.

.
.

14 Ekim 2009 Çarşamba

MUHABİRİNİZ PORTAKAL ÇEKİRDEĞİ ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİ'NDEN BİLDİRİYOR 2

Sabah sinyallerini veren yağmur öğleden sonra yağmaya başladı, iki gündür devam eden aşırı sıcağın sebebi de anlaşıldı. Yukarıda gördüğünüz fotoğraf "Gölgesizler" filminin galasından çıkışta çekildi. Kapıdaki kalabalık yağmurun dinmesini bekliyor ama daha çok beklerler, ben bir taksi vasıtasıyla epeyce ıslanarak eve ulaştığımdan bu yana 2 saat geçti, hala devam ediyor yağmaya. Neyseki klasik Antalya yağmuru gibi değil de efendi efendi yağmakta, film izleme seanslarımızın selameti açısından yarına kadar dinmesini arzu etmekteyim. Bu konuda Gülen'in kesin katkısı var, hatta ben sinemadayken telefon edip yağmur yağdığına sevindiğini bile söyledi, kıskanç:))

Bugün iki film izledim. Sabah seansında izlediğim festivale dahil olmayan bir filmdi, vizyondan kalkmadan seyredebildiğim için kendimi şanslı hissediyorum, zira DVD'den film izlemek bana hiç cazip gelmiyor. "KARANLIKTAKİLER" yönetmenliğini Çağan Irmak'ın yaptığı, ana rollerinde Meral Çetinkaya, Erdem Akakçe ve Derya Alabora'nın oynadığı bir film ve oyuncular muhteşem iş çıkarmışlar. Özellikle Erdem Akakçe ve Meral Çetinkaya kendilerini aşmışlar. Konu ruhsal bozukluğu olan bir anne ile çok düşkün olduğu, adeta baskı altına aldığı, dengesiz davranışlarıyla bunalttığı oğlu arasında geçiyor. Kendini eve kapatmış, sürekli korkularıyla yaşayan, huysuz annede Meral Çetinkaya, naif, bezgin, hayalperest oğulda ise Erdem Akakçe oynamıyor adeta yaşıyorlar. Derya Alabora hakkında ise ne söylesem az, bence bu kadın rol yapmıyor, kamera karşısında gündelik hayatını devam ettiriyor, öylesine doğal. Hasılı sinema salonundan müthiş bir doygunluk hissiyle çıktım ve soluk almadan, çiseleyen yağmurun altında izleyeceğimiz gala filmine yetişmek için Kültür Merkezi'ne koşturdum. Çok kalabalıktı, biletler numarasız olduğu için sabahtan aldığımız halde balkona yönlendirildik ve önümüzdeki demir korkuluk yüzünden perdeyi görebilme uğruna helak olduk. Filmin oyuncuları galaya katılamadı, bu nedenle film sonrası söyleşi de iptal edildi ama başka oyuncular izleyici olarak salonda idiler. Festivalin gediklilerinden kar beyazı saçlarıyla İzzet Günay ve Selda Alkor Belediye Başkanı'nın yanında seyrettiler filmi. Kalabalık arasında Gülsen Tuncer, "Hatırla Sevgili"nin Ayla'sı Nergis Öztürk ve sinema yazarı Burçak Evren gözüme çarpanlardı.

Filme gelince; Hasan Ali Toptaş'ın aynı adlı romanından filme uyarlanan, yönetmenliğini Ümit İnal'ın yaptığı "GÖLGESİZLER" iki gün içinde izlediğim üçüncü kasvetli ve psikolojik bozukluklar silsilesi film olarak gak dedirtti. Yer yer verilen anlamlı mesajlara rağmen bunalttı beni, üstelik oyuncu kadrosu hayli kalabalık ve nitelikli idi. Taner Birsel, Selçuk Yöntem, Altan Erkekli, Hakan Karahan, Ahmet Mümtaz Taylan, Arsen Gürzap ve diğerlerinin çıkardığı olağanüstü oyuna rağmen çok karmaşık geldi konu bana, belki üstüste bu kadar gerilimli ve kasvetli film izlemesem daha olumlu duygular yaratabilirdi. Filmde yazar Hasan Ali Toptaş da kısa bir süre göründü ve bana göre filmin en iç açıcı sahnesi finalde Candan Erçetin'in bu film için bestelenmiş "Ben Kimim" adlı güzelim şarkıyı seslendirdiği sahne idi. Zaten filmin müziklerini de Candan Erçetin yapmış.

Yağmurlu bir festival günü böylece sona erdi, yarın kısmetimize ne çıkarsa onu izleyeceğiz, birkaç seçenek arasında kararsızım. Görüşmek üzere...

11 yorum:

  1. Leylak' cım sen dostluğu aştın, resmen kültür elçiliği yapıyorsun.Biz, afişiyle, ayrıntılı açıklamalarla ve böyle güzel anlatımla nereden takip edebilirdik festivali.Sağol, eline ayağına yüreğine sağlık.Muhabirlerin en şirini Portakal Çekirdeğini minnetle öpüyorum.

    YanıtlaSil
  2. Her şeyi o kadar güzel anlatmışsınız ki o demir korkuluğu testereyle filme gerilim müziği katarcasına kesmek istedim.
    Yağmur yağınca ortalık toprak koktu mu sanki burnuma o koku geldi gibi :)

    YanıtlaSil
  3. Tutun ki geldim sizinle gezdim.O derece gözümde canlandı.Ben hiç böyle hayal etmiyormuşum festivali meğer.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. bizde çok istedik bu festival olayını ama nedense dışarıdan pek kimseyi almıyorlar???
    ben anlamadım!...

    YanıtlaSil
  5. Tadı damağımda 3. bekliyorum.
    Birazda imrenerek. Ne güzel bir günde 2 filim seyretmek.
    Öyle güzelde anlatmışsın ki, okurken yaçanıyor.
    Eh artık dvd yada sinemada seyredeceğimiz filimler tescillendi, sağolasın.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Arkadaşlar teşekkürler, izlenimler devam edecek. Festival zamanı hayatımıza renk ve coşku geliyor gerçekten. Bu sene benim katılımım gecikmeli oldu ama geç olsun güç olmasın değil mi?

    İçimdeki Yolculuk, festivale dışardan kimseyi almıyorlar kısmını anlayamadım. Ben de normal vatandaş olarak gişelerden bilet alıp izliyorum filmleri, ayrıca film izlemek için gitmesen bile Kültür Merkezi'ne giriş serbest. Ayrıca bilet fiyatları da makul, 5 lira, ben öğretmen indirimiyle 3 liraya giriyorum ki o daha güzel. Sanırım senin kastettiğin davetiyeli kapanış törenleri falan. Boşver, onu CNN canlı verecekmiş, oradan izleriz. Bence bitmeden sen de katıl festival havasına. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Yagmur ve film festivali filmleri , muhtesem ikili...Yazinizi okuyunca icim sicacik oldu...Iyiki kis geliyor:)Film zamani!

    YanıtlaSil
  8. Ne kadar güzel günler geçiriyorsun.Ben de orada olamdığım için kafamı dağıtmak adına bir sürü dvd aldım ve onları seyrediyorum.Bu filmleri de mecburen o şekilde izlerim artık :D
    Sevgiyle kal....

    YanıtlaSil
  9. festivalden uzak kalmadık sayende. Geçen pazar yaşamdan dakikalarda Erdem Akakçe'nin oyununun ne kadar iyi olduğu hakkında konuşuldu. Bir İstanbul masalındaki o küçük rolünde bile parlamıştu.

    Sevgiler sana

    YanıtlaSil
  10. Çok güzel bir festival izlenimi olmuş..
    İzlediğin filmlerin hepsi hep psikolojik gerilim filmleriymiş...Şansına...Çagan ırmak begendiğim yönetmenlerden,eminim güzelmiştir...

    Candan erçetini çok begenirim eminim ki filmin müziğinide çok güzel seslendirmiştir...

    YanıtlaSil
  11. kulaktan dolma bilgiler ancak bu kadar oluyormuş demek ki bi arkadaşım demişti davetiye
    verilmiyor diye..bende anlamayamamış saçma gelmişti...bunu öğrendiğim iyi oldu..teşekkür ederimm

    YanıtlaSil