.

.
.

10 Eylül 2013 Salı

GÜLE GÜLE HALACIĞIM


Yukarıdaki fotoğraf halamla tanışmamın bir vesikasıdır sanki. İlkokul 1'deyim sanırım, ondan önceki görüşmeler flu, en net olan ve başlangıç niteliği taşıyan bu buluşmamız. Önce fotoğraftakilerle tanışın, en önde yandan görünen güler yüzlü kadın benim büyük halam, daha doğrusu halamdı. Bu sabah itibarıyla zebra kafesine tutunmuş gülümseyen annemin yanına gitti. Annemin yanındaki babam, fotoğraf makinesinin kılıfına taşıyor zannımca, fotoğrafı da eniştem çekiyor, O annemin yanına gideli 3 seneyi geçti. Bir örnek elbiseli iki kız ve zebraları merakla süzen şapkalı delikanlı ise kuzenler. Sen neredesin derseniz annemin önünde, kız kuzenlerden büyüğünün omzunun üstünde burnumu ve gözlerimden birini görebilirsiniz. Yalova'dan Burdur'a tayinleri mi çıkmıştı, yoksa bir İstanbul seyahati dönüşü bize mi uğramışlardı karıştırıyorum. Çünkü bu ziyaretin öncesinde bir ziyaretleri daha var, ben yaşları bana yakın üç kuzenle buluşma hayalleri kurarken bize geldikleri gün kızıl çıkarmışlar ve ben apar topar anneannemin evine sepetlenmiştim. Asıl buluşma ertesi yıla kalmıştı ve pek keyifli olmuştu. Zaten sonraları hemen her yaz babaannemlerin Ulukışla'daki bahçelerinde biraraya gelmiştik, ortaokul yıllarımda da Ankara'ya taşınmışlardı. 

Halam anlatmakla bitmeyecek bir kadındı; hayatı tîye alan, neşeli, yerine göre küfürbaz, pratik, becerikli, hayat dolu. Her iki kalçasındaki kemik erimesi nedeniyle adeta emekleyerek yürüdüğü bir döneme denk gelen oğlunun düğününde, birilerinin koluna girerek piste çıkmış, arkadan kendine destek yaptırarak "oğlumun düğününde oynamazsam ne zaman oynayacağım" diyerek dikildiği yerde bir güzel çiftetelli döktürmüştü. Ankara'da oturdukları yıllarda enerji tasarrufu ve hava kirliliği nedeniyle gündüzleri kaloriferleri yanmayan evlerinde üşüdükleri için bizim sobalı eve gelirler, halam sobanın başında oturup çayını yudumlarken "Canım er, canım ateş, mıçayım kardeş kapısına" diyerek bizi gülmekten yerlere yatırırdı. Aklına estikçe fıkra anlatır, olmadık zamanlarda akla gelmeyecek espriler yumurtlar, iki taşın arasında gazete bulmacaları çözerdi. Sabah rujunu sürmeden sofraya oturmaz, yemek sonrası kahve faslını ihmal etmezdi. Uzun yıllar oturdukları Ankara'daki evlerine gitmeye bayılırdım, otobüsten inip evlerine çıkan yokuşu hevesle tırmanır, evde ağzıma sürmediğim yemekleri kapışa kapışa yerdim. Birşeyi yapmaya karar vermesi ile yapmasının arası hiç uzamazdı, öylesine pratikti. İzmir'e taşındıktan sonra sık sık gittik körfez manzaralı evlerine. Eniştem kış günlerinde balkona çıkar hava raporu iletirdi bize "Çatalkaya kapalı, yağmur yağacak ya da Çatalkaya açık hava güzel olacak" diye. Kuzen saz çalar, biz türküler söylerdik. Halamla babam arada aşka gelir bir Ulukışla türküsüne ortaya fırlar dönü dönüverirlerdi kimileyin. Son yıllarda, beyin ameliyatı geçirdikten sonra gidip gelen hafızasıyla bile espriler yapmayı, bulmaca çözmeyi sürdürdü, beni gördüğünde "sen bana çekmişsin" diyerek kucakladı. Ah halam, ne diyeyim öyle çok anı bırakıp gittin ki, unutmak mümkün değil. Nurlar içinde yatasın, bir parçamı da yanında götürüyorsun her giden gibi. Anneme selam söylersin değil mi?

31 yorum:

  1. Başın sağolsun Leylak Dalı, ne hoş bir insanmış.

    YanıtlaSil
  2. Başınız sağolsun. Allah rahmet eylesin..

    YanıtlaSil

  3. Başınız sağolsun. Mekanı cennet olsun.

    YanıtlaSil
  4. Başınız sağ olsun. Nur içinde yatsın inşallah.
    Sabır diliyorum.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  5. Hep keşke bir halam olsaydı, eminim çok severdim demişimdir. Okuduğum kadarıyla senin halanı da sevdim desem...Allah rahmet eylesin. Sana ve ailene sabır diliyorum Leylak' cım.

    YanıtlaSil
  6. Nurşen'clm başın sağolsun, sabırlar dilerim ...

    YanıtlaSil
  7. İnan o yüzünde gülümsemelerle gitmiştir.

    Işıklar içinde olsun.

    Dönüşte görüşürüz.

    YanıtlaSil
  8. Başınız sağ olsun Nurşen Hanım, Allah rahmet eylesin.

    YanıtlaSil
  9. Nurlarda uyusun Sevgili Halacığın Leylak Dalıcığım.Benim halam yok bilemem hala sevgisini ama kendim halayım.Yazıyı okurken benim yeğenlerim benim için ne düşünüyorlar merak ettim. Benim annem halana ne çok benziyor ,dayı çocukları çok severler...Başınız sağolsun ,sabırlar diliyorum.

    YanıtlaSil
  10. Kelimelerin kifayetsiz kaldığı zaman.
    Ne denirse densin havada asılı kalacak, doldurmayacak anlamını...
    Başın sağolsun arkadaşım.
    Her nerede iseler umarım huzur, mutluluk ve sevgi çevrelemiştir onları.
    Umarım yüzlerinde bir gülümseme, beklemektedirler bizi onlara kavuşacağımız zamana değin...

    YanıtlaSil
  11. Başınız sağolsun Leylak Dalı'm. Şu günlerde ne çok göçen var...:((((

    YanıtlaSil
  12. Nurlar içinde yatsın,başın sağolsun leylakcım..

    YanıtlaSil
  13. başınız sağolsun... ben de bir hala olarak, inşallah benim yeğenim de arkamdan böyle konuşur diye düşündüm... allah sabırlar versin..

    YanıtlaSil
  14. Başın sağolsun Leylakım her gidenin yeri o kadar boş kalıyor ki...
    Sabırlar diliyorum halanın da mekanı cennet olsun inşallah...

    YanıtlaSil
  15. mekanı cennet olsun leylakım ...
    :(

    YanıtlaSil
  16. Ne diyecegimi bilemiyorum, gitmeler hep aci, hic tanismadigin birinin gidisine, arkasinda biraktigi anilara goz yasi dokebiliyorsun. Annemi 3 sene once kaybetmisken icimi daha fazla acitti bu yazi. Basin sagolsun Nurşen ablacim :(

    YanıtlaSil
  17. Söyleyecek söz yok, çünkü böyle gidişlerin tesellisi yok canım yaaa... :((

    YanıtlaSil
  18. başınız sağolsun. ALLAH taksiratını affetsin...

    YanıtlaSil
  19. Başınız sağ olsun. Güzel insanlar güzel anılıyorlar işte böyle. Nurlar içinde yatsın halanız.

    YanıtlaSil
  20. Canım çok üzüldüm, nurlar içinde yatsın.Allah sana da sevenlerine de sabırlar versin.

    YanıtlaSil
  21. Başın sağolsun. Nur içinde yatsın.

    YanıtlaSil
  22. Leylağım,
    Allah rahmet eylesin. :(
    Yerlerinde rahat uyusunlar; halan, annen, baban...

    YanıtlaSil
  23. Allah annenize, halanıza tüm vefat etmiş sevdiklerinize rahmet eylesin. Yazıyı okurken hem duygulandım hem hayat doldum. Ne kadar güzel insanmış.

    YanıtlaSil
  24. Öyle güzel anlatmışsınız ki Halanız oradan mutlaka okumuş ve mutlu olmuştur.
    Allah rahmet eylesin,sizede sabırlar versin

    YanıtlaSil
  25. Hepinize çok teşekkür ediyorum, sizlere ve sevdiklerinize uzun ömürler diliyorum. İyi ki varsınız...

    YanıtlaSil
  26. Leylakım,konuştu seninle de, halanı güzel hatırlıyorsun ya gerisi hiç önemli değil.

    Tekrar başın sağolsun.

    YanıtlaSil
  27. Yorumum geldi mi bilemiyorum? bi terslşk oldu sanki...Halanı güzel hatırlıyorsun ve hatırlayacaksın ya gerisi hiç önemli değil demiştim.

    Huzurla uyusun...Tekrar başınız sağolsun

    YanıtlaSil
  28. Allah rahmet eylesin, nur içinde yatsın.

    YanıtlaSil
  29. Leylak ablacığım, başın sağolsun... (Mesaj yazdım sanırken, yazmamışım...)

    Böyle naif bir insanı kaybetmek büyük acı. Ama tanımış olmak da büyük mutluluk. Böyle insanlar zenginleştiriyor bizleri...

    Bana dediğin gibi, hakkaten her giden bizden bir parçayı; çocukluğumuzun, gençliğimizin bir bölümünü alıp gidiyor. Ama halacığının güzel anıları hep yüreğinde kalsın, huzurla uyusun... Sabır diliyorum.

    YanıtlaSil
  30. başın saolsun :( geç oldu biraz ama

    YanıtlaSil