.

.
.

12 Mayıs 2021 Çarşamba

12 MAYIS (5 GÜNDE MÜZİK MEYDAN OKUMASI 3)

Ağrıyan dizlerime ve Allahın cezası Covid'e küfrederek (evet küfrederek, ne olmuş?) fotoğraf arşivimi karıştırdım şarkılardan fal tutmadan önce. Hay bin kunduz, tam da bugün Bodrum'dan lise kızlarıyla güle oynaya Kos'a gittiğimiz günmüş. İçim cızlayarak (cızlamak nasıl oluyorsa, sanırsın cızbız köfte yapıyorum) baktım hepsine teker teker, nasıl da mutlu, keyifli ve de neşeli imişiz. Kim bilirdi ki takip eden 2 yıl boyunca  Kos Kos gezmek yerine yerine kös kös evde oturacağız, devamının gelmeyeceği de ne malum. En iyisi şom ağzımı kapatayım bir Kos fotoğrafı ile musikiye geçeyim:


Efendim, 9. sorumuz şudur:

9- Düğününde çalınmasını istediğin şarkı: 

Haydaa, bu biraz absürd olmadı mı? Düğün ne kardeşim, milattan önceydi o, ayrıca düğün yapmadık, nikahı yeterli gördük. Onda da bardaktan boşanırcasına yağmur yağdı, enerji tasarrufu nedeniyle semtimizde elektrik kesikti, uzak bir semtteki kuaföre gidildi, şık pabuçlarımı evde unutmuşum, gelinlik altı postalla kaldım, mecburen eve uğramak gerekti, nikaha geç kalmayalım diye hızlı gidiyorduk trafik polisi önümüzü kesti, rica minnet ceza yazmadılar. Yani nikahta bu kadar aksilik olurken bir de düğün yapsaydık neler olmazdı, Allah korumuş 😃

Madem böyle bir soru sorulmuş, cevap vermesek olmaz, hani tekrar o yıllara dönüp düğün yapacak olsak şunu isterdim:

"Un Belle Histoire"/Michel Fugain söylüyor:


Bunun bir de Tanju Okan, Nilüfer ve Modern Folk Üçlüsü tarafından Türkçe söylenen versiyonu vardır ki çok severim:


10- Yeniden yorumlanan (cover) bir şarkı:

Genellikle şarkıyı kim ünlendirmişse ondan dinlemeyi tercih ederim.  En güzel de kendileri söyler zaten. Benim ilk gençliğimde Sylvie Vartan-Johnny Hollyday çifti çok ünlü idi ve Sylvie Vartan'ın "La Maritza" şarkısına bayılırdım. Sanırım Meriç doğumlu oluşumun etkisi de vardır Meriç nehrini anlatan bu şarkıyı sevmemde. Coveri var mıdır diye bakarken Bir Rus filminde Eteri Beriashvili tarafından yorumlanmışını buldum. Tam anlamıyla cover sayılmaz ama idare edin, zira ben pek cover sevmiyorum:

"La Maritza"/Eteri Beriashvili yorumluyor:


Sylvie Vartan'dan da dinleyelim mi?

 

11- En sevdiğin klasik müzik parçalarından bir tane seç:

"Dünyanın Bütün Sabahları" filmini izleyenler Marin Marais adını hatırlayacaklardır, Barok müziğin önemli bestecilerinden biri olan Marais'in daha ziyade "viola da gamba" denilen çello benzeri bir müzik aleti ile icra edilen bestelerinden "Sonnerie"yi çok severim. Eseri bu enstrümanın virtüozu Jordi Savall'dan dinleyelim:

"Sonnerie"/Jordi Savall seslendiriyor:


 

12- Karaokede biriyle düet yapmaktan hoşlandığın bir şarkı:

Karaoke yapmışlığım yok ama birileriyle şarkı söylemişliğim çok. Lisedeyken şahane kanto söylerdim, repertuarım da çok genişti, hemen hemen tüm kantoları bilir ve eski kantocuların seslerini taklit ederek söylerdim. Bunların içinde "Evlilik Düeti" diye bir kadın ve bir erkek tarafından seslendirilen bir kanto vardı, "Bu Bekarlıktan Bıktım Usandım" adıyla da bilinir. Ben hem kadın, hem erkek seslerini taklit ederek söylerdim bunu, hala da söyleyebilirim herhalde. Dinleyelim mi? Benden değil tabii ama ben daha iyi söylerim onu da belirteyim, çok da mütevazıyımdır 😃

Evlilik Düeti:


Bugünlük bu kadar, ziyaretçisiz, tatsız geçecek bir bayramınız daha kutlu olsun...


11 yorum:

  1. Bugünün müzikleri senden o zaman:)

    iyi bayramlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keyifli dinlemeler olsun o zaman. İyi bayramlar...

      Sil
  2. ya öğretmenim hepsi güzel de kantoyla beni benden aldınız :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Epeydir kanto dinlememişsinizdir eminim. İnanın o kadar meraklı olmama rağmen ben de yıllardır ne dinliyor, ne söylüyordum. Lisede takma adım Deniz Kızı Eftelya idi, o kadar yayılmıştı ünüm hahaha :)Bir gün buluşmak kısmet olursa size bir kanto borcum olsun :)

      Sil
    2. eskişehir'de diyorum o zaman :)

      Sil
  3. Üh ne maceralı nikahmış :) Sylvie Vartan benim de çok sevdiğim bir yorumcu. Zaten o nesilden bir o kaldı galiba. Hallyday de göçtü gitti. Ben de bu etkinlik sonlanmadan bir şarkısını paylaşayım, durun siz :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla maceralıydı :) La Maritza'yı Antalya Operası'nda bir soprano var, olağanüstü güzel söyler, dinlemelere doyamam ama konser monser hakgetire iki yıldır. Sylvie ayrıca ne güzel kadındır, hani Johnny de fena değildir :).
      Hadi bakalım bekliyorum Sylvie paylaşımını.

      Sil
  4. Kim Ayırdı Sevenleri, bence şarkının orjinalinden daha güzel, çok ciddiyim. :)

    Jordi Savall ve Dünyanın Bütün Sabahları seçimin nefis, ben de pek severim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kim Ayırdı Sevenleri'yi ilk dinlediğimde ortaokuldaydım ve nasıl sevmiştim. Nilüfer yaşıtımdı ve yeni tanınıyordu. ama Tanju Okan'ın sesi, of anam of! Bir de şu sözleri çok severdim: "Elini değdi birden durdu zaman/Elleri volkan gibi sıcaktı". Malum ergensin :)
      O filmi bana sen tavsiye etmiştin Ekmekçim hatırlıyor musun? Jordi Savall sevdam ondan sonra iyice depreşti. Kuzenim Antalya Operasında keman sanatçısı. Birkaç yıl önce bir Barok orkestrası kurdular, kendisi almanya'da bir barok bursu kazanmış, bir süre kalmıştı. onlar da konserlerinde Sonnerie'yi çalmışlardı ilk parça olarak, nefis bir konserdi ve şahane çalmışlardı. Aslında kaydı vardı ama bulamadım, bulsam onu koyacaktım :)

      Sil
  5. Ben niye hiçbir müziği açamadım ki acep?

    Dünyanın Tüm Sabahları'ndan sadece ileri derece bencil ve çekilmez adamı hatırlıyorum.

    Ben de düğün yapmadıydım. Hâlâ düşündükçe mutlu olurum, oh mis :)

    YanıtlaSil
  6. her şeyden önce iyi bayramlar leylakcım. bu meydan okumanı heyecanla ve keyifle takip ettim. sevgiler...

    YanıtlaSil