Sayfalar

2 Mayıs 2018 Çarşamba

NİSAN OKUMALARI, ÇELINÇ 18 VE BAZI HABERLER

Çok şaşırtıcı ama Nisan ayı da bitti no'luyoruz demeye kalmadan. Zaten Haziran gibi Bir Nisan'dı, Mayıs da sanarım Temmuz'a benzeyecek. Öncelikle kitaplardan başlayalım değil mi? 


-Nisan ayının ilk kitabı epeydir kitaplıkta bekleyen "Odamda Yolculuk" oldu. Kırmızı Kedi Yayınevi'nin son derece güzel kapaklarla bastığı bu klasiklerinden birkaç tanesini bir İstanbul seyahatimde Tünel'deki mağazasından almıştım. Okumak kitap çelıncının bir maddesi kapsamında kısmet oldu: "Kapağına aldanarak aldığınız bir kitap". Birkaç ilginç saptama dışında (beden ve ruhu farklı kişilermiş gibi ele alması) açıkçası sıkıldım ya da kitap için uygun okuma zamanı değildi. Ne diyelim sağlık olsun, her kitabı da sevecek değiliz ya :)


-Naim Dilmener'in Türkiye'de müzik tarihi ile ilgili kitaplarını severek okumuştum. "Obsesyon" ilginç plaklar biriktirme saplantısı olan ve bu uğurda yüksek meblağlar ödemeyi göze alan bir adamın eğlenceli öyküsü. Vakit geçirmek için ideal,  bazı eski şarkıları hatırlatması da cabası. Sözgelimi çocukluğumun şarkılarından biri, Okumura Chiyo'dan "Kuyachi Keredo". Meraklısı için linki de aşağıda:


-Mevsim Yenice ilk kez okuduğum genç bir yazar, "Tekme Tokatlı Şehir Rehberi"ni ek çok kişinin listesinde görünce merak edip okudum, öykü okumaktan bu aralar sıkıldığımı söyleyip duruyorum ama kitaptaki bazı öyküler gerçekten güzeldi. "Açık arttırma" ve "Tilkiler Aç Kalmasın" özellikle ilgimi çekti. Mevsim Yenice yetkin bir kalem, yolu açık olsun.  


-Sanırım bu ay en severek okuduğum kitap "Düşlenen Ülke" oldu.  Arjantinli bir yazarın Çin'de geçen bir öykü yazması ilginç ama güzel olmuş. Tüm Uzakdoğu hikayeleri gibi biraz tekinsiz ve gizemli bir anlatımı var. Çarpıcı gelenekler, şaşırtıcı ilgiler, tuhaf adetler, değişik bir ilişkiler yumağı. Sevdim...


-"Yürüyüşümden İzler" lise arkadaşımın yazdığı bir kitap.  Çocukluğundan başlayarak hayat yürüyüşünü, eğitim ve siyaset alanında, sivil toplum kuruluşlarında yaptığı çalışmaları, mücadeleleri anlatırken memleketi olan Bodrum'u da unutmamış. Takdir edilesi bir çalışma.


-Mutfak kültürüne ne kadar meraklı olduğumu yazdığım kitabı okuyanlar iyi bilir. Oğlak Yayınları'nın yemekler ve mutfak kültürü alanında yayınladığı tüm kitapları hiç düşünmeksizin alır ve okurum. Big Chef restoranlar zincirinin şefi Murat Aslan'ın yazdığı "Bir Aşçının Dünlüğü" de keyifle okuduğum bir mutfak macerası oldu. Bu alana meraklı olanlara tavsiye ederim. 


-Adında Picasso olsa da, yer yer ressamın yaşamından izler taşısa da esasında kurgu bir roman "Picasso ve Aşçısı". Fazla beklentiye girmeden eğlenceli bir şeyler okumak isterseniz gayet uygun. Ressam ve ona kısa bir süre aşçılık yapan bir genç kızın öyküsü, sıcak yaz günlerinde vakit geçirmek için birebir.


-Emin Nedret İşli oldukça tanınmış bir sahaf. Yeni çıkardığı kitabı "Sahafname"de yıllardır biriktirdiği kitapların, efemeraların, belgelerin ufak çaplı bir dökümü gibi. Eski kitaplara ilgi duyuyorsanız "Sahafname"yi seveceksiniz. 


-Ot Dergisi yayınlarından olan "50 Şahane Hikaye" bir arkadaşımın yeni yıl hediyesi idi, okunma sırası nihayet geldi. Genelde genç yazarların öykülerinden oluşan bir derleme ve içinde şaşırtıcı derecede keyifli öykülere rastlamak mümkün. Benim favorim "Patates" oldu, üç sayfalık ama içe işleyen bir öyküydü.  


-"Benli Belkıs" adıyla anılan Belkıs Söylemezoğlu yaşadığı yıllarda hayli sansasyon yaratmış bir kadın. Şaziye Karlıklı Belkıs hanımın yaşam öyküsünü "Efsane Aşkların Kadını" adıyla kaleme almış. Akıcı bir dille yazılmış ve okurken "Vay canına daha 30'l, 40'lı yıllarda ne hayatlar yaşanmış" diyeceğiniz bir kitap. Biyografi türüne ilgi duyanlara tavsiye ederim.


-Bilim kurgu ya da fantezi genelde çok fazla ilgimi çekmeyen yazın türleri, içlerinde okuyup sevdiğim pek fazla örnek yoktur. Lakin "Hayvan Çiftliği" gibi kült bir eseri konusunu bilsem de okumamış olmak benim için bir eksiklikti. Dahil olduğum kitap çelıncında bu tarz bir madde olunca okumak şart oldu. Hem eğlenceli, hem ibret verici bir öykü. Kendimi oradaki hayvanlardan biriymiş gibi hissetmem de kitabın ne kadar gerçek ve günümüze ne kadar uygun olduğunun bir kanıtı. 


-Ve ayın son kitabı, bir tiyatro eseri. Sevdiğim bir tiyatro adamının oyunlarından biri. Dario Fo'nun İtalyanca orijinalinden Türkçe'ye tiyatro oyuncusu Füsin Demirel çevirmiş bu ilginç isimli kitabı: "Klakson, Borazanlar ve Bırtlar". Sermaye-halk-devlet ilişkilerini sorgulayan bu oyunu sahnede izlemek arzusundayım, dilerim kısmet olur.  

Böylece 12 kitapla Nisan ayının okuma macerasını sona erdirmiş bulunmaktayım. Mayıs ayı daha bol kitapla gelsin diyeceğim ama pek mümkün görünmüyor. 1-2 güne kadar bazılarını mezuniyetimden beri görmediğim lise arkadaşlarımla buluşmak üzere kısa bir Marmaris seyahati yapacağım.  Günlerdir organizasyonu ile uğraşmaktaydım, heyecanlı ve sabırsızım. Eminim oldukça güzel ve keyifli bir buluşma olacak. Ay sonunda da önce Ankara, sonra İstanbul yolculukları görünüyor ufukta. Erken seçim işleri karıştırdı, mecburen Haziran sonuna doğru eve dönüp oy kullanmak durumundayız. Kısacası bu ara bana yollar yollar...

Ve 52. haftalık çelıncın 18. hafta sorusunu cevaplayarak bitireyim bu yazıyı:

18. Hafta: Sizi heyecanlandıran bir şey? 

Beni heyecanlandıran çok şey var esasında ama soru bir şey dediğine göre bir şey söyleyeyim: Seyahat etmek, yeni yerler görmek, gördüğüm yerlerde yeni keşifler yapmak. Bu konuda Macera Kitabım Özlem'le pek anlaşırız. O zaman Evliya Çelebi gibi : "Seyahat ya Resulullah" :)))

2 yorum:

  1. çelınç nedir sayenizde öğrendim. Sizin postları pek seviyorum, böyle günlük yazmışsınız da bizi de şahit eder gibi, tatlı tatlı, sıcacık...
    Kitap okuma alışkanlığınız şahane.. Ne çok kitap sığdırmışsınız bir aya, merak ettim hızlı okuma mı yapıyorsunuz?
    Seyahatleriniz bol olsun diyeyim ben de, sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel sözlerinize çok teşekkürler. Hızlı okuma hakkında hiçbir fikrim yok, kaldı ki edebiyatta hızlı okuma anlamsız olur sanki. Bu benim yılların okuma deneyimiyle edindiğim bir alışkanlık. Çabuk okurum.
      Seyahatlerim bol olsun, bu çok güzel bir dilek, umarım olur, çok sevgiler benden...

      Sil