.

.
.

30 Eylül 2009 Çarşamba

OKUL YOLUNDA


Okullar açılıp da öğrenciler, öğretmenler ortalıkta görünmeye başlayınca eski günleri hatırladım. Ev okula yakındı, yürüyerek gider gelirdim. Tam 25 sene aynı kaldırımları çiğneyerek gittim geldim, birsürü değişik insan görüp birsürü olaya tanık oldum. Bunlardan beni çok güldüren iki tanesini yazmak istiyorum.

Bir sonbahar günü, sabah ilk saat dersim var, erken çıktım evden geç kalmamak için hızlı hızlı yürüyorum. Okul, Devlet Hastanesiyle karşı karşıya. Tam hastaneye yaklaşırken önümde yürüyen kadını farkettim. Ufacık tefecik, cılız bir kadıncağız, 5-6 yaşlarında toraman bir kız çocuğunu sırtına bindirmiş, ıhlaya tıslaya gidiyor. Zorlandığı o kadar belli ki sık sık durup nefesleniyor. Bir süre o önde ben arkada yürüdük, sonunda dayanamadım: "Bu çocuk yürüyemiyor mu da sırtında taşıyorsun hanım?" diye sordum. "Yürüyor da biraz hasta, hastaneye götürüyorum, kucağına al diye tutturdu, ben de bindirdim sırtıma" dedi. Üstüme vazife ya, karışmasam olmaz: "İyi de senin koca kızı taşıyacak ne canın var, indir yürüsün, az kalmış zaten hastaneye" deyip çocuğa döndüm: "Yazık değil mi annene, kocaman abla olmuşsun hadi yürü biraz da annen dinlensin." Kadın benden de desteği bulunca "İn de yürü bakayım biraz, canım çıktı" diyerek koydu çocuğu yere. Ufaklık çaresiz indi kadının sırtından ve yanısıra yürümeye başladı, benden çekindiğinden mızmızlanamadı da ama durumdan hoşnut kalmadığı kesindi. Biraz sonra hastane sapağına geldik, ben iyi günler dileyerek ayrıldım. Birkaç adım sonra arkamı döndüm çocuğa el sallamak için, anasının elinden tutmuş zorla yürüyen kız benim kendisine doğru döndüğümü görünce avazı çıktığı kadar bağırdı: "CADIIIIIIIIIIIII!.."

İkinci maceram ılık ve mis kokulu bir bahar günü gerçekleşti, bu defa dönüş yolunda. Dersi bitirmiş güzelim havayı içime çekerek keyifle eve gidiyordum. Karşımdan orta yaşı geçmiş bir beyle bir hanımın geldiğini gördüm. Adam belli ki felç geçirmiş, ağır adımlarla ayaklarını sürüyerek, bir baston yardımıyla yürümekte. Kendinden biraz daha genç karısı da koluna girmiş, bir yandan adamı çekiştiriyor, bir yandan da sürekli söyleniyor. Adamcağızın bu sözcük bombardımanından müşteki olduğu her halinden belli, itiraz etmeye kalkışıyor arada ama anında lafı ağzına tıkılıyor. Derken iyice yaklaştılar, tam yanlarından geçeceğim adam beni "Bir dakika hanımefendi" diyerek durdurdu. Birşey soracağını düşünerek "Buyrun" dedim ve işittiğim cümleyle ağzım bir karış açık kaldı: "Hanımefendi, karım sigara içmişsin diye tutturdu, lütfen benim ağzımı bir koklar mısınız, içmiş miyim, içmemiş miyim?" Gözlerim yuvalarından uğramış bir biçimde, ağzımın içinden "İçmemiştir, içmemiştir" diye söylenerek ordan nasıl koşturarak uzaklaştım şimdi aklıma geldikçe kahkahalara boğuluyorum. İşin komik tarafı biri benden bir istekte bulunduğunda zor durumda kalsam da çok zor "Hayır" diyebiliyor olmam, Allahtan bu sefer akıllıca davranabildim de hatır için elin adamının ağız kokusunu çekmedim:))

Eğlenceli anılar hayatınızdan eksik olmasın sevgili dostlar...

7 yorum:

  1. Cadııııı:))) okulda o kadar çocuğun ağız kokusunu çektiğin yetmedi di mi?:)))

    Canım ya çok güldüm.Yine yaz böyle anılarını,eminim sende daha çok vardır:)

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Cadıya çok güldüm ben de. Sen de mi hayır diyemeyenlerdensin. Al sana bir ortak yan daha. Küçücük çocuklara bile (tanımadığım) diyemiyorum. Değişemiyor da insan.

    YanıtlaSil
  3. Sigarayı bırakmaya çalıştığı zamanlar ben de şimdiki eşime yapardım aynısını. 20 sene öncesinden bahsediyorum. O zamanlar henüz evli değildik. Bir türlü inanmazdım içmediğine öylesine kokardı yanıma geldiğinde. Ama işi o beyefendinin yaptığına kadar hiç vardırmadım valla ne yalan söyleyeyim. Sonradan ben kendim de iş hayatına başlayınca anladım ki, sen içmesen bile etraftakiler baca gibi tüttüğünden içmiş kadar oluyorsun ve için de dışın gibi kokmaya başlıyor. Neyse o günler geride kaldı. Aman tanrım.

    Anılar çok eğlenceliydi:)Çok severim anı okumayı. Sabah sabah iyi geldi. Kalemine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. güne gülerek başlattın beni, çok hoştu. teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  5. hım.
    daha epey güzel anının çıkacağı belli. biz bekliyoruz merakla :)

    YanıtlaSil
  6. valla ikisi de süperdi ya yazık oldu burada bunlara , skeç olamlı oynanmalılar. Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  7. ayy su an cidden kahkahalara bogulmus vaziyetteyim.
    "Cadiii!" ehuhhh, resmen fikra gibi.
    lutfen baska varsa paylasin, cok guzel anilar bunlar gercekten.

    YanıtlaSil