.

.
.

28 Aralık 2010 Salı

MUTLULUĞUN BOYUTU NEDİR?

"Irgatın kötüsü gün batarken iştaha gelirmiş" diyen annemin yüzünü yine kara çıkarmadım ve dün gece saat 01.00 sularında teşrif eden ilhamın davetine uyarak mutfağa attım kendimi. Tarçınlı, zencefilli kurabiye adamlar bir bir tepside yerini alıp yazı şekeriyle süslendi. Lakin markette yenisini bulamadığım şekerlerim hafiften sertleştiği için ekstra bir güç harcamak zorunda kaldım. Son kurabiye de süslenip bittiğinde ben de bitmiştim. Sırt-bel ve bilek ağrılarıma dayanamayıp mutfağı un, hamur ve şeker dağınıklığıyla başbaşa bırakıp yatmaya gittiğimde gecenin yarısından çoğu sona ermişti zaten.

Sabah kalktığımda beni mis gibi bir tarçın ve vanilya kokusu ile berbat bir mutfak karşıladı. Zaten uykumu alamamışım ve her yanım dökülüyor yüzümü değil kafamı soktum suyun altına ve mutfağı toparlamaya koyuldum, işi zevkli hale getirmek için içinde tarçın geçen bir türkü aradım bulamadım, ben de "Cıngıl beeeel, cıngıl beeeel, cangul cungul beeeel" diye çığrınarak temizledim o kurumuş un, hamur, yağ lekelerini, şeker kırıntılarını, kabı kacağı attım makinenin içine, son olarak merdanemi silip başköşeye koydum ve şimdi yiyemeyeceğim kurabiyeler için saatlerimi harcadığımdan dolayı kocaman bir alkış rica ediyorum mümkünse...

Senin için oturup ince ince bir yeniyıl resmi hazırlamış dostların göznurunda, uğraşlarını kartına dökmüş bir diğerinin emeğinde, o rengarenk kartonların arkasına yazılmış içten seslenişlerde, biriktirdiğin objeleri, ilgi alanlarını unutmayanların inceliğinde, kendi sevdiği kitabı armağan edenin duygudaşlığında, "Büyük, küçük bütün çocuklar/Öğretmen ile uçarlar" diyen Cahit Külebi'nin dizelerinde, Snoopy'nin kocaman burnunda, bir ayracın üstüne özenle çizilmiş bir çam ağacında, bir "Bacıkuş" seslenişinde saklı durur küçük mutluluklar. Almasını ve vermesini bilenin gönlüne girip kocaman bir mutluluğa dönüşürler. Çok teşekkürler sevgili dostlar...

Not: Yazıya noktayı koyarken çaldı kapım sevgili Zehra, ne desem yetersiz kalacak. Ellerine, emeğine, yüreğine sağlık...

49 yorum:

  1. çokkk güzel bu kurabiye adamlar
    inanamadım gece mi yatın tüm bunları
    bravooo
    teşekkürler kartını aldım çok sağol
    ama ben blog yayınlayamıyorum
    sorun mu var acaba blogger de,
    sen de sorun çıkmamış ama bir de evde deneyeyim
    öpüldün canım

    YanıtlaSil
  2. Tarçınlı,zencefilli harika kurabiyeleriniz için yürek dolusu alkışlar.Küçük mutlulukları(rımızı)yüreğimize doldurğunuz içinde teşekkürler,sevgiyle kalın...

    YanıtlaSil
  3. önce geçmiş olsun diyeyim,kurabiyeleri yiyince ağrılar azalmıştır umarım:)
    kartpostal trafiğini kaçırdığım için çok üzgünüm,bloglarda kartpostalları ve yansıyan mutlulukları gördükçe üzüntüm artmakta...
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Ellerinize sağlık nasıl güzel görünüyorlar. Yapıp yiyememek de kötü:(

    YanıtlaSil
  5. kurabiyeler müthiş görünüyor. elinize sağlık. ayrıca yılbaşı kartlarınıza çok imrendiğimi itiraf etmeliyim. bu tür tatlı telaşlardan uzak kaldığımı fark ettim :(

    YanıtlaSil
  6. Ah o ilham bir de ana uğrasa. Çocuklaraymış o kurabiyeler, kekler. Herşeyin hazırına alıştık.))

    YanıtlaSil
  7. mutluluk yüzde milyon bin boyutlu birşey olsa gerek ki nerden bize dokunacağı belli olmuyor. kendin yiyemediğin o kurabiye adamları küçük yeğenin için mi yaptın yoksa?

    YanıtlaSil
  8. Sevgili arkadaşım, çok güzel bir paylaşım olmuş, annenizin sözüne bayıldım,bildiğiniz gibi her postun altına halk dili cümleler yayınlıyorum, bu güzel sözüde yayınlamama izin verirseniz, çok çok sevinirim...Sevgilerrrr....

    YanıtlaSil
  9. Annemin Eli,
    Sormanıza gerek bile yok, tabii ki yayınlayın. Bu sözler unutulmamış olur hem. Annemde de, anneannemde de çoktu bu tür laflar, ikisi de artık yok, sözlerini tekrarlıyarak anıyorum ben de.
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  10. Kara Kitapcım,
    Haklısın, mutluluğun nerden yanaşacağı belli olmuyor:)
    Kurabiyelerin bir kısmı minik yiğene, bir kısmı evdeki büyük çocuklara, kalanı da komşuların torunlarına gitti. Eh amaç da buydu zaten:))

    YanıtlaSil
  11. Nedukcum,
    Benim ilham da biraz vakitli uğrasa fena olmayacak, geceyarısı damlıyor kafir:)) Bu arada fotoğrafın çok güzel:)

    YanıtlaSil
  12. Soluk,
    Teşekkürler. Bu tür tatlı telaşlardan hepimiz uzak kalmıştık uzun süredir. Bir kart etkinliği başlatmayı önerdim, arkadaşlar sağolsunlar katılıp amacına ulaştırdılar. Gerçekten müthiş keyifli birşey yaptık hep birlikte. Sene inşallah siz de diyelim...

    YanıtlaSil
  13. Nehir İda,
    Sağolasın. Beni yordular ama güzel oldular galiba, tadına baktığım kırık bacak öyle gösteriyordu:))
    Bu arada İda'yı yolla bana arkadaşlık ederiz, çocuklarla aram iyidir, hele 15 yaş ve üstüyle süperdir:))

    YanıtlaSil
  14. Cepaynası,
    Teşekkürler.
    Kurabiyeleri yiyemedim ne yazık ki, diyetteyim ve kurallara fena halde uyuyorum:) Sadece bir kırık bacağın tadına baktım:) o yüzden ağrıları da geçiremedim.
    Canınız sağolsun, sağlıkla 2011 i bitirelim yeni bir etkinlik yaparız ona katılırsınız. Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  15. Nehire,
    Çook teşekkürler, alkışlarımı aldım, belki hala geçmeyen sırt ağrımı hafifletir.
    Küçük mutlulukları arayıp bulmasak hayakt pek tatsız olurda galiba:))
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  16. Maviannecim,
    Evden ulaşabilmişsindir umarım bloguna, geçici bir sorundur belki.
    Valla geceyarısı yaptım, ben böyleyim oturur oturur aşka gelirim:))
    Kartın sağ salim ulaştığına sevindim, zira PTT pek yavaş:)
    Çok sevgiyle...

    YanıtlaSil
  17. Sevgili leylakçım, bugünlerde bende pek memnunum posta kutumdan, dolup dolup taşıyor:) Özenle hazırlanmış bir de hediye iliştirilmiş bir paket aldım yalnız, blogumda özellikle yer verecğim, kim olduğunu bilirsin:)
    Mutluluğumuz çoğalsın:)

    YanıtlaSil
  18. Yormuşsunuz kendinizi. Keşke daha kolay yapılan bir kurabiye deneseydiniz.Neyse ki tadına bakınca yorgunluğunuz mutluluğa dönüşüvermiş.Mutluluk nerede arayacağını bilenler için yakalaması çok kolay olan bir duygu. Neden bu kadar insan mutsuz diye sorarsan, derim ki onlar kendi içlerine bakmadıkları için mutluluğu bulamıyorlar.Kim sakladıysa oraya çok güzel saklamış.

    YanıtlaSil
  19. Çok güzel kurabiyeler. Onların ismi "seni buuu kadaaar seviyorum"kurabiyesi olsun.

    YanıtlaSil
  20. Hüznün Tadı,
    Bu isim süpermiş. Evet bu kurabiyenin adı budur bu andan itibaren.
    Sevgiler, kurabiyelerden ve benden:))

    YanıtlaSil
  21. Sevgili Defne,
    Biraz da minik yiğenin hoşuna gitsin diye yaptım ama gerçekten bana tüm gün süren bir sırt ağrısına maloldu.
    Mutluluk ne kadar derine girerse girsin inatla eşelemeyi diyorum ben, çünkü o bir an, süreklilik değil, değerlendirmek gerek yakalayınca. Çok sevgiyle...

    YanıtlaSil
  22. Sevgili Sinem,
    Evet bu etkinlikten herkes memnun kaldı galiba, amaç da oydu zaten. Snoopy için tekrar çok teşekkürler, çok tatlısın, şu anda sağ yanımdan bana bakıyor:))
    Sevgiler yolluyorum..

    YanıtlaSil
  23. bence küçücük bu şirin kurabiyeler gibi :)

    YanıtlaSil
  24. zahmete değmiş harika kurabiyeler olmuş:)

    YanıtlaSil
  25. Gece 1 de mi!!!! Ehh genç kızın hali başka tabi :))
    Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  26. Sis,
    Kısaca buna kendini genç kız sananın hali başka diyelim. Sırt ağrısını hala geçiremedi ama ve de diyette olduğundan yiyemedi bile:(

    YanıtlaSil
  27. Zeynep,
    Çok teşekkürler, sevgiler...

    YanıtlaSil
  28. Nilaycım,
    Evet, mutluluğun büyüğü pek uzun ömürlü olmuyor zaten, önemli olan küçükleri arayıp bulmak:))
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  29. ellerine sağlık üstelik gecenin bir vakti brova diyorum :)
    kartlar ve hediyeler harika duruyor burdan bilmiyorum ama ben bugün yine çok mutlu oldum hem de çok ...sevgiler...

    YanıtlaSil
  30. Sevgili Leylak Dalı,

    Güzel yorumlarınızı canım arkadaşlarım Ece ve Zeren'in bloglarında hep görüyordum. Bir de baktım "Mutluluğun boyutu nedir" diye güzel bir başlık var isminizin altında, bu sefer girip bakayım dedim, merak ettim cevabı. Ve en çok sevdiğim iki şey çıktı cevaplar, tarçınlı zencefilli kurabiye adamlar ve kartlar. İkisi de muhteşem! Elinize sağlık, gerçekten de bu kadar ufak bir boyuta sığabiliyor mutluluk. Bu yıl bende karar almıştım, mutluluğumu sevdiklerime posta kartı atarak paylaşmayı. Demek ki yalnız değilmişiz, ne kadar güzel :)

    Şimdiden yeni yılınızı kutluyor, gönderdiğinizden çok güzel dilekler almanızı diliyorum :)

    YanıtlaSil
  31. Hepsi birbirinden güzel ve senin küçük mutluluklar dediğinin arkasında büyük dostluklar ve harikulade giden bir yeni yıl coşkusu var. Bel ağrısı o kadar uzun ayakta durmaktandır dinlenince geçer.
    Öpüldünüz...

    YanıtlaSil
  32. Benim bir tane "uykusu kaçmış kadın kekim" vardı, bunlar da o hesap kurabiye adamlar olmuş anladığım kadarıyla:) Ama çok şirinler, bir tanesinin kafasından ısırmak geldi içimden:)
    Kartlar, minik hediyeler harika görünüyor. Bu günlerde hepimizin evinde benzer keyifler yaşanmasına vesile olduğunuz için bin teşekkür yeniden ve yeniden:)

    YanıtlaSil
  33. Tarife sadık kalındı mı,bacağından kırılıp diyet bozmadan yense de tadı nasıldı beğenildi mi bunları da bilmek isteriz tabi Leylak Hocam;sevgiler,şafak 2 diyen kaymaklı kadayıf anası sinem:))

    YanıtlaSil
  34. leylaam rejim yüzünden aç, o yüzden galeyana gelmiş gece gece. ilham işin bahanesi :) ama pes diyorum, keşke ben de bööle becerikli olsam yahu. benim kurabiyeler nötrdam'ın kamburu kibin oluyör. yamuk yümük. öpüyorum hasretlen.

    YanıtlaSil
  35. Aslııım,
    Valla bu rejim beni pek acıktırmıyor, hayatımda en rahat geçirdiğim diyet dönemi oldu. Ben böyleyim, işi standart saatinde değil ne zaman aklıma eserse yapmak isterim. Bu da öyle aniden esiverdi. Yemedim üstelik bir kırık bacak dışında, o da tadını test etmek için.
    Hiç sanmıyorum ki senin kurabiyeler dediğin gibi olsun, oluyosa da özellikle yapıyosundur kurabiye Picasso'su olmak için:)))

    YanıtlaSil
  36. Kadayıfım kaymağım,
    Az biraz un ekle çıkar durumları oldu tabii ki ama kırık bacaktan anladığım kadarıyla lezzetliydi. Ben başka yiyemedim, evdekiler pek yüz vermedi. Çoğunu minik yiğene sakladık, kalanını da komşu bebelere dağıttım:)) Ay hadi tezkerenin ucu görünmüş, bizim kahvenin de:))

    YanıtlaSil
  37. Zerocum,
    Bunun adı da "Uykusu Gelmemiş Kurabiyesi" olsun:) Aslında bu akşam da uykusu kaçmış kek yapacaktım ama dünkü sırt ağrısından sonra sabaha bıraktım:)
    Valla bu etkinlik çok âlâ oldu galiba, herkes pek özlemiş bu kart alma işini, katılan herkese teşekkürler...

    YanıtlaSil
  38. Asucum,
    Haklısın o küçük mutluluklar büyük dostlukların sayesinde oluştu, ne mutlu bizlere.
    Valla hala ağrı çekmekteyim umarım geçer, siz de öpüldünüz efeem:))

    YanıtlaSil
  39. 숯인 SuChi'iN,
    Öncelikle hoşgeldiniz, beni mutlu ettiniz. Ortak noktalar olması ne güzel. Ne kadar özlemişiz posta kutumuzda fatura dışında birşey bulmayı da. Bunlar insani küçük paylaşımlar ve ne yazık ki unutulup gitmek üzere. Elbirliğiyle korumaya çalışmalı diyorum. Benden de en güzel yeni yıl dilekleri gelsin size.
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  40. Bende kendimi çılgın sanırdım ama demek yanlız değilmişim, gece kurabiye! olurmu? olur iyi bilirim.
    Teşekkürler Leylak'cım.
    Postacılar bile mutludur sanırım ekstre yada fatura taşımaktan bıkmışlardı asli görevlerini hatırlamışlardır.
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  41. Burcucum,
    Sağol canım benim.
    Ve dilerim hayatında hep seni mutlu edecek şeyler olsun.
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  42. Bayıldım kurabiyelerine... Afiyet yağlar ballar olsun:)

    YanıtlaSil
  43. dün altın vuruşu yaptım,son kargoları gönderdim...çok zevkli bir etkinlik oldu,tam yeni yıl çocuğu olduk sayende...o kurabiyeler ne yakışırdı şimdi çayımın yanına...
    öpüm leylkdalıcım

    YanıtlaSil
  44. Sevgili Leylak Dalı,

    En sevdiğim kurabiyelerden yapmışsın..Canım sana çay içmeye ve kurabiye adam yemeye gelmek istedi :) Düğün telaşemden yazamadım..Neyseki herşey bitti yeni bir hayat başladı benim için.Bu vesileyle yeni yılını kutlar,mutlu huzurlu güzel bir yıl dilerim..Öpüldünüz :)

    YanıtlaSil
  45. Sevgili Yurdanur,
    Tekrar mutluluklar diliyorum. İnşallah birgün karşılıklı çay içip kurabiye içmek de kısmet olur. Yeni yılın, yeni hayatın kutlu, mutlu olsun. Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  46. Lalecim,
    Geçmiş olsun, bu işlem de tamam, gelsin yenileri:))
    Ve yaşasın yeniyıl bebeleri:)))

    YanıtlaSil
  47. Kunecim, Prensesim,
    Keşke beraber yiyebilseydik ama inan ben sadece tadına baktım, diyet halleri.
    Yağ-bal olmasın afiyet olsun sadece...

    YanıtlaSil
  48. Nurcuğum,
    Benim gibi bir geceyarısı kurabiyecisi daha varmış demek:)
    Postacılar mutlu mu kızgın mı bilemem ama benim bu işten keyif aldığım kesin:))
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  49. Bu kurabiyelere bayıldım ,çok güzel görünüyorlar insan yemeye kıyamaz,o kadar güzel anlatmışsınız ki kokusu burnuma geldi.ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil