam senden öğrenip seyrettim bunu bugün. pek gözerdi. yalnız araştırmacı kişiliğim nedeniyle devamlı dört ayrı ortam ve kültürde büyüyen dört ayrı bebeğin gelişimlerinde ne gibi farklılıklar oluyor detayını öğrenmek için yanıp tutuşuyorum halihazırda. bunun için kapsamlı ve çok bebeğin katıldığı bir araştırma şart mutlaka ama yine de bu çocuklarda özellikle durum nedir merak ettim. ponijao diğerlerinden daha mı erken yürümüştür veya hattie diğerlerinden daha mı erken konuşmuştur gibisinden.

    yine de çok sevdim. sadece ponijao'nun oturarak uyuduğu sahne için bile seyredilir :)

    YanıtlaSil