.

.
.

25 Şubat 2010 Perşembe

İÇİNDE ÇİKOLATA OLAN ÖYLESİNE BİR YAZI


Bugün Cuma sanıyordum, az evvel Perşembe olduğunu farkettim. "Aşk-ı Memnu" tiryakisi olmadığım buradan belli. Benim izlediğim "Parmaklıklar Ardında" vardı Perşembe akşamları, o da geçen hafta yokoldu, nereye gittiyse.

Sabahtanberi fena halde başım ağrıyor, ilaç falan bana mısın demedi, üstelik midem de bulanıyor. Ufak çapta bir migren krizi yaşıyorum sanırım. Sırf midemi bastırsın diye koca bir paket çubuk kraker yedim fuzuli yere. Allah günahlarımı affetsin. Canım fena halde meyve istiyor aslında ama evde çürük bir elma bile kalmamış, sokağa çıkacak halim de yok. Buzdolabı ve mutfakta yaptığım sondaj sonucu havuç buldum meyve yerine geçebilecek. Aldım elime bir yandan yazıp bir yandan kemiriyorum, çok lezzetsiz bir havuçmuş, sabun yesem daha iyiymiş. Üstelik ne zaman havuç yesem dakikalarca hıçkırık tutar. İyi ki tavşan olmamışım. Off ne zor zenaat, hergün aynı turuncu nesneyi kemirip, hıck hıck ederek hoplayıp duracaktım ortalıkta. Hafazanallah.

Dün kızkardeş bana bir hediye getirdi. Parlak kağıda sarılı paketi açtım, içinden 2 paket Nestle çikolata (biri sütlü, biri şamfıstıklı bitter) ve "Çikolatam" adında görünümü çikolataya benzeyen ufak boyutlu kitaptan oluşan bir set çıktı. Çikolatalar oynadı güldü yerini buldu (Hepsini ben yemedim valla) kitabı şimdi karıştırıyorum belki içindekiler başağrıma iyi gelir diye. Mesela ünlü İsviçre çikolatası 1819 yılında imal edilmiş, tablet olarak piyasaya sürülme tarihi ise 1875. Kalıp halinde çikolata üretim metodunu kimyager Henri Nestle bulmuş ve bir süre sonra da ortaklık yoluyla çikolata sektörüne girmiş. Nestle çikolatalarının Türkiye'ye giriş tarihi ise 1909 muş. Sonra çikolata sözcüğü hemen bütün dillerde benzer şekilde telaffuz edilmekte imiş, mesela Endonezya dilinde "Coklat", Japonca'da "Chokoreeto", Hırvatça "Cokolada" gibi. Ayrıca üç çeşit kakao ağacı olduğunu da öğrendim: Orta Amerika kökenli Criollo, Amazon kökenli Forastero ve her iki türün melezi olan Trinitario. Kitapta bir de çikolata maskesi tarifi verilmiş, cildi yumuşatmak için. Yok ya, ben onu yerim ruhum yumuşar cildim yumuşayacağına, "7 Numara" dizisindeki Recep'in deyimiyle "Müsrüflük".

Kitapta başka konulara da değinilmiş, çikolatayı konu alan filmler, şarkılar, çikolatalı tarifler gibi mesela ki bunlardan birini mutlaka denemek niyetindeyim. Size de yazayım, hayli ilginç çünkü:

GELENEKSEL AZTEK ÇİKOLATASI:
4 kişi için:
700 ml süt
250 ml su
300 gr. bitter çikolata (önerilen Nestle Black Bitter)
3 yemek kaşığı bal
1/2 küçük kırmızı acı biber (cuşka biberi)
Bir tencerede süt ve su biberle birlikte kaynatılır. Sonra biber çıkartılıp ince kıyılmış çikolata eklenir. Eriyene kadar karıştırılır, ateşten alınıp bal ilave edilir ve çikolata köpürene kadar çırpılır. Çok sıcak servis edilir. Eh, afiyet olsun. Bunu içtikten sonra bir hafta birşey yememeniz önerilir:)

Başımın ağrısı geçti mi ne?

12 yorum:

  1. biz de evde oğlumla tavşan gibi havuç kemirmeyi pek severiz.benim de bu aralar sürekli başım ağrıyor nuriş ablacığım(benim ablam yok da size abla diyebilirmiyim).bahar geliyor ya kan basıncımız artıyor galiba.çikolata yesek geçer mi? :)))

    YanıtlaSil
  2. Kara Kitapçım,
    Şimdi yazdım ne çabuk yayınlanmış bu yazı da yorum bile yazıverdin:))
    Bana tabii ki abla diyebilirsin canım, hem de çok sevinirim. Benim de bir tek kızkardeşim var başka yok, sen de ol benim kızkardeşim, memnun olurum. Valla çikolata yemesek iyi olacak ama dayanamıyorum ki, kahretsin her güzel şey zararlı ya da kilo yapıyor:))
    Öpüyorum canım seni, oğluşu da...

    YanıtlaSil
  3. Hayırlı kandiller.Sevgi ve saygılarrrr....

    YanıtlaSil
  4. Leylak Dalıcım acaba kim uydurdu bu tavşanla havuç hikayesini, ayol evcil olmayan tavşan ormanda havucu nerden bulsun :))

    Acı çikolata yemiştim süper oluyor. Geçende de baharatlı kahve denedim insanı zınk diye kendine getiriyor. Sturbucka yolun düşerse dene...

    Çikolata vazgemediğim tatlardandır hatta Naziş'in ünlü çikolata krizleri vardır .

    ÖÖÖÖptüüüüümm

    YanıtlaSil
  5. Annemin Eli,
    Sizin de kandiliniz kutlu olsun...

    Lalecim,
    Ben evcil tavşan olmak istiyorum bana ne ya:)) Ormanda yaşayacak olsam tavşan mı olurum, aslan falan olurum şöyle kral tarafından:))
    acı çikolata bence de enfes, eminim yazdığım tarif de süper oluyordur. ah ah ben de vazgeçemem, belli değil mi kilolardan:))
    öptüms...

    YanıtlaSil
  6. Teşekkür ederim. Yeni düzenimi kurdum.Hep beraber alışmaya çalışıyoruz.
    Çikolatada Eti Şamfıstıklı Bitter'i tek geçerim.Tiryakisiyim.Yemediğim gün sinirlerim hoplar:)))

    YanıtlaSil
  7. Bu bitter sohbet bana da iyi geldi Leylak' cım ama, iyi bildiğim bir şeyi hemen aktarayım, çikolata baş ağrısını azdırıyor. Bunu doktor bir arkadaşım da teyit etti. Hatta özellikle gece yenen çikolata ağrımayan başı ağrıtabiliyor.
    Havuca gelince... Bu sene şeker tadında havuca ben de hiç rastlamadım. Hatta biraz bol koyduğum havucunun acılaşan tadı yüzünden yarım tencere pırasayı atmak zorunda kaldım.
    Sevgiler, iyi geceler...

    YanıtlaSil
  8. Acı ve kakao birleşimi olağanüstü lezzetli bir sonuç çıkarıyor.
    Sen bunu tarifi bir dene bence, Leylekcığım!

    YanıtlaSil
  9. Nedret Hanımcım,
    Tekrar kolay gelsin ve geçmiş olsun diyor aynen sizin gibi Eti Şamfıstıklı bitteri tek geçtiğimi söylemeden edemiyorum.

    Asucum,
    Çikolatanın başağrıttığı konusunda haklısın ben de okumuştum bir yerlerde. Ancak bugün bir lokma yemedim emin ol, dün öğleden sonraydı çikolata lüpletme zamanı. Havuç çok kötüydü gerçekten, yarın hemen meyve almaya çıkacam,havuca muhtaç olursam bir daha namerdim:)) İyi geceler. (bu arada başağrıma rağmen az evvel tiyatrodan geldiğimi itiraf edeyim:)

    Ekmekçim haklısın,
    Magnumun acı biberlisini denedim ve çok sevdim, eminim bu tarifi uygularsam çok daha nefis birşey cıkacak ortaya. sevgiyle...

    YanıtlaSil
  10. Kandilin mübarek olsun.

    Sevgiler canım

    YanıtlaSil
  11. Senin de Çınarcım, sağol canım. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Parmaklıklar ardında dizisini bende çok severek izlerim. Nedense kalabalıklardan uzak yerlerde , aşırı süs ve şaşaya gerek kalmadan sade kahve tadıda çekilen diziler daha mı sıcak oluyor?
    Şamfıstıklı çukulata özelliklede ETİ olunca dayanamıyorum. O çukulatayı ağzımda eritip sora da şamfıstığını yemek harika.
    not:bilseydik meyve sepeti yollardık ya...

    YanıtlaSil