.

.
.

30 Ekim 2011 Pazar

HAFTANIN OKUYANI 15


Bugünkü okuyanımız İngiliz illüstratör Aubrey Beardsley'e ait. 1872-1898 yılları arasında yaşamış ve henüz 26 yaşında iken yıllardır çektiği kronik akciğer hastalığı sonucu ölmüş sanatçının kısa ama ilginç bir yaşamöyküsü var. Daha çok erotik illüstrasyonları ile tanınan Beardsley çocukluğunda müzik alanında da ün yapmış biri, uzun yıllar kızkardeşi ile birlikte konserlerde çalmış. Zaman içinde yazın dünyasına da atılan sanatçı Oscar Wilde'nin pekçok kitabına çizimler yapmış ayrıca karikatürler de çizmiş. Grotesk bir yaşamı, ilginç bir giyim tarzı ve düşünce yapısı olan  Beardsley ölümünden üç yıl önce Katolik Kilisesi'ne katılmaya karar verip erotik çizimlerinin yokedilmesini yayıncısından istemiş ancak yayıncı bu isteği reddedip sanatçının eserlerini hatta kopyalarını pazarlamaya devam etmiş. Çok genç yaşta tüberkülozdan hayatını kaybeden Beardsley hastalığı nedeniyle yaşadığı ataklara rağmen ölene kadar çalışmalarını sürdürmüş.

Şimdi bakın bakalım bu süslü, püslü, kabarık etekli, kafası çiçek tarhı gibi şapkalı koket hanım sol yanında kendi gibi hotozlu papağanıyla birlikte gerçekten kitap mı okuyor yoksa az sonra gelecek aşığını beklerken vakit mi öldürüyor?

5 yorum:

  1. Ben başka bir şeye takıldım. 27 yıllık yaşama ne çok şey sığdırılmış.
    Bu tek örnek değil tabii. Toplu iletişim araçlarının herşeyi hazır sunduğu günümüzdekinin aksine o yıllarda insanlar bireysel olarak kendi yaşamlarını ve dünyayı nasıl güzelleştirebiliriz çabasına genç yaşlarda düşmüşler.
    Resme dönecek olursak sen çok haklısın. İnsan o şapkayla asla bir kitaba odaklanamaz. :))

    YanıtlaSil
  2. Buradaki alımlı hanımımız kitabının içine yerleştirdiği küçük aynada kendini seyrediyor. Birazdan balo başlayacak ve günlerdir rüyasını gördüğü, hayalini kurduğu o adama bir adım daha yaklaşacak :p

    Yüzeysel oldu yorumum. Güzelliği seyretmek ne de olsa yüzeyseldir der durumu kurtarmaya çalışırım.

    Sevgiler Hocam, kocaman :)

    YanıtlaSil
  3. Beni kızın okuduğu kitaptan çok, bu çizimin tarandığı sayfanın arka yüzündeki çizimin gölgesi meraklandırdı.

    YanıtlaSil
  4. Adsız,
    Sahiden siz yazınca farkettim, orada Şeker Kız Candy'ye benzeyen bir yüz var sanki. Vaav resim sihirli mi acaba:)))

    YanıtlaSil
  5. Kesinlikle gerçekten kitap okuyor!
    Haa, kitap ne hakkındadır dersen, onu bilemiycem işte!
    Belki güzellik öğütleri, belki nezaket kuralları, belki de aşk şiirleri vardır içinde...
    Güzel ve süslü kadınlar da bilgi edinmek ihtiyacını duyarlar, üstelik sarışın bile değil, esmer bizim okuyan.
    :))

    YanıtlaSil