.

.
.

5 Ekim 2010 Salı

ISINMA TURLARI

2-3 gündür Ankara oldukça serinledi, hele şükür üşüdüğümüz günleri de gördük. Bu yaz hiç bitmeyecekmiş gibi gelmişti bana. Dün dışarıda halletmemiz gereken bazı bürokratik işleri tamamladıktan sonra yakında olan Hamamönü'ne gitmeye karar verdik. 2-3 yıldır o semtteki evlerde restorasyon çalışmaları yapılıyordu, son halini görmek istedik.

Burası henüz restorasyona girmemiş bölge, arkadaki görünen Hacettepe Camii.

Bu sokaksa restorasyonu tamamlanıp son şekli verilmiş bölgelerden biri. Civarda öğrenci yurtları ve Hacettepe Tıp Fakültesi var. O nedenle yol boyu cafeler sıralanmış.

Bu sokakların düzenlenmeden önceki halini de biliyorum, berbattı. Evlerin duvarları rutubetten kabarmış, sıvaları dökülmüş, sokaklar delik deşik, teneke mahallesi denilebilecek durumdaydı. İnsan aynı evler, aynı sokaklar olduğuna inanamıyor.



Restorasyon sonrası ziyaretçi sayısı artınca orada yaşıyan kadınlara da bir geçim kapısı açılmış, yaptıkları elişlerini sergileyip satıyorlar.

Burasının düzenlemesi devam ediyor, sanırım kültür merkezi olarak açılacak bir kompleks, ortak bir avluda pekçok binadan oluşmakta. Keçi kardeşimiz de bekçilik yapıyor:)

18. YY. sonlarında inşa edilmiş Sarıkadı Camii'ni tanımakta güçlük çektim, heryeri elden geçirilmiş. Avlusundaki hazirede camii yaptıran ailenin mezarları bulunmakta.

Ve dönüş yolunda girdiğim Kurtuluş Parkı'nın güvercinleri. Fotoğraf çektiğimi gören yem satıcısı bir avuç yemi savurup güvercinlere poz verdirdi, bu arada kendi de poz verdi.

Kaç gündür ilk defa evden çıkınca kendimi epeyce yorsam da bir nevi ısınma faaliyeti yapmış oldum, şimdi Ankara'nın tadını çıkarma zamanıdır...

28 yorum:

  1. seni çoook sevdiğimi söylemiş miydim? :))))))) fotolara bakarken ve yazını okurken farkettim ki sabah suratsızlığım gülümsemeye bırakmış yerini.

    YanıtlaSil
  2. Sanki kaleiçinin resimlerine bakar gibi oldum.Gerçekten çok güzel olmuş.

    YanıtlaSil
  3. Ne kadar hoş bir sokak olmuş, orada yaşayanlar da çok şanslı, masal gibi bir yer olmuş, hiç bilmiyordum böyle sokakları restore ettiklerimi, umarım daha fazla sokağa yaparlar, bana Safranbolu evlerini ve sokaklarını anımsattı, orası da tarihte gezinmek için ne güzel bir yerdir.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,
    Gidip görme fırsatım olmamıştı,
    çok mutlu oldum fotoğrafa yansıyan bu güzelliklere,Ankara geç de olsa
    elindeki hazinelerin farkına varacak umarım.Bir misafirimiz
    geldiğinde gezdirebliceğimiz tarih
    kokan bu güzelliklerin onarılmış olması mutlu etti beni..
    sevgiyle:))

    YanıtlaSil
  5. Sokak ve fotoğraflar enfes. Bu restorasyon girişimleri de son derece mutluluk verici. Bizim kadar zengin ve köklü bir tarh birikimine sahip çok fazla ülke yok.
    Ellerine sağlık Leylak' cım...

    YanıtlaSil
  6. En son Ramazan ayında gittim iftardan sonra. Muazzam bir kalabalık vardı keyifli bir program hazırlamışlardı Ramazana özel.
    Bu arada kurtuluş parkı benim ortaokulumun hemen yanıbaşında çok gitmişliğimiz vardır ama şimdi sadece yanından geçer olduk.
    Nurşen ablacğım havalar çok soğumadan bir buluşma ayarlasak nasıl olur:)

    YanıtlaSil
  7. Müthişsin, bu ısınma turuysa, yarışı dört gözle bekleyeceğim. Hiç ''oram, buram'' diye şikayet etme, kimseler inanmaz:))
    Ay kıskandım mı ne?
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Harika bu resimler. Ne güzel gezmişsin yine Leylak Dalı'm.

    YanıtlaSil
  9. 1942-6 yıllarında Samanpazarı 1949-52 yıllarında da Hamamönünde geçti çocukluğum ve gençliğim...Bu gün gidebilsem oralara eskiden oturduğumuz evleri bulabilir miyim acaba?Ne dersin arkadaşım?Sevgiler,fotoğrafların çok güzel...

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Annecik,
    Hamamönü ve civarı pek değişmedi, bu gördükleriniz yenilenmiş yüzü, daha birçok mahalle var eskisi gibi duran, bulmanız muhtemel diye düşünüyorum. Siz bir gün Kunegond'la birlikte Ankara'ya gelin, oralara götürmesi benden olsun. Çok teşekkürler ve sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Şenizcim,
    Sağol canım, hafiften başladım Ankara turlarına:))

    YanıtlaSil
  12. Nedukcum.
    Valla gezip gezip eve gelince "Ay dizim dizim" diye söyleniyorum ama bu bacak beni terketmedikçe gezmeye devam etmek niyetindeyim:)
    Kıskanma, gel birlikte gidelim:))

    YanıtlaSil
  13. Şuşucum,
    Kurtuluş Parkı bizim eve de çok yakın ama ancak yolüstüyse uğruyorum aslında şu ara çok güzel, ne dersin buluşmamızı orada yapalım mı? Önümüzdeki hafta içinde bu konuyu bir karara bağlayalım. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  14. Asucum,
    O bölgenin restore edilip canlandırılmasına çoook seviniyorum, zira bundan 10 yıl önce kardeşimin doktora tezi için fotoğraf çekmeye gittiğimizde berbat bir haldeydi, restoreden sonra ilk gidişimde gözlerime inanamadım, çok güzel olmuş ama insanlara yaranılmıyor. Evlerinin içininde yaptırılmasını istiyorlar, kendileri parmak kıpırdatmasınlar istiyorlar. Yine de bu hali bile güzel olmuş.
    Çok sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. Balkahvecim,
    Kış gelmeden gidip görmeni ve oradaki konaklardan birinde açılmış Liva pastanesinde bir çay içmeni öneriyorum, memnun kalacaksın.
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  16. Sanat Notları,
    Bu proje 3-4 yıldır devam ediyor, hala da bitmedi ve gerçekten harabeyi cennete döndürdü diyebiliriz. Hoş bir yer oldu, ankara'ya gelirseniz görün derim...

    YanıtlaSil
  17. Sevgili Yurdanur,
    Evet bana da Kaleiçi'ni anımsattı ama tabii o kadar geniş kapsamlı değil burası ama temiz ve düzenli bir yer oldu, umarım böyle devam eder.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  18. Kara Kitapçım,
    Söylemesen de bilirim ben senin sevgini, sağol canım benim, karşılıklı:)
    Sen hep gül olur mu?

    YanıtlaSil
  19. Sokağa ve bekçi keçiye bayıldım.
    Seninle birlikte gezmek ise ayrı bir keyif :)

    YanıtlaSil
  20. Hiç görmediğim ama çok merak ettiğim, son halinin methini çok duyduğum bir yeri gördüm sayenizde:) en çok da güvercinlerin pozunu sevdim:) sevgiler

    YanıtlaSil
  21. Ankara'ya erken gitmişim böyle güzel yerlerini göremedim.Pek çorak göründü gözüme gittiğimde pek bir yerini gezemedim ama..Bir daha kısmet olursa senin yazdıkların rehber olacak :)sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  22. sayenizde doğduğum ve çok sevdiğim Ankara'nın bir başka güzel yüzünü gördüm..evler ve sokaklar çok güzel olmuş..inşallah Ankara'ya gittiğimde görme fırsatım olur..tabii sizinle de tanışmayı çok isterim..sevgiler,Ankara'ya selamlar..

    YanıtlaSil
  23. Sevgili Selma,
    İnşallah ben buradayken düşer yolunuz Ankara'ya, hem tanıır hem gezeriz.
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  24. Sevgili Butterfly,
    Bu yaz geldiniz herhalde, tam bozkır sıcağıydı. Aslında bu mevsim en güzel zamanıdır ankara'nın. Bir dahaki sefere inşallah. Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  25. Zerocum,
    Gerçekten merakını giderdiysem sevinirim, inşallah birgün gelirsin birlikte gezeriz. Kurtuluş Parkı'nın güvercinleri meşhurdur, Yenicami önü gibi.
    Çalışmaların iyi gittiğini umuyor, sevgiler yolluyorum...

    YanıtlaSil
  26. Buğdaycık,
    Sen gel, Leylak ablan seni elinden tutup götürür keçi amcaya:))
    Bekliyorum bak:))

    YanıtlaSil
  27. Nurşen ablacığım daha sıcak bir yerler seçsek buluşma yeri olarak:))
    ikbaharda gideriz seninle kurtuluş parkına.
    O zaman önümüzde ki hafta içi için bir gün ayarlayalım. Bu arada bugün aklımdan geçiyordu pino'nun yanınamı gitsek acaba diye ama sen erken davranmışsın. Bir daha ki sefere birlikte gideriz orayada:)

    YanıtlaSil
  28. Şuşucum,
    Bugün kulağını çınlattık aslında. Pino'nun geleceğini bilmiyordum ben, konuştuk sonra keşke seni de arasaydık diye o gelince. Neyse bir kez de birlikte gideriz Pino'nun yanına. Sana faceden cep numaramı yollayacağım, önümüzdeki haftaiçinde kapalı bir mekanda buluşalım, öpüyorum...

    YanıtlaSil