.

.
.

24 Ağustos 2010 Salı

BAŞLIKSIZ OLSA BUGÜNKÜ YAZI


Başbaşa vermiş mutlulukla poz veren bu iki arkadaş bugünkü alışverişimin rekolteleri. Doymuyorum kitaba ve ilginç objelere. İçimden birşey dürtüyor görünce "Al, al, al" diye. Sadece bakmak için girdiğim kitapçıda Arzu Çağlan'ın "Keyfe Gezer" isimli, gezi yazılarını topladığı kitabını görünce düşünmedim bile. Beş dakika içinde kasaya gittim, parasını ödedim ve çıktım. Aman ne kadar iyi etmişim, son yıllarda okuduğum en keyifli gezi kitaplarından biri. Ben bayılırım gezi kitapları okumaya (Benim bayılmadığım bir kitap türü var mı acaba, evet var: bilimkurgu), anlatılan yerleri gidip görmüş kadar olurum ve tesadüfen gidersem de çok faydasını görürüm. Şimdi Arzu Çağlan ile Barselona'dan başladım dolaşmaya. Sırada Roma, Napoli, Paris, Stockholm, Kopenhag, Viyana, Amsterdam ve Madrid var. Pek keyifli bir yolculuk yapacağız, ilk duraktan belli oldu. Zaten önsözden sonraki alıntı hemen çarpıyor insanı. ABD'li kadın şair Emily Dickinson demiş ki:

"Bir kitap kadar elverişli değildir hiçbir gemi,
Uzak ülkelere götürmek için bizi"

Aslında kadıncağız belki de böyle düşünmek zorunda kalmıştır, çünkü hayatının son 25 yılını odasından hiç çıkmadan geçirmiş. Mecburen kitaplar aracılığıyla gezecek dünyayı, kapıya kadar gelen bir gemi üretilmemişti ki, o zaman da, şimdi de.

Üzerine enfes bir leylak deseninin resmedildiği teneke kutuyu ise kurdele ve dantel alma düşüncesiyle girdiğim tuhafiyecide buldum. Kutuların dizildiği rafın en üstüne yerleşmiş bana göz kırpıyordu. Üstelik bir taneydi, benim gidip onu bulmam ve almam için getirilmişti oraya sanki, misyonu buydu. Şimşek hızıyla kaptım. Şimdi sol yanımda olgun ve asil bir hanımefendi gibi süzülmekte. Birlikte mutluyuz, kutluyuz.

Budur dostlar, bazen bir gün bir kitap ve bir kutunun mutluluğuyla sonlandırılabilir. Fazlasına gerek yok. Nazım'ın "Bugün Pazar" şiirine uyarlarsak:

"......
Bu anda
Ne sıcak, ne yorgunluk, ne diz ağrım
Kitabım,
Leylaklı kutum ve
Ben
Bahtiyarım..."

9 yorum:

  1. Her zaman bahtitar olasın Leylak'cım,
    Ama şimdi anlamadım, yani sen DAN BROWN kitaplarını okumadığınımı söylüyorsun, yoksa okuyupta sevmediğinimi? yada RAMA serisini.

    YanıtlaSil
  2. Kapağı görür görmez insanın alası geliyor kitabı :)

    Emily Dickinson çok güzel söylemiş

    YanıtlaSil
  3. İçim açıldı içim...
    İkisi de çok eğlenceli duruyorlar,fotoğrafta böyleyse yakını daha da güzeldir emininim...
    Tam seni yansıtmış :)

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Leylak Ablacığım, ne keyifli bir yazıydı yine. Kutuyu ben görsem inan sen gelirdin aklıma, güle güle kullan, öpüyoruz...

    YanıtlaSil
  5. ben o kutuyla bişey yaparım ki!

    :))))

    YanıtlaSil
  6. Kitaplara ben de dayanamam insanı kışkırtıyorsunuz :)görünce almak okumak istedim ama biraz beklemem lazım :)İnsanı mutlu edecek ne kadar çok ufak şeyler var aslında işte her zaman göremiyoruz belki..Keyifli gününüz bol olsun,sevgiyle...

    YanıtlaSil
  7. Bana da o kutu özel olarak senin için tek bir tane yapılmış ve sadece senin görmen sağlanmış gibi geliyor Leylak' cım. Ve emin ol ben görsem tereddütsüz senin için alır ve iletirdim.
    Ve evet çok haklısın. Mutluluk bazan dert ettiğimiz gibi uzakta değil. Her yerde, küçük bir kutu ya da tatlı bir sözde.
    Keyfin daim olsun canım ...

    YanıtlaSil
  8. kelimeler yanyana gelmiş bir hayat olmuş,keyfine ortak olmaktan ve illettiğin güzel mesalarından çok mutlu oldum..
    yanına bolköpüklü bir kahve bıraktım keyfine sağlık olsun..

    YanıtlaSil
  9. Hayatından kitap hiç eksik olmasın canım, bu her şeye değer bence:)

    YanıtlaSil