.

.
.

24 Mayıs 2012 Perşembe

PAL SOKAĞI'NDA ÇOCUK OLMAK


Biz yaşlarda olup da Ferenc Molnar'ın ünlü Pal Sokağı Çocukları'nı okumamış, radyoda yayınlanmış oyunlarını dinlememiş olan çok azdır herhalde. Kızıl saçlı Nemeçek çoğumuza çocukluk arkadaşı olmuş, ölümüyle bir yakınımızı kaybetmiş kadar üzmüştür. Bu yüzden festival nedeniyle Ankara Devlet Tiyatrosu'nca sahnelendiğini duyunca çocuk oyunudur demeden biletlerimizi aldık. Sonuçta bizim ruhumuzdaki çocuk da hala Nemeçek'le Pal Sokağı'ndaki arsada misket oynayabilecek yaşta.


İzleyicilerin çoğunluğunun çocuk olacağını biliyorduk ama bu kadarını tahmin etmemiştik. Birkaç ilkokul öğrencileri toparlayıp getirmişti, salon panayır yeri gibiydi.  Arkamda oturan bir dizi oğlan çocuğu oturduğum koltuğu tekmelemeye ve birbirlerini dürtüp yumruklaşmaya başlayınca geri dönüp önce bir tanışma girizgahı yaptım. İlköğretim 4. sınıftalarmış, teker teker isimlerini söylediler. Bana "öğretmen misin teyze?" diye sordular, "hayır, tiyatronun yönetmeniyim" dedim, acaip etkilendiler. Sonra oyuncuların çok çalışıp çok emek verdiklerini, gürültü ederlerse şaşırıp yanlış oynayacaklarını söyledim. Attığım palavra arada dürtükleyip, "yönetmen teyze, şöyle mi, böyle mi" diye sorsalar da oyun boyunca salonla kıyaslarsak nisbeten sessiz kalmalarını sağladı.


Nemeçek Kırmızı Gömleklilerin Botanik Bahçesi'ne gizlice girip ağaçta gözetleme yaparken yakalandıktan sonra sorgulanıp havuza sokularak cezalandırılınca salonda büyük bir uğultu koptu. 




Zavallı şirin Nemeçek bu yüzden üşütüp hastalanmış, kafasını koyacak yer ararken bizim salon cüceleri de gemi iyice azıya almış, ıslık, tepinme, bağırtıyla esasen doğru dürüst izlemedikleri oyuna katkıda bulunmaktaydılar. 


Pal Sokağı Çocukları ile  Kırmızı Gömlekliler arasında ilan edilen savaş sonrası yapılan dövüş bizim salonun tansiyonunu iyice yükseltmiş, bebelerin bağırtısından oyuncuların sesi  bile duyulmaz olmuştu. Öğretmenlerden bir tanesi sonunda "Yeter artık" diye bağırarak biraz sükuneti sağlasa da uğultu devam etti. Nemeçek hasta haliyle son anda yetişip Kırmızı Gömleklilerin reisini alt edince ıslıklar, çığlıklar havada uçuştu.


Nemeçeğin insanın içini burkan ölümü bile bizim yavruları yatıştırmaya yetmedi, zaten çoğu paldır küldür salonu terketmeye başlamıştı bile. Bir hengame ile oyun bitti ama kafa beyin kalmadı. Bu kadar güzel bir öykü ancak bu kadar güzel sahnelenebilir, bu kadar da gürültüye gidebilirdi. Keşke daha sakin bir ortamda, tiyatro adabını biraz olsun bilen çocuklar arasında izleyebilseydik. Rol alan gençler, başta Nemeçek rolündeki İpek Atagün Gezener olmak üzere harika bir iş çıkarmışlardı.  Adı çocuk oyunu olsa da rahatlıkla büyüklere de hitap eden, maharetle yapılan dansları ve rollerinin hakkını veren oyuncuları ile biraz gürültülü de olsa bu şahane gösteri ruhumdaki çocuğa ilaç gibi geldi. Emeği geçen herkes bin yaşasın...

22 yorum:

  1. Ehueu bu cocuk oyunlarındaki tiyatrolarda oluşan, ilkokullu tepişen veletlerden bi ara cok gına gelmişti :D Ne güzel fotolar çekmişsiniz hocam :D

    YanıtlaSil
  2. Pal Sokağını okuduğum yıllarda Ordu sokaklarında oynayan bir çocuktum.
    Çok ama çok sevdiğim bir kitaptır.Canım Nemeçek ne ağlatmıştı beni.

    YanıtlaSil
  3. kendinizi yönetmen olarak tanıtmanızı çok akıllıca ve yaratıcı buldum, harikasınız :)

    YanıtlaSil
  4. hep festival olsun, leylak dalı'da gidip gördüğü oyunları bize canlı canlı anlatsın.gidemeyenler de oradaymışçasına hayal dünyasında oyunu seyretsin. :(( ühü ühü ühü.ben uzun zamandır tiyatroya gitmedim. sayende görmüş kadar oluyorum,ama canlı canlı izlemek isterdim.güzel bir festival programıymış. bizim burda sadece nilüfer belediyesi tiyatro festivali düzenliyor,onun biletlerini de bulmak pek mümkün olmuyor. tanıdık vasıtasıyla elden falan satıldığını düşünüyorum. bu yıl biletlerin satışa çıktığının ertesi günü almaya gittiğimde istediğim tüm oyunların biletinin bittiğini gördüm. bir delinin hatıra defteri'ne gidemediğime çok üzülmüştüm.ne kadar ah ettiysem oyun iptal oldu. ama tek tiyatro izleme şansım olan festivali boş geçtim.

    YanıtlaSil
  5. yönetmen hanımcığım başınız şişse de güzel bir oyun izleyip bize de aktardığınız için çokkk teşekkürler :))))
    çok tatlısın sen çokkk
    öptüm

    YanıtlaSil
  6. Ne güzelmiş bu güzel kitabın tiyatro oyununun olması. Keşke tüm çocukluk kitaplarımızın tiyatrosu olsa da çocuklarımızı bir türlü okutamadığımız o kitapların en azından tiyatrosuna götürebilsek. İlkokula giderken okumuştum Pal Sokağı Çocukları'nı, konusunu şimdi fazla hatırlamıyorum ama Nemeçek'in ölümüne ne çok ağladığımı hiç unutamam.

    YanıtlaSil
  7. Leylağım,
    Hatırlıyorum, daha önce Pal Sokağı'nın Çocuklarını konuşmuştuk. Beni çok etkileyen kitaplardandır. Oyununu görmek yıllar sonra benzer heyecanları yaşatmış olmalı. :))

    YanıtlaSil
  8. BENİMDE ÇOK SEVDİĞİM BİR ROMANDI ÇOCUKKEN. NE GÜZEL ANLATMIŞSIN İZLEDİĞİN OYUNU LEYLAK DALIM. HAYIRLI KANDİLLER DİLERİM. SEVGİLERİMLE.

    YanıtlaSil
  9. merhabalar nezamandır bloğunuzu takip ediyorum ve yazılarınızı güler ve tebessümle okuyorum harikasınız yazılarınız içten ve samimi ,sizi takip etmeye devam diyorum, hayırlı kandiller dilerim.

    YanıtlaSil
  10. merhabalar bu güzel yorumlarınız için önce çok teşekkür etmek isterim. Çok duygulandım ve mahçup oldum. böyle güzel övgülere layık olmak ve bunları bir şekilde duymak, okumak bir oyuncu için herşeye bedel. Çok gururlandım ve yazmaktan kendimi alamadım. çok teşekkür ederim ekibim ve kendi adıma. Oyunun broşüründe ki yaş grubu ibaresine uyulmaması bizi de çok zorluyor ama yapacak birşey yok maalesef. sevgiyle kalın. (ipek atagün gezener)

    NEMEÇEKTEN SEVGİLER....

    YanıtlaSil
  11. Sevgili Nemeçek:)
    Ben de sizin yorumunuzla çok mutlu oldum. "Marifet iltifata tâbîdir" demiş eskiler, iyi yapılan birşeyin övülmesi ve gençlerin yüreklendirilmesi taraftarı oldum her zaman. Öğretmenliğimin de etkisi vardır sanırım bunda. Ama gerçekten harikaydınız, oyunu birlikte izlediğim arkadaşlarım da benimle aynı fikirde. Çok beğendim ve çok mutlu oldum gençlerin başarısından dolayı. Yolunuz açık olsun, dilerim daha nice güzel oyunlara, nice başarılara imza atarsınız. Hepinizi bir kez daha kutluyorum, önümüzdeki festivalde görüşmek dileğiyle. Tiyatro hep hayatımızda olsun. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. abimin mavi ciltli milliyet çocuk klasikleri serisinden okumuştum pal sokağı'nı, ah ah.

    YanıtlaSil
  13. Judy,
    Pal sokağı çocuklarını sevmeyen var mıdır acep Judy'cim:))

    YanıtlaSil
  14. EsnPzrlar,
    Çok teşekkürler güzel sözlerinize. Sevgiler yolluyorum...

    YanıtlaSil
  15. Vuslat,
    Teşekkür ederim.
    Kitap güzeldi, oyun da en az kitap kadar güzeldi. Müthiş keyifle izledim onca gürültücü çocuğa reğmen:)

    YanıtlaSil
  16. Ekmekçim,
    Aynen, çocukluğuma gittim geldi. Bir de salondaki veletler huzur verseydi tadından yenmeyecekti:)

    YanıtlaSil
  17. Selen,
    Aynen dediğin gibi, keşke bütün çocuk kitapları oyunlaşsa ne güzel olurdu...

    YanıtlaSil
  18. Mavianne,
    Evet karşınızda çakma yönetmen ama çocuklar yedi valla, benim arkamdaki sıra gayet sakin izledi:)

    YanıtlaSil
  19. Karakitap,
    Ağlama, büyüyünce sen de gidersin. Eskiden biz de ancak yalanıyorduk festival zamanı. Emeklilik en güzel meslek, bayılıyorum kendisine:))

    YanıtlaSil
  20. Nazlı,
    Ne yapayım başka ne desem dinlemeyeceklerdi:))

    YanıtlaSil
  21. Lale,
    Bilmez miyim senin Pal Sokağı aşkını:)

    YanıtlaSil
  22. Ashley,
    Güzel çekmişim di mi:))
    Valla Ashley bu seferki felaketti, böyle gürültü, hepsini kovalayasım geldi:))

    YanıtlaSil