Sayfalar

3 Temmuz 2016 Pazar

HAZİRAN OKUMALARI

Haziran kitap okuma sayısı ve kalitesi açısından biraz verimsiz bir ay oldu. Araya Ankara'ya geliş halleri, toparlanma, tatil falan da sıkışınca istediğim düzeyde okuyamasam da Goodreads Challenge'ıma sayı olarak yetişmiş durumdayım, 120 kitap planlamıştım, haziranı 60'la kapattım, yarıladım yani.


-Haziranın ilk kitabı Mayıs ayından sarkan bir kitaptı: Kremlin Kadınları. Gazeteci Larisa Vasileva'nın kaleme aldığı kitapta Ekim Devrimi'nin oluşmasında ve SSCB'nin kurulmasında aktif olarak katkıda bulunan Sovyet kadınlarının yaşam öyküleri ele alınmış. İlginç ve önemli bir kitaptı, tek sorun puntolar ve aşırı ayrıntı oldu. Daha sade bir dil ve büyük punto okumayı kolaylaştırabilirdi. 


-Sylvia Plath'la gecikmeli edebi tanışmamı Sırça Fanus ile yaptım. Depresif ama okunası bir kitaptı. Ha bir daha Sylvia Plath okur muyum, okumam ama bu kitabı sevdim. Haziran okumalarının en iyilerindendi.


-95 sayfalık "bir küçücük fıçıcık"tı ama içi şeker tadındaydı, en severek okuduğum kitap bu oldu Haziran'da. İzlediği filmleri dramatize ederek anlatan ve bu yeteneğini bir gösteriye dönüştüren Maria Margarita'nın öyküsü, okuyun siz de seveceksiniz. Şilili yazarlar beni yanıltmıyor.


-Dağılmış bir aileyi farklı aile bireylerinin gözünden anlatmış Kerem Görkem "Aile Fotoğrafı"nda. Okusanız pişman olmaz, okumasanız bir şey kaybetmezsiniz.


-40 yaşındaki bir kadının ölen annesinin ardından duygularını dile getirdiği "Bu da Geçecek"in ilk yarısını İstanbul'a giderken, ikinci yarısını da İstanbul'dan dönerken trende okudum. Çok etkilemedi beni, "eh" diyebilirim.


-"Cüceler" evli, çocuklu, orta yaşlara yanaşmış bir kadının varolma ve kendi başına ayakta kalma savaşını bir başka kadının ağzından anlatıyor. Okunabilir düzeyde ve akıcı bir kitaptı.


-Normal şartlarda bu kitabı okur muydum bilmiyorum ama gittiğim şehirlerden anı olarak bir kitap satın alma alışkanlığım Edirne'de kitapçıya denk gelmeyince Migros'ta bulabildiğimin en ehvenine yöneltti. Şaşırtıcı bir biçimde iyi bir anlatımla karşılaştım sıradan insanların konu edildiği öykülerde, ellinize geçerse okuyun :)


-Ayın en kötü kitabıydı diyebilirim. Kahramanlarının gay olması dışında etkileyici yönü olmayan öyküler toplamıydı.

Temmuz okumalarında görüşmek üzere...

7 yorum:

  1. Sizin kitap yorumlamalarınızı büyük bir zevkle okuyorum. Magda Szabo'yu sayenizde keşfettiğmden beri her girdiğiniz kitap yorumu benim için hazine değerinde:)
    İçten sevgilerimle ^-^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah çok teşekkür ederim, ne güzel sözler, fikir verebildiysem ne mutlu bana. Benden de çok sevgiler, kedilere de tabii ki :)

      Sil
  2. En çok "Kremlin Kadınları" ilgimi çekti ama o da puntosundan ötürü sanırım okuma şansını kaybetti. :)

    YanıtlaSil
  3. En çok "Kremlin Kadınları" ilgimi çekti ama o da puntosundan ötürü sanırım okuma şansını kaybetti. :)

    YanıtlaSil
  4. Kremlin kadinlari listemdeydi.. ama punto.. yoruyor.. yine de okuyacagim.. opuyom..
    Atalet

    YanıtlaSil
  5. Freud'un kız kardeşleri yorumunuzu merakla bekliyorum.

    YanıtlaSil
  6. sylvia plath'in okuduğunuz kitabı onun tek romanı. aynı zamanda otobiyografik özellikler taşıyor kendi hayatı da (maalesef) öyle depresif. bunun dışında şiirleri daha ön planda bir de öyküleri var. ölümünden sonra sevimsiz kocası sansürlü olarak günlüklerinin bir kısmını yayımladı. ben size bu kitabın üstüne gwyneth paltrow'un başrolde olduğu sylvia filmini izlemenizi öneririm:)

    YanıtlaSil