.

.
.

27 Aralık 2015 Pazar

DÖKÜM 1

Yıl bitmeden son sanatsal faaliyetleri ucundan yakaladım neyse ki. 15 gün önce Ankara Devlet Operası sahnesinde modern dans topluluğundan izlediğim "Fındıkkıran" balesini bu kez Antalya Devlet Operası Sahnesi'nde klasik bale formatında izledim. İlki de çok güzeldi ama ne yalan söyleyim bugün izlediğim gösteri şa-ha-neydi. Müziğini Çaykovsky'nin bestelediği Fındıkkıran balesi yılbaşına çok yakışan bir eser. Bir yılbaşı kutlamasıyla açılıyor perde ve evin kızı Clara'nın armağan olarak aldığı fındıkkıranın etrafında dönüyor olaylar. Rüya gibiydi danslar, müzik, dekorlar ve kostümler. Dansçıların ellerine, ayaklarına, emeklerine sağlık. Doğal olarak temsil sırasında fotoğraf çekmedim, aşağıdakiler selam sırasında yakaladığım birkaç kare:





Söz baleden ve sanatsal etkinlikten açılmışken ufaktan geçmiş yıl değerlendirmesi yapsam olacak. Malum burası bir yerde benim kişisel tarihim. Bu yıl katıldığım etkinliklerle başlayalım pek de sevemediğim, beni hayli yorup üzen 2015 değerlendirmesine:

- 60 film izlemişim, bir kısmı sinemada, bir kısmı DVD ya da internet aracılığıyla olmak üzere. Geçen yıla göre düşmüş sayı. Çünkü babamın hastalığı nedeniyle Altın Portakal'ı kaçırdım. Mayıs ayında da kayınvalidemi kaybetmiştik, o süreçte de bu tarz etkinlikleri takip etmem mümkün olamadı. Şu film çok güzeldi diyemeyeceğim, zira hepsini tek tek elden geçirip hatırlamam lazım ki hiç canım çekmiyor bunu yapmayı. Ama izlediğin en kötü film hangisiydi derseniz tartışmasız "Deliha" derim.

-Seyrettiğim bale sayısı 5, bu da Antalya'da sahneye konanların tamamı ve Ankara'da izlediğim Fındıkkıran'ın toplamı ediyor. Hepsi çok güzeldi ama liste başına bugünkü "Fındıkkıran"ı koyabilirim.

-Yine 5 tane tiyatro oyunu, 1 tane opera izlemişim. Bizim Antalya Devlet Tiyatrosu ne yazık ki Operamız kadar çok eser sahnelemiyor, sahnelenenler de bana fazla hitap etmiyor. Bu yıl 3 oyun Antalya'da 2 oyun Ankara'a izledim ki Akün Sahnesi'nde seyrettiğim "Vanya Dayı" hem sahnelenme, hem oyunculuk açısından mükemmeldi. Sayının bu kadar düşük olması yine Tiyatro Festivali'ni kaçırmam nedeniyle. 

-Konser rekoltem 4'le sınırlı ve pek tatmin edici bir sonuç içermiyor, çünkü Piyano ve Koro Festivali'ni de kaçırdım.  "Boğaziçi Caz Korosu" bile hayal kırıklığıydı.

-Bu yılın en bereketli etkinliği sergiler oldu, 18 tane sergi gezdim ki bunlardan en şahanesi Cermodern'de katıldığım "Grayson Perry, Küçük Farklılıkların Kibri" sergisiydi, çok etkileyiciydi.  Onu yine Cermodern'deki "Steve McCurry" takip etmekte. 

-Sevgili Füruzancığımı konu alan bir panel, bir kitap fuarı, Konya'daki Kelebekler Vadisi müzesi gezisi katıldığım hoş etkinliklerdi.

-Sanatsal faaliyet sayılmaz belki ama sportif ve heyecanlı bir etkinlik olarak da Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu'nun Antalya ayağının tüm etaplarını yerinde izlemek yeni ve ilginç bir deneyimdi. 

-Bu yıl leyleği havada görmüştüm, gerçekten leylek kadar olmasa da epey kilometre yaptım. Nisan başında Marmaris-Datça, Nisan sonunda Alanya, 2 kez Ankara, Haziran'da Konya, Ağustos içinde Bursa, Ekim sonunda İzmir olmak üzere epey gezip dolaştım. Gerçi bunların bazısı zorunlu ve sıkıntılı gidişlerdi ama yine de seyahat iyidir.

Eh yılın kalan dökümü de sonraya kalsın. Güzel bir hafta sonu dileğiyle...

4 yorum:

  1. Ben de bloguma bu tarz bir döküm yazısı yazmak istiyorum. Bir ara düşündüm bu kimin ilgisini çeker, kim okur diye ama sonra blogumun benim günlüğüm olduğunu düşündüm. ilerleyen yıllarda açıp bakarım 2015 yılında ne yapmışım diye. Bu yüzden kimse okumasa da olur.

    2015'i dolu dolu geçirmiş gibi görünüyorsunuz. Bir de bu hesabın 2. bölümü varmış. Özellikle kitaplarla ilgili dökümü bekliyorum.

    YanıtlaSil
  2. Sizi tebrik ederim.Hiçbir şey yapamadığımı üzülerek gördüm yazınızı okurken. Küçük yerlerde pek de şansımız olmuyor gerçekten. Bir de çalışıyor olma bahanesi olunca hayatın bir yanını ıskalıyoruz çoğumuz. Bu sene tek izleyebildiğim "Kuvay-ı Milliye Destanı" oldu. Onuda sağ olsunlar kız kardeşlerim ayarladı İstanbul'a gittiğimde.

    YanıtlaSil
  3. Tebrik koydum. Tam bi kültür mantarısın canım benim.

    YanıtlaSil
  4. Ya çok imrendim size ne kadar dolu dolu yaşıyorsunuz ^^

    YanıtlaSil