.

.
.

23 Şubat 2011 Çarşamba

SSS: SANAT, SERGİ, SALATA


Dün çipil çipil yağan yağmura rağmen üç arkadaş "sanatın dibine vurmak" deyimini tam anlamıyla hayata geçirdik:) Gerçi kimin sanatçı olduğu, bunun kriterinin neye bağlı olduğu, sanatçının tavrının ne olması gerektiği biraz tartışma götürse de biz izleyici ve sanatsever olarak elimizden geleni yaptık, gerisi muhatabına kalmış. İlk durağımız geleneksel Türk sanatları dalında idi; bir ebru, kaatı ve hat sergisi gezdik. "Aman ne kadar muhteşemmiş" diyebileceğim tarzda bir eser görmedim, benzerlerini başka sergilerde de görmüştüm ama yaratıcısının yukarıdan tavrı "ben bu alemde tekim" dermiş gibi bir intiba uyandırınca yukarıdaki sorular kafamda şekilleniverdi. Yine de geleneksel sanatları yaşatma açısından çabalarını takdir etmek, çalışmalarının devamını dilemek boynumuzun borcudur diyeyim.

İkinci durağımız Cermodern oldu. Harap bir cer atölyesinden modern bir kültür ve sanat merkezine dönüştürülen bu mekana hayranım. İçinde hiçbir sergi ve etkinlik olmasa bile binayı gezmek bana zevk veriyor. Dün ressam Ali Herischi'nin sunduğu canlı performansın son günü idi, son yaptığı tabloyu tamamlama aşamasında yetiştik etkinliğe. Azeri bir sanatçı olan Ali Herischi halen Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapmakta imiş. O soyut tarzda çalıştığı resmini tamamlarken biz de oturduğumuz koltuklardan izledik, son fırça darbesini vurduğunda da alkışlayarak ayrıldık.


Eh diyetteki insanların da karnı acıkır, çay falan içmek ister değil mi? O zaman istikamet Cermodern içindeki Divan Cafe'dir. "Sezar Salata" şeklindeki siparişimi garson kız mayonezli diyerek reddetti ve bana ızgara tavuklu Ege salatası önerdi. Vardır bir bildiği diyerek kabul ettim ve yağ koymamasını tembih ederek yolladım. Az sonra gelen zeytinyağına bulanmış roka yapraklarına diyecek laf bulamadım. "E ben diyetteyim diye Sezar salata vermediniz, bu yağ ne?" diye sorduğumda "Ama o zeytinyağı" dedi, galiba zeytinyağını kalorisiz sanıyor. Yeniden hazırlatma önerisini reddettim ve en yağsız tarafından roka yapraklarını geveleyip tavukları yedim. Neyse ki "Diyetteymişiniz ama bu ekmek çok güzel, fırından şimdi çıktı" diyerek getirdiği minik zeytinli ekmeğin bir dilimini yanına konmuş Hatay yoğurdu eşliğinde götürüp aç karnımı doyurdum. Çaylarımızı da sohbet eşliğinde tükettikten sonra Cermodern'le vedalaştık. 

Son sergi durağımız Belediye bünyesindeki Zerefşan Nakkaşhanesi kursiyerlerinin çalışmalarının sergilendiği Zafer Galerisi oldu. İşte bu sergi gözümüze bayram ettirdi. Kısa süre eğitim almalarına rağmen kursiyerlerin ebru, kaatı, hat, minyatür ve çini çalışmaları muhteşemdi. En çok böyle durumlarda zengin olmadığıma kahrederim. Hoşuma giden bir eseri düşünmeden satın alıp duvarıma asabilecek maddi güce sahip olsaydım keşke. Hele kaatı sanatıyla yapılmış iki leylak resmi vardı ki "Kalbim Ege'de-pardon sergi duvarında-kaldı". Antalya'ya kesin dönüş yaptığımda acilen bir tezhip kursuna kaydolmak (ki bu benim ölmeden evvel yapmak istediğim 100 şey listesinin başlarında yer alır) kararımı kesinleştirmiş olarak ayrıldım sergiden.


Eh madem bu kadar  sanattan bahsettim Pazartesi gittiğim "Hangar+/-" sergisinden de söz edeyim kısaca. Çankaya Belediyesi'ne ait Galeri Kara'da açılmış bir sergiydi bu. Atilla İlkyaz, Cezmi Orhan ve Cebrail Ötgün'ün çalışmalarından oluşan değişik teknikteki eserler biraz postmodern bir tarzda gerçekleştirilmiş. Yukarıdaki çalışmanın adı "Sarı Örgü" ve Atilla İlkyaz'a ait. Sanatın ultra  moderninden çok hoşlanmasam da "marifet iltifata tabidir" diye düşünüyor ve böyle sergilerin açılması ve izlenmesi gerekli diyorum ve bunun üstüne yarın bir de Orhan Taylan sergisine gitmeyi düşünüyorum...

27 yorum:

  1. ruhunu bu kadar doyurunca aç mide azıcık salatayla da doyar bence. :))) çok keyifli bir gün olmuş,sayende biz de gezmiş kadar olduk.

    YanıtlaSil
  2. ruhunu bu kadar doyurunca aç mide azıcık salatayla da doyar bence. :))) çok keyifli bir gün olmuş,sayende biz de gezmiş kadar olduk.

    YanıtlaSil
  3. Rejimde olup bu derece enerji bulmak maşallah cidden.
    Kızılayda Konur sok.bir yer var ben de her inişimde kızılaya sezar salata yerim çok severim:)

    YanıtlaSil
  4. leylak dalım ya..
    bir de 4S var.. ekşisözlük anlatır sana ne olduğunu =)..

    bak bugün çok şey öğrendim ben..
    birini de senden ..
    kaatı sanatı neymiş hiç bilmiyordum inan..

    yapıyordum.. ama adını bilmezmişim meğer..

    keyifin katmerli olsun..

    sevgiyle..
    pese: lalenin okuma çırağı olmasına razıyım.. ben de sergi gezme çırağı olabileceksem eğer..

    atalet..

    YanıtlaSil
  5. ama evet sezar salatanın muhteşem sosunu yememeliyiz maalesef.
    zeytinyağında zarar gelmiyor herhalde ne bileyim, bana diyetisyen her sabah 1 kaşık iç dedi, deli midir nedir, sonra altımı bağlayıp işe öyle gelmem lazım, onu düşünmedi deli kadın herhalde:))))

    YanıtlaSil
  6. Bütün sergileri birbirine karıştırdım :))

    YanıtlaSil
  7. ne kadınsın maşallah biz olsak zamanımız olsa toplaşsak da çene yapsak derdine düşeriz valla helal sana :)

    YanıtlaSil
  8. GUŞUM yaa, demek sergi gezdin ,arkadaşlarınla eyleştin...bense imzamı bir ıspanaklı böreğe attım...Sülüman başlayana kadar sana anlatacaklarım var...

    YanıtlaSil
  9. Ben de salı günü ilk resim dersime başladım heyecanla Leylak Hocam, sıfır yetenekle ne olacak meraktayım dedim hocama, yetenek yüzde 40 ı geçmez, bak gör neler yapacaksın dedi bakalım:))

    YanıtlaSil
  10. Çok dolu bir gün geçirmişsiniz,sergiler ve sanatla iç içe...Tebrik ederim...Salata ben de çok severim ama z.yağlı:))
    Orhan Taylan sergisinde foto çekebilirseniz,paylaşırsanız sevinirim.Yakın zaman önce burada da olmuştu,gezmiştim ama eski resimlerini daha çok beğeniyorum,bakalım siz nasıl bulacaksınız.Gezileriniz bol olsun;)

    YanıtlaSil
  11. güzel bir gün olmuş dolu dolu.diyette daha çok zeytin yağı kullanılması önerilir tamamen yağı kesmek olmz hem zeytin yağı bağırsakları çalıştırır sağlık açısından da iyidir.bir egeli olarak söyleyebilirm ama yağ tamamen yasaksa onu bilemem...yinede afiyet balşeker olsun..

    YanıtlaSil
  12. yine keyifli bir gun gecırmısınız.

    YanıtlaSil
  13. sanatsal ne güzel bir gün geçirmişsiniz özendim size..

    YanıtlaSil
  14. severim ben o sergi gezen snoopy'yi .çok şekermiş. :)))

    YanıtlaSil
  15. Kara Kitap,
    Sadık dostum Snoopy sergide de bana eşlik etti:))

    YanıtlaSil
  16. Meyra,
    Evet bu ay Ankara'da ulaşabileceğim noktalardaki bütün sergileri gezdim adeta:)) İyi oldu.

    YanıtlaSil
  17. Zeynep,
    Keyifliydi hakikaten, hem mekanlar, hem sergiler hem de yanımdaki arkadaşlar keyfimi katladı.

    YanıtlaSil
  18. Çocukca Yaşamak,
    Zeytinyağına belli miktarda izin var zaten de ben onu yemeklere eklediğim için salatayı yağsız yiyorum. Garsona tembih ettiğim halde vıcık yağ içinde getirdi, haliyle çoğunu yiyemedim.

    YanıtlaSil
  19. Baykuş Gözüyle,
    Çok teşekkürler, güzel bir gündü.
    Salata sevmeyen pek yok herhalde ama ben bu aralar zorunlu olarak yağsız tüketiyorum.

    YanıtlaSil
  20. Kadayıfcım,
    Merakla bekliyorum resim kursu maceralarını...

    YanıtlaSil
  21. Lalem guşum,
    Ispanak yıkama işi pek zordur yahu, takdir ettim seni şimdi:))

    YanıtlaSil
  22. Fundacım,
    Çene yapmak da iyidir yahu, ruhu besler:))

    YanıtlaSil
  23. Buğday şekeri,
    Gel seni de gezdireyim:)

    YanıtlaSil
  24. Judy'cim,
    Sen beni en iyi anlarsın:)) Zeytinyağından zarar gelmez de kalorisini ne yapmalı. Ben hakkımı yemeklerde kullanıyorum, salata yağsız da yenebiliyor sonuçta:)

    YanıtlaSil
  25. Atalet,
    4S neymiş öğrendim, öğrendiğime memnun oldum, pek özlü bir sözmüş:)))
    Kaatı zor ama güzel bir sanat seviyorum ben.
    Sergi gezme çırağı değil, arkadaşı olarak memnuniyetle alırım seni yanıma, aynı şeyleri seveceğimize eminim:))
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  26. Nehir İda,
    Hafifleyince daha enerjik oluyor insan:))
    Sezarı yiyemedim valla, rokaya fit oludm:)
    Öptüm seni...

    YanıtlaSil
  27. bu gerçekten çok güzel bir post olmuş 10sene önce resim bölümünü derceyle tamamlamış ama yaklaşık 5 yıldır minik oğluşu nedeniyle sergi gezememiş bir resim hayranıyım ben çok imrendim size fakat belirtmek isterim ki zerefşan nakkaşhanesinin eğitmeni baş nakkaşı şahin inalöz benide hocamdır yaklaşık 6 yıl süren bi eğtim aldıktan sonra birlikte çalışmalarımızda oldu kendisi kocatepe caminin tavan süslemelerini yapan kişilerden biridir aynı zamanda yani gerçek bir sanatçıdır keşke resim çalışmalarınıda görebilseydiniz neyse çok güzel bir post teşekkürler

    YanıtlaSil