.

.
.

22 Mayıs 2010 Cumartesi

"VAHŞET TANRISI"/ZERRİN TEKİNDOR

Antalya Tiyatro Festivali'nde bilet aldığım ilk oyunu izledim dün: "Vahşet Tanrısı". Uzun zamandır ilk defa "İşte budur!" diyebileceğim bir oyundu, gerçek tiyatro nasıl yapılırmış gördüm, gördük ve müthiş bir doygunluk hissiyle çıktım salondan. En arka sıradaki koltuktan izledim sahneyi (bilet almakta biraz gecikmişim), daha önlerde olup oyuncuların mimiklerini yakından görebilmeyi çok isterdim, öylesine müthiş bir oyunculuk sergilediler çünkü.

İstanbul Devlet Tiyatrosu'nun bir oyunu "Vahşet Tanrısı", oyuncuları da çok tanınmış; Zerrin Tekindor, Ülkü Duru, İştar Gökseven ve Zafer Algöz. Hepsi harika oynadılar ama Zerrin Tekindor olağanüstüydü. "Aşk-ı Memnu" daki o durgun mürebbiye rolüyle hiç alakası olmayan bir karakter canlandırmaktaydı ve o kadar iyiydi ki defalarca izleyebilirim. Diğerlerinin de hakkını yemeyim, hepsi dört dörtlük oyunlar sergilediler.

"Vahşet Tanrısı" gibi dehşet uyandıran bir adı olsa da oyun komediydi aslında. Çocukları kavga eden iki ailenin uzlaşma sağlamak için kibarca başlayan konuşmaları sonunda şiddetli bir tartışmaya dönüşür. İşin içine paylaşılan bir şişe içki de karışınca gerçek karakterler gün yüzüne çıkar, kibar görüntülerin foyaları dökülür, her biri ayrı ayrı sinir krizleri geçirir. İnsanın karakterinin kaderi olduğu gerçeğini anlamalarıyla da oyun sona erer. Müthiş zevk aldığım 1,5 saatlik sürenin tek aksayan yönü arkamdaki ilave koltuklarda oturan bir grup izleyici idi. Fasılasız her repliğe güldüler, oyunda sıkça geçen "b.k" sözcüğünde ise gülmelerin tonu yükselip bir de alkışlar eşlik etti. Anladım ki "Ota b.ka gülmek" olayı budur...

Bugün sırada "Fosforlu Cevriye" var. Ankara'da yıllardır kapalı gişe oynadığı için bir türlü izleme fırsatı bulamadığım oyunu nihayet festival kapsamında göreceğim. Kendime iyi seyirler, sizlere iyi hafta sonları dileyerek huzurlarınızdan çekiliyorum...

14 yorum:

  1. Umarım oyun hemencecik buraya gelir ve ben uça uça giderim.
    İzlemiş olmayı ne çok istedi canım..
    Fosforlu Cevriye Müzikali'ni beğenmiştim.
    2 kez izledim:)Başrol oyuncusu kızın daha güçlü bir karekter tarafından oynanması gerekliliğini düşünsemde çok başarısız bulmadım.Sahne tasarımı ve oyunculuklar, şiveler işveler güzeldi.
    Yüzünde gülümseme onların hayatına duyulan bir buruk acı ile dönersin diye düşünüyorum.
    sevgiyle

    YanıtlaSil
  2. orda olmak isterdim doğrusu

    YanıtlaSil
  3. Eee, süper valla!
    Biz burda İstanbul oyununu atlayalım, siz orada yakalayıverin. Şahane olmuş!
    :)

    YanıtlaSil
  4. Off ya hiç bana uygun değil saatler, çok istedim bir iki tiyatro oyunu izlemeyi oysa:((

    YanıtlaSil
  5. Âfiyet olsun yârim, sen yedikçe ben doydum:)))

    YanıtlaSil
  6. bu oyunu çok merak ediyorum ama bu da 2010 yılı anlayamadığım tempom nedeni ile bir türlü gidemediğim bir oyundu.yorumlar için teşekkürler.
    yeni oyun yorumlarını da bekliyorum :)
    sevgiler...iyi seyirler...

    YanıtlaSil
  7. Nanem Şekerim,
    Bu yıl çok yoğun olduğun belli, sık sık okuyamıyoruz güzel yazılarını, inşallah yaza biraz rahatlarsın. Fırsat yaratabilirsen bu oyunu gör derim, gerçekten çok iyi kotarılmış, oyuncularsa süper.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Nedukcum,
    Ben yedikçe doyuyorsan bu ara aç kalmayacaksın demektir:))
    Laf aramızda sen fimoları yaptıkça da ben yapmış gibi zevkleniyorum, ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  9. Özlemcim, sen üzülme canım ben sana anlatırım dermişim:)))

    YanıtlaSil
  10. Ekmekçim,
    Sen bu oyunu nasıl kaçırmışsın, şaştım zaten:)

    YanıtlaSil
  11. Nalancım,
    Keşke, ama senin bu ara işler çok yoğundur eminim. Kolay gelsin, ne diyeyim. Hayırlısıyla taşın inşallah...

    YanıtlaSil
  12. Balkahvecim,
    Aynı şeyleri düşünmüşüz, ben bunca yıl kapalı gişe oynamasına dayanarak daha güçlü, görkemli birşey beklemiştim ama yine de 3 saat süren performansa şapka çıkarmamak mümkün değil. Postta da yazdığım gbi favorim Güllü idi:))
    "Vahşet Tanrısı"nı izleme fırsatı bulursan kaçırma derim...

    YanıtlaSil
  13. Butterfly,
    Çok teşekkürler. umarım havalar ısınmıştır ve balkonun da çiçeklerin de tadını çıkarmaya başlamışsınızdır.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil