.

.
.

7 Nisan 2012 Cumartesi

SAÇ MACERALARINA DEVAM


Yine bir kesim ve resim (boya daha doğru kelime esasen) günü, süne süne gittim kuaföre. Niyetim geçen sefer ilk kez saçlarımı emanet ettiğim kişiye boya ve kesim yaptırmaktı. Lakin onun meşgul olduğu başka bir müşteri vardı, beni bir kızılderili reisi devraldı. Kırmızı tişörtünün altına cepleri kırış kırış olmuş bir kargo pantolon giyen reis kıyafetini sipsivri burunlu, üzerine nakışlar yapılmış, yumurta topuklu, kahverengi kovboy çizmeleri ile tamamlamıştı. Kızılderili reisinin kovboy çizmesi giymesi biraz ironik olsa da barış çubuğu içtiği bir soluk benizliden hediye olarak aldığını varsaydım. En göze çarpan yanı saçları idi, bir kuaför olarak tam olması gerektiği gibi yani; kuzgunî siyaha boyanmış (hem de yeni boyanmış, alnındaki boya izlerinden anladım), kulak üstleri inceltilip tepe kısmı kabartılmış, katlı kesim yapılarak omuzlara uçları hafif dışarı kıvrık şekilde düşürülmüştü. Çene üstünde kirli bir sakal ve gölgemsi bir bıyık yüzüne tam Kızılderili reisine yakışır sertlik vermiş. Bu görüntü karşısında ismini sorma gereği bile duymadım, kendisine "Fön rüzgarıyla sarhoş kuzgunî fırça" ismini uygun buldum, Kızılderili reisi bir kuaföre de ancak böyle bir isim yakışırdı. Hak verirsiniz ki hayli uzun bu ismi her seferinde telaffuz etmek zor olduğu için kısaca "Kuzgunî Fırça" olarak sözedeceğim kendisinden. Saçlarımı vakur hareketlerle boyadıktan sonra her kuaförde adet olduğu üzere duvara asılı TV monitöründe açık olan müzik kanalını izlemeye koyuldu. Ben de yanımda götürdüğüm "Kalbin Limon Hali" isimli öykü kitabımı yarıladım. Bu esnada diğer kuaför yanımdaki koltukta oturan müşteriye röfle yapmakla meşguldü. Farkettim ki çalışırken sürekli alt dudağını ısırıyor. Kalabalık bir gelin başı çalışması esnasında alt dudağı olmaksızın evine dönebileceğini düşünürken boyamın süresi doldu. Saçlarım yıkanırken salonun tavanını ve duvarların üst bölümünü inceledim, başka birşey yapmam mümkün değildi zira. Somon rengi duvarların tavana yakın bölümüne çiçekli bir bordür geçirilmiş, kemerli kapıların alçıpanları da alakasız bir bordoya boyanmıştı. Tavanın tam ortasındaki eşkenar dörtgen floresan lambanın etrafı daha geniş bir alçıpan eşkenar dörtgenle çevrilmiş, ona da renk olarak turuncu uygun görülmüştü. Floresan lamba yeterli bulunmamış olacak ki tavanın muhtelif yerlerine açılmış yuvalara çok sayıda tasarruflu ampul dil çıkarırcasına yerleştirilmişti. Hasılı zevksiz dekore edilmiş bir salondu ama bir güzelliği vardı ki iki duvarı boylu boyunca kaplayan pencerelerden-yağmurun serptiği çamurla desenlenmiş kirli camlara rağmen-içeri sızan ışık ortama ferah bir hava veriyordu. Ben salonun dekorunu zihnime yerleştirirken yıkama işlemi sona erdi ve Kuzgunî Fırça ile birlikte fön koltuğuna geçtim. Kibar reis "lütfen" ve "teşekkür ederim" sözcüklerini bolca kullanarak saçıma şekil verdi, kendisine aynı kibarlıkta mukabele ederek şükranlarımı ilettim ve ayrıldım salondan. Bir angarya daha üç haftalık bir süre için atlatılmış oldu.

Efendim bugün günübirlik bir geziye gidiyorum, intibalarımı dönüşte sizinle paylaşmak üzere güzel bir hafta sonu diliyorum...

6 yorum:

  1. Çok eğlenerek okudum :) Bir çeşit ritüel, ayrı yerlerde yaşanan aynı şeyler, saçlarını da güle güle kullan :)Bir daha gittiğinde Reis Kuzguni Fırça'ya selam ;)

    YanıtlaSil
  2. Ne hoş birine emanet etmişsiniz saçlarınızı sevgili Leylak Dalı. Ben olsam Kibar reisi şaşkınlıkla izlerken iyi mi yapıyor kötü mü takip edemezdim. (:

    Sevgiyle.

    YanıtlaSil
  3. Saçlarını güle güle kullan ablam, bugünkü gezintin de umarım harika anılar bırakmıştır geride. Kitaplardan Pi'nin yaşamı bitti, çok iyiydi. Böyle sınırsız hayalgücüyle donatılmış yazarları tanıdıkça, insanlara yetenek dağılımı yapılırken ufak haksızlıklar olmuş gibi geliyor... :)Okumadıysan tavsiye ederim diyeceğim ama, sen de belgeselleri izlerken av sahnelerinde fena olanlardansan hiç deneme, çünkü epey sert sahneler var.
    Öpüyorum çok, güzel bir pazar diliyorum...
    Sevi

    YanıtlaSil
  4. Nurşen ablacım benzetmelerine hayran kaldım yine güldürdün ebni :9 iyi eğlenceler diliyorum öptüm

    YanıtlaSil