.

.
.

25 Nisan 2012 Çarşamba

KEMER OLAYIM BELİNE:)

Dün uzun zamandır gitmediğimi yoldayken farkettiğim çok sevdiğim bir beldeye, Kemer'e gittik. Antalya'ya yerleştiğimiz ilk yıllarda, kendi halinde, bâkir, pırıltılı denizi sakin, narenciye bahçeleri içinde mis kokulu küçük bir kasaba idi. Yamaçlardan birine kurulu, yeşillikler arasına konuşlanmış yegane tatil köyüne (Fransız Tatil Köyü, şimdilerde Club Med) karşı kıyıdan bakar ve "Burada yabancılar denize çırılçıplak giriyormuş, çıplaklar kampıymış burası" dedikoduları yapardık. Bilmezdik ki çok geçmeden Antalya'nın tüm plajları üstsüz ve g-stringle güneşlenen turistlerle dolacak, zamanında merakla dedikodusunu yaptığımız konu gerçeğe dönüşünce hiç ilginç gelmeyecek, kafayı çevirip bakmayacağız bile. Yıllar geçip gitti, biz Kemer'e sık sık gittik, her gidişimizde başka bir değişiklik farkettik, ağaçlar azaldı, binalar çoğaldı. Fransız Tatil Köyü merak konusu olmaktan çıktı, uzaklarda yeşillikler arasında beyaz bir noktaya dönüştü. Biz Ayışığı Plajı'nın rengarenk çiçekli yollarında turlar atıp, soluklanmak için oturduğumuzda garsonun ısrarla "Buranın spesyalidir, kavun içinde dondurma" şeklinde önerdiği fahiş fiyata sunulan saçma tatlıyı reddettik. Daha güzel kuşbakışı bir manzaraya karşı, daha keyifli birşeyler yemek için tepedeki çamlar arasına kurulmuş Yörük Çadırı'na çıktık, işletmecisinin özel olarak doldurduğu kasetten yükselen oryantal havalar eşliğinde, ayakkabılarımızı çıkararak girdiğimiz kıl çadırda halı yastıklara serilip gözlemeler yiyip ayranlar içtik. Yat Limanı'nın kızağa çekilmiş teknelerinin göğe yükselen yelken direklerine bakarak sahil boyunca şehir turu yaptık. Kimi zaman akşam saatlerinde doyumsuz bir güzellik alan ışıltılı denizine daldık, kimi zaman kumlara serilip gün batımını seyrettik. Her gidişimizde yeşil azaldı, beton çoğaldı, beldenin en lüks oteli Olympos gözden düşmüş eski bir ikbale dönüştü, hareme yeni girmiş genç ve güzel cariyeler gibi salınan 5 yıldızlı otellerin arasında geçmiş tantanalı günlerinin hayallerine daldı. Ama Kemer herşeye rağmen hala güzel, hala sevimliydi. 

İşte dün bu duygularla beldeye vardığımda-ki ne kadar uzun zamandır gelmediğimi farketmem yolboyu geçilen iki tünelin de yenilendiğini görünce oldu-şehrin daha da geliştiğini, otellerin arttığını gördüm ama sahilde epey değişiklik yapılmış, yeşillenmiş, temizlenmiş ve halka açılmıştı ki bu çok sevindiriciydi. Narenciyeler çiçekte olduğundan mis gibi bir koku vardı ortalıkta, hasılı taze, yeşil ve güzeldi herşey. Gerisini fotoğraflar anlatsın...









30 yorum:

  1. harika fotoğraflar, ne güzel ne sakindir şimdi oralar:)
    23 nisan pozuna da ayrıca bayıldım

    YanıtlaSil
  2. Ben de kemere gitmeyeli yıllar oldu, sen anlatırken narenciyelerin kokusu burnuma geldi, fotoğraflar çok güzel ayrıca, son kareye bayıldım (atlamadı mı üstüne)

    YanıtlaSil
  3. Kemeri bilmem.Ama seni çok seviyor ve tanıyor gibi hissediyorum örtmenim.

    YanıtlaSil
  4. 1998 / 2000 yıllarına goturdunuz benı, oğrencıyken kemer de yazları calısmaya gıttıgım zamanları hatırladım, barlar sokağını, cakıl plajını, tekneden masmavı suya atlamayı, arkadaslarımı, kaptan bar ile prima bar calısanları olarak karşılıklı atışmalarımızı: )

    Çok özlemişim... hem de çok, burnumda o denizin kokusu genzime kadar geldi...


    Çookk teşekkürler bu yazı için.

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Leylak Dalım.Benim icinde Antalya cok ozeldir.En cok nisan mayıs aylarını severim.Dogukan pasaya hamileyken bir hafta tatil yapmıstık sehir icindeki bir otelde.Dedigin gibi butun sehri mis gibi cicek kokuları sarmıstı.Denizde yuzme faslı olmadan sadece seyretmis,caylarımızı yudumlamıstık .Yakın yorelerdeki doga harikalarını,tarihi eserleri gezmistik kızım ve esimle.Yine cok guzel ,essiz resimler.Tesekkurler :)

    YanıtlaSil
  6. Kaş' ta bir tatil geçirdiğim dönemde uğramıştım. 80 li yıllarda sanırım.
    Leylak' çım yaw ben fotolara bayıldım. Profesyonel işi tam anlamıyla. Sonuncusundaki de ne güzel bakmış öyle. Ellerine sağlık
    canım. Öptüm...

    YanıtlaSil
  7. Asucum,
    Sağol, sen bana böyle destek attıkça daha çoook fotoğraf çekerim ben:)) 80'li yıllar Kemer'in en bakir zamanlarıydı, şimdi görsen epey değişik gelir sana ama yine de güzel, herşeye rağmen...
    Sonuncu çok şekerdi, düşün köpekten ürken ben bile yanaşıp sevdim:))

    YanıtlaSil
  8. Başak,
    Uzun yıllardır bu şehirdeyim ve her geçen gün daha çok bağlanıyorum. En güzel zamanı dediğin gibi Nisan-Mayıs aylarıdır. Yazın kaçmalı ama:))
    Çok teşekkürler beğenine, sevgiler yolluyorum, küçüklere öpücükler...

    YanıtlaSil
  9. annemahsustan,
    Ne güzel seni geçmişe götürdümse, ben de epeydir gitmemiştim, bana da iyi geldi. Çok severim zaten Kemer'i.
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  10. Ecehan,
    Sağol canım ya, çok tatlısın:))

    YanıtlaSil
  11. Bilge'nin annesi,
    Sen o zaman antalya'ya gelince bir Kemer yap. Çok değişmiş bulacaksın.
    Son fotodaki o kadar şirindi ki ben bile sevdim (biliyorsun birlikte bir köpek maceramız var, atkımı çöpe attığımı da biliorsun:)))

    YanıtlaSil
  12. Yeliz,
    Gerçekten çok güzel ve çok sakindi bu mevsimde.
    Yazınsa çekilmiyor:))
    23 Nisan pozum için bir teşekkür gelsin:)

    YanıtlaSil
  13. bir kase lezzet,
    Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  14. Ah Öğretmenim, resimler nasıl iyi geldi bünyeye, ve senin kalmeinden Kemer'in evrim hikayesini okumak da bir o kadar buruk.. Keşke her yeri mahfetmesek :(((

    YanıtlaSil
  15. Birönceki yıl yaz tatilimizde tercihimiz olmuştu . Herşey muhteşemde o sıcağına katlanmak çok ama çok zor ki bizim kaldığımız günlerde hava çok iyiymiş normalde nem dahada yüksek oluyormuş . Sanırım en güzel zamamları şu an .
    Yalnız atlamadan geçemeyeceğim . O nasıl gece hayatı öyle . Vaaaavvvvv bildiğin eğlencenin dibine vurduk . Türkiye sınırlarında İnfernoyu tek geçerimm . Ohhh gelsekde bir dağıtsak .

    YanıtlaSil
  16. Elif,
    Ben Kemer'le tanıştığıma memnun olduğumda evli ve küçük çocuklu idim ve de Kemer'e değil gece, gündüz hayatı bile çok sakindi:) Gece hayatı hız aldığında ise benim hızım kesilmişti:) Lakin dün İnferno'nun önünden geçtik, yeni sezona hazırlanmakta idi, sanırım bu yaz epey hızlı olacak:)

    YanıtlaSil
  17. Maya,
    Ne yazık ki mahvediyoruz ve daha da mahvetmeye devam edeceğimizden hiç şüphem yok.
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  18. iş toplantılarımız hep kemerdeki veya belekteki 5 yıldızlı otellerde oluyor ama fırsat olup şehri gezemiyoruz
    o güzel beldeyi 1 kez gezmiştim çok sevimli güzel bir tatil kasabasıydı
    deniz kum harika
    o ünlü kaldırılan müstehcen bulunan heykelin önünde fotoğrafım bile vardır yani :))
    leylakcığım fotoğrafların profesyonelleri kıskandırır
    çok güzeller
    sevgiler

    YanıtlaSil
  19. Maviannem,
    Dün kulaklarını çınlatmadım sanma, bir kez bahsetmiştin Kemer'de kaldığınızı blogunda aklımda kalmış.
    Müstehcen heykele gelince (bence müstehcen falan değil ama) yeni açılan parklardan birine zor görülecek bir yere koymuşlar yeniden, ağaçlararasında dikkat etmezsen göremiyorsun bile. Hatta yer değişimi için yeni bir açılış töreni bile yapılmış, ne komik di mi, önce kaldır sonra törenle yeniden aç:))

    YanıtlaSil
  20. En son 92 de mi ne gittim. O zaman bile beton miktarı fazla gelmişti bana. Resimler süper, hele o parti için hazırlanmış papyonlu velet çok şirin.

    YanıtlaSil
  21. Kemer benim de en sevdiklerimden biri, hatta o bolgede en sevdigim yer sanirim :) Biraz temizlenmesine ve bakimli olmasina sevindim :)
    Sefaniz bol olsun ;)

    YanıtlaSil
  22. Mayısta bir başkadır Kemer:) bu tez benim için çok geçerli sakin ve huzurludur.O kadar özlemişim ki anılarımı ve o doğa güzelliğini.Her ne kadar otellerle imha edilsede!
    bu güzel fotoğraflar çok iyi geldi bana Leylak dalım, süpersin sen;)

    YanıtlaSil
  23. Meyra,
    Kesinlikle... Yazın ne sıcağı, ne kalabalığı çekilmiyor.
    Otel kalabalığına rağmen hala güzel desem, bir de bakımlı hale gelmiş, ona sevindim.
    Senin Zehra ile benim Makbule'nin elinden güzel görüntü kaçar mı Meyracım:))

    YanıtlaSil
  24. A-H,
    Son haliyle de sevmeye devam edebilirsin canım, epey elden geçmiş, güzel olmuş.
    Vietnam maceralarını bekliyoruz:)

    YanıtlaSil
  25. Sis,
    Bir yöre keyfedilince hapı yutuyor, betondan kaçış yok. Merak ettiğim onca otel doluyor mu, insanlar çıldırmış olmalı ki hala otel inşaatları devam ediyor. Neyse ki şehir içinde kat sınırı var o biraz boğuntudan kurtarıyor. Yine de nisbeten iyi kalabilmiş yerlerden, en azından denizi temiz şimdilik.
    Papyonlu çoook şekerdi, köpek ürkeği ben bile sevdim, gerisini tahmin et:))

    YanıtlaSil
  26. Nurşen hn.
    O kavun içi dondurma, hep benim içime ukte kalmıştır. Pahalı diye almamıştık, halen aşeririm. İstanbul'da kavun mevsimi başlayınca, meyveli algida dondurmalarla ikisini karıştırıp kendimi avuturum.

    Club MEd hakkında da şunu diyebilirim. Sadece gençleri ağırlayan bir otel. Evliler ya da çocuklular için hiç uygun değil. Çılgın partiler ve eğlence anlayışı var. Şirketten bir arkadaşım geçen sene gitmişti.

    YanıtlaSil
  27. Kemer'e ilk gittiğim yılları hatırlattınız.Bİlemiyorum bir çatal yolum ortasında duran ağaç hala sağ mı? Ayışığı parkı ve Yörük parkını hatırlıyorum ama sonradan kimliksiz bir şeye dönüştü Kemer.
    Fransız tatil köyü folklorunu da gayet iyi hatırlıyorum...Türkleri almazlardı...ama çılgın Türkler sandal ya da motor gezisi sayesinde tatil köyünün karasularına yanaşarak bu engeli aşarlardı, en azından kıyıdan görme fırsatı olurdu. Artık ne görülebilirse....:)

    YanıtlaSil
  28. Kemer'e ilk gittiğim yılları hatırlattınız.Bİlemiyorum bir çatal yolum ortasında duran ağaç hala sağ mı? Ayışığı parkı ve Yörük parkını hatırlıyorum ama sonradan kimliksiz bir şeye dönüştü Kemer.
    Fransız tatil köyü folklorunu da gayet iyi hatırlıyorum...Türkleri almazlardı...ama çılgın Türkler sandal ya da motor gezisi sayesinde tatil köyünün karasularına yanaşarak bu engeli aşarlardı, en azından kıyıdan görme fırsatı olurdu. Artık ne görülebilirse....:)

    YanıtlaSil
  29. Bu kavun içi dondurmanın Gönen(Balıkesir) Parkı versiyonu da Arjantin diye bilinen ve gazozoun içine karışık dondurma atılıp kokteyl şemsiyesi ve pipetle ikrm edilen şeydi...Çok severdil.

    YanıtlaSil