.

.
.

15 Şubat 2010 Pazartesi

TUNA KIYISINDA

Sabah ezanı mis gibi bir pasta kokusuyla gözlerimi açtım. Hayır, rüyamda pasta görmüyordum, canım pasta da istemiyordu. Bu koku nereden kaynaklandı anlayamadım ama o kadar yoğun bir koku idi ki uğraşsam vanilyayı elimle tutabilecektim sanki. Şaşkın şaşkın sağa sola bakındım, mutfak ya da pastane benzeri bir yerde değil de yatağımda olduğumu farkettim, orta da pasta da yoktu, bir süre sonra koku da kayboldu zaten ve ben anlamsızca iç çekerek uykuma geri döndüm. Nedir yani şimdi bu?

Bu fotoğrafın yukarıdaki paragrafla herhangi bir ilgisi, yakınlığı, akrabalığı yok. Yapımı kızkardeş tarafından gerçekleştirilmiş, Örümcek Adam'ın krema üzerinde yüzmeye çabaladığı 5 yaş pastası minik yiğenin 2 gün rötarlı doğumgününe ait. O yaş grubu bütün çocuklar gibi idolleri arasında Örümcek Adam ilk sırada yer aldığı için pastayı süsleme şerefi de ona ait oldu. Örümcek Adam'ı Batman, Süperman, Ben 10 gibi süper kahramanlar ve dilimin dönmediği ya da henüz hafızama kaydolmamış başka korkunç yaratıklar takip ediyor. Benim insanüstü kahraman kapasitem oğlumun çocukluğundaki HeMan ile sınırlı kalmış ne yazık ki. "Gölgelerin gücü adına..."

Pastadan da anlaşıldığı gibi dün ufak çaplı bir kutlama yaptık minik yiğene yani bizim gündemde Sevgililer Günü yerine Tuna'nın doğum günü vardı, sevgilerimizin tamamını da ona aktardık. Ufaklığın keyfi yerindeydi, birkaç kez mum yaktırıp üfledi, pastanın paylaşımı kendi yaptı-babasına en büyük dilimi ayırdı- fotoğraf çektirmemek için elinden geleni ardına komadı, zorla çektiğimizde de birbirinden abuk pozlar verdi ve ardarda eline tutuşturulan oyuncak paketlerini açarak 10 ar dakikalık mutluluklar yaşadı. Bugün hepsinden hevesinin geçtiğine eminim. Yine de onu bir paketi açarken izlemek ve içinden çıkanı gördüğünde gözlerini kocaman açarak "Oyuncaaak" diye neşeyle bağırışını duymak çok güzeldi. Sağlıklı, huzurlu, sevgi dolu bir ömür onun olsun, iyi ki doğmuşsun miniğim. Macar şair Attila József'den adını taşıdığın nehir için yazılmış şiirin birkaç dizesi sana gelsin:

"Oturdum alt basamağına rıhtımın
baktım nasıl yüzüyor karpuz kabuğu
Yazgımla başbaşa, dalgın,
yüzeyin konuştuğunu duymadım, dibinse sustuğunu.
Akıyor gibiydi sanki yüreğimden çıkıp da
bulanık, bilge ve büyüktü Tuna."

(Şiir: Tuna Kıyısında/Attila József Çeviren: Kemâl Özer-Edit Tasnádi)

10 yorum:

  1. Şekerim, dün gece sen en son benim keki okudun ve uykuya gittin ya, ondandır! ;)

    Şiir ne güzelmiş, mersi.
    :))

    YanıtlaSil
  2. Yav hakkaten be Ekmekçim, ben bunu hiç düşünmemiştim. Yatmadan önce kafamdaki en son şey o olduğundan sabah kokusuyla uyandım sanırım:))
    Doğru teşhis tebrikler Freude Hanım:))

    YanıtlaSil
  3. Hâlâ mı Örümcek Adam-Batman- Süperman. İnanılır gibi değil. Çocuklar büyüdü büyükler yaşlandı onlar hala popüler.
    Yavru Tuna' ya yeniden sağlıklı, mutlu ve başarılı bir yaşam diliyorum...
    İyi haftalar Leylak' cım.

    YanıtlaSil
  4. Teşekkürler Asu Teyze, Tuna ellerinizden öper. Valla Hollywood ısıtıp ısıtıp sürünce piyasaya haliyle eskimiyor bu kahramanlar:) Ne bilsin çocuklar da yeni bişey sanıyordur, halbuki biz Süpermen'in Clark Kent olduğu zamanları biliriz di mi:))))

    YanıtlaSil
  5. örümcek adam iyi fikir.bizim pastamız formula 1'liydi bu sene.tuna ve benim oğluş aynı yaştalar.yerim ben onları...5 yaş olmuş artık onlar.:)))

    YanıtlaSil
  6. Kara Kitapçım iki yıldır modelli pastalar yüzünden pastanelere soyulma durumları tak etti canımıza ve bu yıl evde hazırlanan pastanın üstüne evde bulunan oyuncak örümcek adamı yerleştirip hem çocuğu mutlu etti hem de işi ucuza getirdi kardeşim. Sonuçta pasta, yenmiyor bile tantanası bittikten sonra.Demek senin oğluş da 5 yaşında. Allah uzun ömür versin. Kova herhalde, hem benim hem yiğenimin burçdaşı, bu durumda çok zeki olacak:)) (kendime de pay çıkardım:)
    Öpüyorum ikinizi de...

    YanıtlaSil
  7. Minik Tuna'ya tüm sevdikleri ile mutlu sağlıklı ve başarılı uzun uzun yılllar dilerim
    Ne tatlı şeydir değil mi onun o defalarca mumu yaktırıp tekrar alkış yaptırması.
    İyi ki doğmuş ve iyi ki senin gibi bir teyzesi var.
    Tny Öznç

    YanıtlaSil
  8. Sevgili leylak,
    sabah ezani vakti sen "meleklerin kokusuna uyanmissin"
    Babaannem öyle derdi, okuyunca aklima ilk bu geldi.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  9. leylak dalıcım, ben o üzeri şeker hamuru ile kaplı pastaları hiç sevmiyorum, kerm şanti ile olanları da hehehehe. İllede pişmiş kreme ile kaplanacak, ya da çikolata ile aha böyle bir durumum var aklında olsun:))Kızkardeşini bu pratikliğinden dolayı kutladım.
    Yav Alamancılar bayılır halbuki böyle şeyleri dağıtmaya, bakın Alamanya da böyle şeyler demeye ama siz biraz cimrisine , izan erkan bilmeyene rastlamışsınız. İzan erkan lafına ayrıca dikkatini çekerimhehheheh

    Minik Tuna, adını aldığın ırmak gibi yaşa hayatı coşkun , uzun , gittiği yerlere hayat götüren. Doğum günün kutlu olsun, nice sağlıklı mutlu yaşlara...

    YanıtlaSil
  10. Ben de kutluyorum Minik Tuna'nın yaşgününüü..

    YanıtlaSil