.

.
.

16 Mayıs 2010 Pazar

"SORAYA'YI TAŞLAMAK"

Dün öğleden sonra sinemaya gittim, gitmez olaydım diyeceğim geliyor neredeyse. "Soraya'yı Taşlamak" filmi taş gibi içime oturarak döndüm. Öyle anlaşılıyor ki bazı ülkelerde kadının değil adı kendi bile yok. Bir gölge, bakınca görülmeyen bir hayal, erkeğin istediği şekilde biçimlendirebileceği, işi bitince acımasızca fırlatıp atacağı bir hamur.

Bunlar bilmediğimiz şeyler değildi ama "Recm" olayını gerçeğe en yakın bir biçimde perdede izlemek çok çarpıcı oldu. Taşlar atılırken gayriihtiyari kafamı sakındığımı da itiraf edeyim. Muhteşem bir film ya da muhteşem bir oyunculuk beklemeyin ama hayata dair iç acıtıcı şeyleri görmek istiyorsanız ve çıkışta kalbinize batan cam kırıklarına dayanabilecekseniz gidip izleyin derim.

17 yorum:

  1. Seni kutluyorum, cesaretinden ötürü, Leylakcığım.
    Başıma geleceği bildiğim için, bu filme gitmeye cesaret edemedim.
    Onun yerine Tolstoy çiftinin yaşlılık hallerini seyretmeyi tercih ettim.

    YanıtlaSil
  2. Düşünürken bile kötü oldum. Belki bu bir dinden çıkma olabilir mi bilmiyorum ama recm olayını anlayamıyorum, çözemiyorum. Hz.İsa'nın çarmıha gerilme zamanını anlatan filmi bile izlerken gözyaşlarımı tutamamıştım bunun film olduğunu beynime 100 kere söylememe rağmen. Ben izleyemezdim sizi tebrik ediyorum.

    YanıtlaSil
  3. Ekmekçim haklısın aslında. Çok az kişi cesaret edebilmişti zaten, 5 kişiydik salonda. üstelik insan çok karmaşık duygularla ayrılıyor filmden, sinir bozucuydu kısacası. Tolstoy daha iyi bir seçimdi belki...

    YanıtlaSil
  4. Şenizcim,
    Anlaşılacak birşey değil zaten. Recm olayı da bir yana recme sebep olacak hileli mahkeme, kadınların bu derece aşağılanması, iftira, yalan ve bunun molla tarafından tezgahlanması iyice rahatsız ediyor insanı. Üstelik gerçek bir olaydan yola çıkılmış. Aslında seyretmeli ama gerçekten recm sahneleri neredeyse gerçeğe birebir yakındı, dayanması zor oldu...

    YanıtlaSil
  5. Leylakcığım, bu filmi izlemeyi çok istiyorum.Yazdıklarına da katılmamak elde değil.Ama asıl inanılması zor olan (belki bu derecede değiller ama ) böyle kimliklerinin,varlıklarının, emeklerinin yok sayıldığı bir düzene hala özenenlerin olması.İzledin mi bilemiyoum ama benim çok etkileyici bulduğum bir filme vardır adı "Osama" Afganistan'da evde hiçbir erkek kalmayınca hayatta kalmaya çalışan kadınların yaşadıklarını anlatır ve çok etkileyicidir."Soraya'yı Taşlamak" filminden sonra biraz zaman ver kendine ve mutlaka bu filmi de izle.

    YanıtlaSil
  6. Nanem şekerim,
    Selam be yav, özledik seni:))
    Ne yazık ki çok haklısın, ben de akıl erdiremiyorum bu duruma.
    "Osama"yı izlemedim. "Kandahar"ı izlemiştim, o bile yeterince kötü etmişti beni. En kısa zamanda izleyim onu da.
    Belki inanmayacaksın ama bu sabah seni geçirdim aklımdan, yine yazmıyor diye, ses verecekmişsin meğer:)
    Sevgiler yolluyorum...

    YanıtlaSil
  7. gazetelerde okuduğum konusundan çok etkilendim
    eminim çok acı izlemek
    merak ediyorum ama içim dayanırmı bilmem

    YanıtlaSil
  8. Yazdıklarınızda çok haklısınız.Zaten kadınlarına bu şekilde davranan ,değer vermek yerine yerin dibine batıran bu zihniyetin geçerli olduğu hiçbir ülke refah ve huzur içinde yaşamıyor.Neden acaba

    YanıtlaSil
  9. Maviannecim,
    Gerçekten izlemek biraz rahatsızlık verici ama yine de izlenmeli diyorum.

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Minik,
    Cevap sorunuzda gizli aslında ama ne yazık ki bütün dünyada kadın hep ezilen...
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Bazı kadınların bu filmi izleyip aklını başına toplaması gerekiyor gibi geliyor bana....

    YanıtlaSil
  12. Banuca hoşgeldiniz:)
    Filmi izlediniz mi bilmiyorum ama hiçbir kadın bu filmdeki duruma düşmeyi kendi arzusuyla istemez herhalde. Kimse de bu duruma düşmesin zaten.
    Sevgiler yolluyorum...

    YanıtlaSil
  13. Sanırım izlemek istemem Leylek'cım, hele "Bin Muhteşem Güneş'i okuduktan sonra dediğin gibi kadının adı değil kendinin bile olmadığı durumları izlerken çektiğim acıyı. Çok acımasız çok!
    Sevgiler canım...

    YanıtlaSil
  14. Bence de muhakkak izlenmeli diye düşünüyorum.Çünkü izlenmedikçe böyle olayların varlığı unutuluyor diye düşünüyorum.Gerçi filmi izledikten sonra değiştirebilir miyiz olanları,sanmıyorum.Hani dedin ya karmaşık duygularla çıktım diye,muhtemelen bu karmaşıklığın sebebi gerçeğin karşısında aciz kalmaktı...

    YanıtlaSil
  15. Leylakcım, teşekkür ederim. İş tempomdan pek vakit bulamadım :(

    YanıtlaSil
  16. Nurcuğum,
    İzlemesi, daha doğrusu izleyip de yapacağın birşey olmaması çok acıtıcı gerçekten. Bence acımasızlıktan da öte.
    Benden de çok sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. Buğdayım canım,
    Çok güzel bağlamışsın, gerçekten insanı asıl kahredenaciz kalmak. Öfke, hınç ve acı duygusuyla çıkıyorsun salondan.
    Nerelerdesin sen, özlettin yine. Öpüldün...

    YanıtlaSil