.

.
.

20 Şubat 2010 Cumartesi

OY TİRABZON TİRABZON

Başına Trabzon peştemalı bağlamış bu sevimli ama biraz tombul hamsi 2011 yılında Trabzon'da düzenlenecek Avrupa Gençlik Oyunları'nın simgesi. Bugün kızkardeşle AKM'de gezdiğimiz "Trabzon Etkinlikleri Fuarı" nda mekanın dört bir yanından ziyaretçilere gülümsüyordu. Fuarın açılış günü ve hafta sonu olması nedeniyle iğne atsan yere düşmeyecek bir kalabalıkta insan seline kapılarak adeta sürüklene sürüklene zor gezdik standları. İlk kez bu kadar kapsamlı ve özgün bir fuar gezdim şimdiye kadar gördüklerimle kıyaslarsam. Trabzon'u Trabzon yapan ne varsa hem sergilenmekte hem de satışı yapılmaktaydı, ayrıca panel, konser, halk oyunları gösterileri, imza günleri gibi etkinlikler de fuarın devam ettiği 4 gün süresince izleyicilere açık. Özel olarak halk oyunları gösterisi izlemeye gelmek gereksiz zaten, attığınız 20-30 adımda bir toplaşıp horon tepen Karadeniz insanını görüyorsunuz, eğlenceli, neşeli insanlar, onları horon teperken izlemek büyük bir zevk, adeta transa geçiyorlar kemençe sesiyle. Şahsen ben de kendimi zor tuttum oynamamak için. Sadece izleyiciler ve görevliler değil, stand sorumluları da hem satış yapıp hem horon tepiyorlardı. Açılışa gelmiş koyu renk takım elbiseli, kravatlı, ciddi görünümlü bürokratlar bile kemençe sesine dayanamayıp attılar kendilerini ortaya, "Ha uşak ha!"

Ünlü Trabzon ekmeği

Karadeniz yöresi giysileri taşıyan küçük biblolar

Peştemal standında iki güzel kız

Bunlar da Halk Oyunları Ekibinin sempatik elemanları

Tahta kaşık ustası dede iş başında

Yiyecek çadırlarında tencere başında kuymak ustası, sündürüyor peyniri.

Biz ne mi yedik? Tabii ki kuymak, fasulye turşusu kavurması ve Hamsiköy sütlacı. Suyumuz da Uzungöl'dendi. Kuymak muhteşem, ancak çok ağır ve kalorili. Fasulye kavurmasını sevmedim ne yazık ki, çok tuzlu geldi bana, Lalecim kızmazsın değil mi? Yer bulamadığmız için masalarını paylaştığımız iki hanımla yiyeceklerimizi de paylaştık. Onlar kaygana yiyordu, tadına baktık, tuzu az krep gibi geldi bana. Benim bildiğimi kaygana tatlı olarak yapılır, Karadeniz'de farklı demek ki. Yiyecek çadırları o kadar kalabalık ve dumanlı idi ki, gördüğümüz ilk masaya oturduk, karnımızı doyurur doyurmaz da kaçtık. Ama o kadarcık süre bile üstümüzü başımızı hamsi tava kokutmaya yetti de arttı.

Trabzon işi meşhur hasır gümüş bilezikler ve telkari gümüş takılar

Trabzon peştemalları. Artık benim de bir fularım var Trabzon işi.

Fındık kırma makinesi

Ve ünlü Vakfıkebir tereyağı ve peynirleri

Kapsamlı ve güzel bir fuar gezdik. Merak edenlere ve Ankara'da yaşayan Karadenizlilere öneriyorum. 23 Şubat akşamına kadar açık. Daha detaylı bilgi için: tık

7 yorum:

  1. kuymak. akşamın bu saatinde. evde hem mısır unu var hem de trabozndan gelen tereyağ :)

    YanıtlaSil
  2. Kuymak ne? bilmiyorum, turşu kavurmasını yedim bende beğenmedim canım. Sana afiyet olsun, çok güzel bir fuar gezmesi yapmışsın, okurken bir ara "herkesin oynadığı" yerde gülmeden duramadım. "Demek o hale geldik"
    Seviyorum senin bu güzel etkinlikleri gezmeni ve bizlere çok güzel bir şekilde anlatıp fotoğraflandırmanı.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  3. hımmm ben de fahri trabzonlu olarak gideyim fuara
    ha uşağum yukardaki nalan ben değilüm pilesun

    YanıtlaSil
  4. Trabzon uşakları çok hoş bir iş çıkarmışlar. Leylak' ım sayesinde biz de gezmiş olduk. Cıvıl cıvıl resimler içimi açtı doğrusu.
    ellerine sağlık Leylak' cım...

    YanıtlaSil
  5. Selamlar, Fuara gidemiycem ama sayenizde gezmiş gibi oldum. Peştemaller çok güzel, geçen sene Rize fuarı olmuştu annem ordan almıştı bana bir tane, ben de bazen otantik olsun diye yemek masasına örtüyorum :) Yemeklere gelince de zaten orda olsam da yemezdim. Çünkü peyniri ağzıma sürmem, diğer Karadeniz yemekleri de benim damak tadıma uymuyor bana şöööyyylleeee bol acılı, bol salçalı Antakya, Adana, Antep yemkleri olacak ki yediğimi anlayım:)

    YanıtlaSil
  6. İnanmayacaksın ama o balık benbim tişörtümün arkasını kaplıyor.Eşime sevgililer günü hediyesi olarak ne yapsam diye düşünürken facebooktan esinlendiğim iki tişört yaptırdım. Biri Rakı baskılı biri balık baskılı. Yani ayrılmaz ikili :)
    İşte bu balık da ben oluyorum :)

    YanıtlaSil
  7. hhehehe kızmam kızmam . Kocam bu turşunun pişirilme işine hala şaşr durur. O fasulye kavurması, fasulye turşusundan yapılır zira. Kaqygana krepin sütsüz yapılanıdır. Ve kabak kayganaya bayılırım , ama bildiğimiz kabak değil kara kabak denilen ve sadece Karadeniz de yetişen cinsten yapılır. Leylak Dalıcım benim babam Ordulu olmadığı için, bu yemek kültüründen uzak büyüdük. Bir de Ordu ile Trabzonun yemek kültürü pek tutmadığı için çoğu yemekleri bilmiyorum. Hamsili pilav ve pancar çorbasını süper yaparım yalnız.
    ÇOOK ÖPTÜM SENİ

    YanıtlaSil