.

.
.

15 Haziran 2010 Salı

KARNIYARIK SAVAŞLARI 2

Pazar akşamı yemekte misafirim vardı, genelde pek az yaptığım birşeyi yaparak kendimi telef ettim günboyu. Elektrik süpürgesine atlayıp odalar arası yolculuk mu yapmadım, vileda sopasına binip cadılar gibi havada mı uçmadım, tozbezimle raflardaki objelerimi mi okşamadım, lavabo, klozet ve fayanslardan oluşan bir orduya harekat mı düzenlemedim, daha neler neler. Temizlik savaşları sona erdiğinde mutfakta aldım soluğu, vakit ikindi olmuş velakin konuğun önüne çıkarılacak bir lokma aş pişirilmemişti. Bu sezonun ikinci karnıyarık operasyonuna giriştim ama bu defakiler dişli çıktılar, ilkindeki gibi eğlenceli bir macera yaşamadık kendileriyle. Evvela henüz 3 gün önce pazardan taze taze satın alınmış dolapta istirahat eden patlıcanlarıma el attığımda dörtte üçünün "çürük raporu" alıp askerlikten yırttığını gördüm. Manava koşturduk evin beyini, gürbüz elemanlardan oluşmuş takviye kuvvet tedarik etti. Yıkadım, soydum, içini hazırladım, sıra patlıcanları kızartmaya geldi, attım tavaya. Çevirmek için çatallı elimi uzattığımdaysa kıyamet koptu, önce çat diye bir şarapnel patladı, arkasından makineli tüfek atışları başladı. Havaya sıçrayan kızgın yağ damlaları 45 derecelik bir açı çizerek umarsızca uzanmış kolumun üstüne kondular. Elimden iki, kolumdan 5 yanık yarası almış bulunmaktayım. Takımdan ayrılmış asi bir neferse yüzüme doğru hamle ederek çenemin sol yanına yapışıverdi. Şimdi yaradana şükrediyorum ki yüzümü ters yaratmamış, aksi takdirde çenemin yerinde sol gözüm olacaktı ve ben belki de "Nayır, nolamaz görmüyorum görmüyorum, nayır nayır yarım görüyorum" diyerek sevdiğine koşan H.ülya Koçyiğit gibi ayaklarımı sağa ve sola yalpalatarak hızlı ama zarif adımlarla dönenecektim evin içinde. En baba yanıklar sağ elimde, başparmağımın elime birleştiği yerde koyu pembe, iri bir yağmur damlası biçiminde, üzerinde besili kabarcıklar olan 4 cm lik bir desen taşımaktayım. Elimin üstündekiyse biraz daha kahverengiye çalıyor ve eşkenar dörtgen şeklinde. Kol ve çenedekiler daha küçük boyutlarda. Görüntüleri çirkin lakin "Kudret Narı" mucizesi sayesinde hiç acımamaktalar. Geçen sonbahar alıp, zeytinyağı içinde sakladığım iki adet kudret narının ezmesinden sürdüğümde beni ağlatacak kıvama getiren yanık acısı şıpın işi geçiverdi. Akşam gelen misafirler de yemeklerimi beğenince gazamız mübarek oldu.

Fakat dün o kadar yorulmuşum ki gece yorgunluktan hiç uyuyamadım, sabaha karşı iki saatlik bir uykuyla başladım güne ve bugünü tam anlamıyla dinlenerek geçirdim. İstirahat kelimesi anlamını ancak bu şekilde bulabilirdi. Bir makine çamaşır yıkayıp asma dışında hiçbir iş yapmadım tembellik ettim. "Sessizlik" i okudum. O kadar güzel ki, yavaş akan bir su gibi adıyla uyumlu. Ha konusu ne derseniz açıklayamam, zaten ben kitapta konu aramam, kelimeler beni sürükler götürür. Yazarın ve arkadaşım olan çevirmenin birlikte çektirdikleri bir fotoğrafın facebookuma düşmesi de cabası, kendimi yazarla tanışmış gibi hissediyorum şimdi.

Yine almış başını gitmiş bu post, huzurlarınızdan çekilirken hayatın sarp ve dikenli yollarında ben ve yanık izlerim hepinize başarılar dileriz.

29 yorum:

  1. Çookk geçmiş olsun Leylak dostum:) Aynından bana da olmuştu, çok acır bilirim..Sevgiler Zehr@

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler öğretmenim, gece kuşuyuz galiba ikimiz de:))
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  3. Yok yaa? Üstüme gece kuşu tanımam. Geçmiş olsun. Ben de geçen ay yanmıştım. Damdan düşen hâlden bilirmiş. Geçiyor ancak bu yaştan sonra cilt kendini pek kolay yenileyemiyor. Benim elimde kötü bir leke kaldı. Umarım Kudret Narı o mucizeyi de gösterir. Aamaan alıştık artık. Sağ el parmak uçlarınızın ne kadar dayanıklı hâle geldğini farkediyor musunuz sizler de?
    İyi geceler:))

    YanıtlaSil
  4. Leylak' cım gazan mubarek olsun. Eğer cilt yapın benimki gibiyse o kahverengi lekecikler kalacak demektir. Benim iki elimde birden dolu onlardan. Dikkatli baktıysan görmüşsündür. En az 20 senesi var. Ama yorgunluğuna değmiş anlaşılan...

    YanıtlaSil
  5. aaa ben de karnıyarık yapmıştım Leylak Dalıcım. Bu gün ben de temizlik yapmalıyım ayrıca...
    Ben de kitapda konu aramam , yazım dili önemli benim için bi de çeviri ne önemli değil mi??? çeviri yüzünden yazık olan kitaplara çok acırım... ÖÖptümmm

    YanıtlaSil
  6. Canımcım geçmiş olsun.. anlatım süpeeerrr...

    YanıtlaSil
  7. Hay Allah,gene gülmeye başlamıştım ki bu seferki yarım kaldı.Geçmiş olsun.Kudret narı iz kalmasını önlüyor mu?Eğer iz kalacak gibi olursa lütfen FİTO krem sürün yanığın rengini düzeltiyor.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Leylak, bir tarftan gülüyorum ama çok da geçmiş olsun diyorum. Fark ettiğin gibi ben tavuk modeli oluyorum, ancak sabahları okuyabiliyorum:) bu arda karnıyarık yapma niyetim de vardı taze taze patlıcanları gördükçe aklımdan geçiyordu ama tembelliğe vuruyordum. Ben tembelliğe devam edeyim bari:)) Öptük kocaman, dikkat et kendine...

    YanıtlaSil
  9. Leylakcığım çok geçmiş olsun.Yanık acısını çok iyi bilirim . Geçen sene yanan ayağım için tam 10 gün pansumana gitmiştim.Tüm derileri temizlemişlerdi ıııyyyy :((
    Kendine dikkat et. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  10. Çok geçmiş olsun canım, ama öyle eğlenceli anlatmışsın ki her şeyi... Güzel bir tatil yapıp, dinlenirsin inşallah. Sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
  11. O kadar sürükleyici ve görsel yoldan anlatmışsın ki, karnıyarık savaşaları an be an gözümde canlandı.:))
    Kudret narı, demek? Hımm, aklımda olsun. Nerden edinilmişti, efenim?
    Şarapnel ve kurşun yaralarının iz bırakmadan geçip gitmesini dilerim.
    Sevgiler.
    :))

    YanıtlaSil
  12. Hocam çok geçmiş olsun.
    Ev kazaları arsızdır.
    İki ay önce bulaşık yıkarken çatlak bardağı fark edemedim, sağ elimin tam da kalem tuttuğum bölgesi kesilmişti.5 dikiş.Ama şükürler olsun ki geçti o kara günler.
    Siz de en yakın zamanda atlatacaksınız bu kötü günleri.
    Anlatım ve dil o kadar sürükleyiciydi ki kitap okuyor gibiydim,ne güzel yazdınız.Kaleminize ve yüreğinize sağlık.
    Tekrar geçmiş olsun Hocam...

    YanıtlaSil
  13. Zeynepcim,
    Çok teşekkürler, geçer gider ya insanın yüreği yanmasın yeter ki...
    Güzel sözlerin için ayrıca bir teşekkür daha, sevgiler yolluyorum.

    YanıtlaSil
  14. Ekmekçim,
    Teşekkür ederim. Kudret narı böyle patatesten biraz küçük, turuncu renkli bir meyve diyeyim artık. Ben sonbaharda pazarda satan bir adamdan almıştım Antalya'da. Olgunlaşmış olunca daha iyi olmuyor, ezip zeytinyağıyla karıştırıyorsun. Yanıklara ve cilt hastalıklarına (hatta cilt kanserne bile) iyi geldiği söyleniyor, yanıkta denedim acısını alıyor hemen. Ayrıca balla karıştırıp birer kaşık alınca mideye iyi geldiği de söyleniyor. Sanırım doku yenileyici bir özelliği var.Aktarlarda hazır ezilmiş olarak satıldığını duydum, evde küçük bir kavanoz bulundurmakta fayda olabilir.
    Tekrar iyi tatiller diliyorum...

    YanıtlaSil
  15. Ekmekçim,
    Bir hatayı düzelteyim ilk yorumda. Olgunu daha iyi oluyor yazacağıma olmuyor yazmışım, şaşkın Leylak, valiz derdine düştüm ondandır:)

    YanıtlaSil
  16. Ballı Cimcime,
    Teşekkürler güzel dileklerin için, sevgiler benden de...

    YanıtlaSil
  17. Zührecim,
    Çok teşekkür ederim, geçer gider nasılsa. Seninkinin boyutunda bir yanık olmadı, pek fenaymış ayağındaki yazdığına göre. Sana da gecikmeli geçmiş olsun diyeyim ve Balkız'a kocaman bir öpücük göndereyim. Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  18. Çenebaz,
    Çok teşekkürler, sevgiler...

    YanıtlaSil
  19. Sevdacım,
    Sağol canım. Hayatı biraz gırgıra almanın hem insanın kendisine hem de etrafına faydası oluyor. Ne yapalım yandı işte Allah başka keder vermesin düzelir:) Yanığa selam karnıyarığa devam yaptık can biraz yansa da:)
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  20. Sevgili Petek,
    Siz yine gülmeye devam edin, yanık işte geçer nasılsa:) İzleri şimdilik duruyor, geçeceğini düşünüyorum geçmeyecek gibi olursa önerinize uyacağım. Çok sevgiler.

    YanıtlaSil
  21. Nefisem,
    Sağol canım, çok tatlısın. Öptüm seni.

    YanıtlaSil
  22. Lalem,
    Karnıyarıkdaş olmuşuz demek:)))
    Kitabın çevirmeni arkadaşım demiştim ya arkadaş diye söylemiyorum güzel çevirmiş gerçekten, kendi de çok şekerdir zaten.
    Nautilus'da iyi alışverişler dileğiyle...

    YanıtlaSil
  23. Asucum,
    Kalırsa kalsın izi, ben de bikini giymeyiveririm:))) Cildim fena değil, pek leke tutmaz, sentetik karışık galiba:)
    Neyse yemekleri beğendiler de yandığıma değdi.
    Öpüldün bacım...

    YanıtlaSil
  24. Nedukcum,
    Gece kuşu olduğun belli zaten, onca işin arasında bu güzellikleri yapmaya fırsat bulduğuna göre.
    Heryerimizin bişeyin iziyle dolu, boşver be kızkardeş gönlümüzde acı izler kalmasın.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  25. Leylak Ablammm çok geçmiş olsun.Böyle yazınca çok basit gibi görünse de eminim canın çok yanmıştır.Öpücüklerimi kondururum güzel ellerine hemen iyileşir umarım...Öpüyorum :)

    YanıtlaSil
  26. Buğdaycım, şekercimm,
    Sağol ya geçer nasılsa, Allah başka keder vermesin, hele de sen öpünce geçti bile:))
    Programımız değişti ayın 20 sinden itibaren Marmariste olacağız 27 sine kadar, muhtemelen rahatça görüşme fırsatı buluruz. Ararım ben seni. öptüm.

    YanıtlaSil
  27. biraz gecikmeli de olsa ben de geçmiş olsun demek istedim.bu karnıyarak hikayesi acı ve gözyaşı dolu olmuş.sıcakta da yanık pek zor olur.

    YanıtlaSil
  28. Neeeeee,süper sevindimmmm buna işteee....
    Yani Pazar gübü burda olacaksın.Muhakkak telefonlaşıyoruz :D :D :D :D :D

    YanıtlaSil