.

.
.

1 Temmuz 2011 Cuma

LEZZETLİ ÖYKÜLER*

Blogu nasıl keşfettim hatırlamıyorum; biri tavsiye mi etti, twitterda mı gördüm farkında değilim. Benim ilgimi blogdan ziyade sahibinin yazdığı kitap çekti. Aslen doktor olan, daha sonra mesleği bırakıp yönetici olarak çalışma hayatına devam eden, yanısıra yemeklerle ve onları oluşturan öykülerle hemhâl olan Selgin GB'nin "Lezzetli Öyküler"inin basıldığını duyduğum günden itibaren okuma planları yapmaya başladım. Birkaç kitapçıda sordum soruşturdum bulamadım, sonra en iyisi sahibine danışmaktır diyerek bloga yorum bıraktım. Sağolsun Selgin Hanım hemen geri döndü bana; bende kitabevinden ziyade cicili bicili bir alışveriş merkezi intibaını uyandıran D&R'ların kitabı rafa çıkarmadığını, ancak istek üzerine getirtebileceğini, arzu edersem imzalı olarak adıma yollayacağını belirtti. Belki internetteki bir kitap sitesinden de ısmarlayabilirdim ama imzalı olması aklımı çeldi ve bu teklife canla başla atladım. Çok sürmedi kitap kapımdaydı, aynı günün akşamı da kafamın içinde.
Oldum olası yemek öykülerini çok severim; yemekle ilgili ritüeller, yörelere göre değişen sofra alışkanlıkları, bir yemeğin anımsattığı duygular beni kendine çeker. Bu tarz birkaç denemem bile olmuştu annemin ölümü üzerine gönlüme küsüp yarım bıraktığım. Şu aralar yazmayı değil okumayı tercih ediyorum, "Lezzetli Öyküler" tam da bu nedenle benim arayıp  bulamadığım bir kitap oldu. O incecik kitap içinde o kadar çok duyguyu, o kadar çok ayrıntıyı, o kadar çok insanı barındırıyor ki. Evde hiç malzeme yokken sevilen birine "Fırında Sütlü Patates" pişirmek, beceriksiz komşuya bir tabak "Gurbet Aşı" yollamak, mideyi düzeltmek için "Yoğurt Çorbası" içmek, taze ekmeğin son lokmasını "Fesleğenli Pilaki"nin suyuna banmak, helvayı sütlü seven rahmetlinin ruhu için  "İrmik Helvası" kavurmak, tavuklu kabak yemeğini "Kabak Kalye" ye dönüştürüp sınıf atlatmak, pizza istemeyen küçük oğula "Menemen" pişirmek, "Hindistan Cevizli Kurabiye" ile ticarete başlamak, "Tavuklu Erişte" pişiren teyzeye sımsıkı sarılmak, yıllar sonra yenen bir "Mücver"le hayatını sorgulamak nasıl oluyormuş diyorsanız "Lezzetli Öyküler" tadına bakmanız için sizi bekliyor. Öykülerin kahramanlarını kimi zaman esas oğlan, esas kız, kimi zaman da yan rollerde farklı öykülerde yakalayacaksınız, puzzle yapar gibi. Ben diyorum ki Selgin GB'nin blogu "Defter"e bir göz atın, kimbilir belki sizin de imzalı bir kitabınız olabilir...

*Lezzetli Öyküler/Selgin GB
Cinius Yayınları/2011/82 sayfa

5 yorum:

  1. Sevgili Leylak Dalı,
    Kitapla ilgili yazını okurken bir taraftan da kitabın sana ve diğer okuyuculara doğru kendi öyküsünü yazdığını gördüm, mutlu oldum. Değerli yorumların için çok teşekkürler. Kitap sana gelirken bir beklenti yarattığı için en azından sende hayal kırıklığına sebep olmadığına sevindim.
    Ayrıca blog yazısına koyduğun fotoğraftaki kirazlar da kitabın ruhuna çok güzel uyum sağlamış. Bir şekilde kitabın okuyucusuna bir tabak lezzetli, taze, sulu kirazı çağrıştırmış olması bile kitapta aktarmak istediklerimin okuyucuya ulaştığınuı gösterir.
    Kitabımı merak ettiğin için teşekkürler.
    Sevgiler
    Selgin GB

    YanıtlaSil
  2. Kitabı çok güzel anlatmışsınız. Önce blog sayfasına göz atıp sonra da kitabı edinmenin yollarını araştıracağım. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel bir tanıtım yazısı. Bizlere yeni bir isim tanıttığın için çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  4. teşekkür ederimm....
    hem yeni bir kitap hem de yeni bir yazar..
    dahası yeni bir "kadın" tanıttığın için..
    leylak dalımcım.. herbişeyden kardeşim =)..

    sevgilerimle..
    atalet

    YanıtlaSil
  5. Hımmmm tam benlik, güzel olmalı, hemen bakıyorum kitaba da bloga da Leylak'cım:))

    YanıtlaSil