.

.
.

8 Şubat 2010 Pazartesi

PENCEREDEN BAKARKEN

Biraz evvel içine Bergama Tulumu ufalanıp, kıtır ekmek eklenmiş tarhana çorbası ile dolu bir kaseyi tepsiye yerleştirdim ve pencere kenarına konuşlandım. Farenjitim ve öksürüğüm atağa kalktığı için bu ara mümkün olduğunca sıcak sıvılar tüketmeğe çalışıyorum. Belki tuhafınıza gidecek ama ben tanesiz çorbaları kocaman bir kupadan yudumlamaya bayılırım, bir tek tarhana çorbası istisnadır, onu yukarıda yazdığım gibi ekmek ve peynir ilavesiyle kaşıklamayı severim. Her neyse çorba bitene kadar aşağı yukarı 15 dakika oturdum pencere kenarında. Bu arada gözüme takılanları sıralayım:

- Yoldan geçenlerin % 90 ı siyah giyimliydi. Kabanları, paltoları, ayakkabıları, çantaları, bere ve kaşkolları siyahtı. Üstelik karşıda kız yurdu var, o gençlerin bile çoğu siyahlara bürünmüştü. Acaba gelir düzeyinin kısıtlılığından mı kaynaklanıyor, giysiler herşeye uysun diye mi siyah alınıyor?

- Yürürken cep telefonuyla konuşan birini uzaktan izlemek çok komik oluyor. Adamın biri bağıra çağıra karşısındakine dert anlatmaya çalışırken bir yandan da ısrarla eliyle uzaktaki bir noktayı gösteriyordu. Acaba telefonun öbür ucundaki görüyormuydu ki?

- Caddenin kenarına parketmiş arabaların hemen hemen hepsi kış Ankara'sının rengiyle uyumlu olarak metalik gri. Gri renkte araba almayanları uyumu bozdukları için dövüyorlar mı acaba?

- Ortalığa renk veren yegane şey ticari taksiler, sarışın sarışın dolaşıyorlar yollarda. Ne hikmetse gerçekten taksi bekleyenlere aldırmayıp, karşı kaldırıma geçmek için yolu gözleyenlerin önünde ısrarla duruyorlar ve insanların karşıya geçebilme şanslarını engelliyorlar. Özellikle mi yapıyorlar dersiniz?

-Yürürken dengeyi sağlamak için kolları öne arkaya sallamak gerekli ise elleri ceplerinde yürüyenler dengesiz mi?

İşte böyle, bir kase çorba içimi süresince kafama takılanlar bunlar, daha fazla tahammül edemedim dışarının renksizliğine. Şimdi "Rita" yı okumaya devam edeceğim. Dün gece Rita'nın kolyesinin dedikodularını dinlemiştim, birazdan Namık'ın klarineti ile sohbete girişeceğim. Yazımı bitirmeden önce dün bahsettiğim portakallı kekin tarifini vereyim, Mavianne merak etmiş, belki başka yapmak isteyenler de bulunur. Belki de bildiğiniz bir tariftir ama ben yine de yazayım:

Kek için:

2 portakalın suyu ve kabuğunun rendesi
7 yemek kaşığı un
7 yemek kaşığı şeker
3 yumurta
Yarım paket kabartma tozu
Şekerle yumurtayı çırpıp portakal suyu ve kabuğunu da ekliyorsunuz. Un ve kabartma tozuyla da karıştırıp fırına veriyorsunuz. Çok büyük bir kalıp kullanmayın, bu malzemeyle ufak bir kek oluyor.

Üzerinin sosu için:

2 portakalın suyu
1 portakal kabuğu rendesi (Daha kekre bir tad isterseniz 2 portakal da olabilir)
3 yemek kaşığı şeker
Malzemeler küçük bir kapta kaynatılıp biraz koyultulur. Ilınınca fırından çıkan kekin üzerine kaşıkla gezdirilir.
Afiyet olsun...

13 yorum:

  1. Tarhana çorbası içine peynir ilginç geldi bana.Afiyet olsun. Benimde bazen faranjitim azar ama benim duyduğum sıcak bişiler içme durumu yanlışmış. Ilık olucakmış. Tabii herkesin faranjiti kendine benzer herkesin değişik huyları gibi yani :) anldın sen ne demek istediğimi değil mi?
    Not: Aldım 4 yavru köpeciklerimi besledim onları bahçede, kaseye süt koydum döktüler, yerden yalamaya başladılar yağmur sularına karışmış sütleri vallaha içim açıldı sıkıntım geçti....

    YanıtlaSil
  2. Canımcım geçmiş olsun. Aman hemen tedbirini al. Yolla gitsin öksürüğü de...
    Sen cama oturur, dışarı bakarsın da yapmadan durur musun şirin gözlemlerini. Güzel güzel bizimle de paylaşmadan.
    Portakallı kekin manzarası çok güzel.
    Sağlıklı ve neşeli bir hafta diliyorum...

    YanıtlaSil
  3. Nefis bir kek olur o, bir ara benim oğlan bayılıyordu, epeydir yapmadım tekrar yapayım bari, iyi oldu aklıma getirdiğin sağol Nurşen'cim:)
    Geçmiş olsun dikkat et oralarda, soğuklarda kendine:)

    YanıtlaSil
  4. Şenizcim,
    Tarhana çorbasının içine peynir harika olur, hatta ben bazen turşu da atarım varsa evde. Bu tür garipliklere bayılırım zaten. Çorba zaten çok sıcak değildi şekercim, içine koyduklarım onu ılık yapmıştı, çok sıcak içemem zaten.
    Seni de severim, köpeciklerini de:))

    YanıtlaSil
  5. Asucum,
    Bu kış gerçekten yaşlandığıma karar verdim. Netameli birşey oldum ayol, en ufak yorgunluğa, üşütmeye gelemez oldum. Kendimin canına okuyum yahu:))
    Öptüm canım...

    YanıtlaSil
  6. Özlemcim,
    Epeydir yapmıyordum ben de bu keki, geçen arkadaşta yiyince aklıma geldi, iyi de oldu, evdeki herkes sevdi.
    N ekadar dikkat etsem de vücut eskidi, hemen nazlanmaya başlıyor:))
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  7. Geçmiş olsun. Kupadan Çorba İçenler Kulübü'ne hoş geldiniz.Tanelileri bile içtiğim oluyor. Kek de nefis görünüyor. ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  8. Leylak Hanımcığım çok çok geçmiş olsun. Ben de öğlen BAlkız'a tarhana yaptım.Tarhananın içinde peynir dışında yoğurt, önceden kalan nohut yada fasulyeyi de çok yakıştırıyorum. DAha önce bulduğum ve denediğim portakallı kek hüsranla sonuçlanmıştı.Senin tarifini mutlaka deneyeceğim.Tekrar geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
  9. Hımm, ilk fırsatta, hatta bu akşam yapacağım keki,
    çok çekici duruyor.
    Sonucu bildiririm.
    :))

    YanıtlaSil
  10. Leylak Dalıcım, tarhana çorbasına kıtır ekmek yaparım, hatta tereyağda kavururum bazen ama peynir hiç duymamıştım. Üle ne kadınsın ne yapsan canım çekiyo, bi kitap yazarsın aklım kalır, portakallı kek dedin akşam portakallı pop kekle idare ettik heheheheh.
    Şu siyah olayı, valla yeni nesil pek meraklı simsiyah olmaya. Benin Nazişde arada simsiyah giyinip kırmızı ruj sürer, siyah göz makyajı yapar gotik modasıymış yesinler hehehe.

    Cep telefonu ile kulaklıktan konuşanlara çok gülerim. Yolda kendi kendine konuşan tipler...

    AY Eze gittim ben:))) başlamış, gittim ben...

    YanıtlaSil
  11. valla şu yukarda diyorum ki Ezwl başlamış gidiyorum heheheheh. Leylak Dalıcım. Benim klavye ve mouse kablosuz. Bazen birbirlerinden bağımsız hareket edip beni rezil ediyorlar böyle :)))

    YanıtlaSil
  12. Kek tarifi denedim, Leylakcığım.
    Çocuklar çok beğendi ve tükendi.:))
    Anlaşılan daha sonra tekrar yapacağım, o zaman fotoğrafını bloga koyarım.
    Teşekkürler.:)

    YanıtlaSil
  13. sevgili leylak dalı portakallı kekten bugün gelen misafirlerime yaptım .güzel oldu . yağsız olması sağlıklı . portakal boliken sıkca yapmalı ,, afiyet olsun ...canım tarhana çorbası istedi yarın yapacağım iyi uykular canım . saçlarınıda güle güle yaza yaza uzatmanı diliyorum .öptüm

    YanıtlaSil