Sayfalar

3 Eylül 2014 Çarşamba

GEZELİM, GÖRELİM, KEŞFEDELİM (ANKARA8)

Bugün Oran'daki "TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi"ni aldık Ankara keşiflerimiz arasına. Son derece zevkli, renkli ve nostaljik bir gezi oldu. Güler yüzlü rehberimiz tüm birimleri tek tek anlattı bize, açıkcası son zamanlarda yaptığım en güzel müze ziyareti idi. 


Gezimiz TRT'de bugüne kadar kullanılmış mikrofonların sergilendiği vitrin ile başladı. Dikkat ederseniz Atatürk'ün 10. Yıl Nutku'nda kullandığı mikrofonu da görebilirsiniz.


Eski bir radyodan Eşref Şefik'in 6 Mayıs 1927'de İstanbul Radyosu'ndan yaptığı ilk anonsu dinledik sonra:

Çeşitli eski radyolar gördükten sonra Efekt Odası'na girdik. Efekt Odası gayet eğlenceliydi. Radyo Tiyatro'larında, Arkası Yarın'larda kullanılan efektlerin eski yıllarda nasıl yapıldığını deneyerek gördük. Masa üstündeki aksesuarların her biri bir efekt için kullanılıyor. Fotoğrafta görünmeyen mozaik döşeli bir tahta küvet adım sesleri, dolap kapakları kapı açma sesleri, karşıdaki camlı bölmede görülen bardaklar, fincanlar birşeyler içme sesleri için kullanılan ilkel çözümler. Duvara dayalı piyano benzeri makine ise bu yollarla sağlanamayan hayvan, doğa sesleri, vb için kullanılmakta imiş. 

 Saat başlarında ve ana haber (ajans denirdi eskiden değil mi?) öncesinde çalan gong, hatırladınız değil mi?


TV yayını başladığından bu yana kullanılan çeşitli kameralar.


Stüdyoya girdiğimiz ilk anda karşımızda beliren hologram bizi biraz korkutmadı desem yalan olur. 31 Ocak 1968'de yayına başlayan televizyonun ilk haber bülteninin sunucusu Zafer Cilasun canlandırılmış; yayında kullandığı masa, mikrofon ve oturduğu tabure de dahil olmak üzere.

Burası bir TV stüdyosu, masanın ardındaki koltuğa oturup kısa bir sunum yapıp kendimi karşıdaki ekranda görerek spikerlik hevesimi almış oldum :) Aşağıda yayın masası:


Ve unutulmaz "Necefli Altın Maşrapa", arızaların gözbebeği. Bu fotoğrafı, aşağıdaki hologramı, arızalı kasetlerle birlikte sunuluyor.



Bugüne kadar kullanılan TRT logoları


Çocuk programlarından; "Oyun Gemisi" ve "Gurup Şurup" maketleri.

"Kostüm ve Aksesuar Bölümü"nde Müjde Ar'ın oynadığı ilk "Aşk-ı Memnu" dizisinin kostümleri. 

Aydan Şener'in canlandırdığı ilk "Çalıkuşu"nda Aydan Şener'in kostümü

"Abdülhamit Düşerken" dizisinin kostümleri







"Kurtuluş" ve "Cumhuriyet" dizilerinde kullanılan giysi, dekor, aksesuar ve otomobiller.

Bu kapsamlı ve ilginç müzeyi gezmelerini Ankara'da yaşayan herkese öneririm. Hafta içi her gün 10.00-17.00 saatleri arasında gezilebiliyor. Gruplara rehberli gezi imkanı var; en az 5, en fazla 15 kişi grup oluşturabiliyor. 0312 463 28 38 numaralı telefondan müze ziyareti için randevu alınabiliyor.

10 yorum:

  1. Bayıldım. Ankara'ya yolumuz düşerse muhakkak...:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok beğendim, yolunuz düşerse programa mutlaka alın...

      Sil
  2. Ankara'ya gidersem mutlaka gezmek isterim. Eski anılar canlanır gözümde...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka canlanır Gülter hanım, görmelisiniz...

      Sil
  3. Ne kadar güzel bir post böyle. Gezip görmüş kadar oldum... Ama benim de Ankara'ya yolum düşerse mutlaka gidip yakından da görmek istediğim bir artık..:) Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bunca yılın Ankaralısıyım ilk kez kardeşim sayesinde duydum ve gittim ama mutlaka görülmeli derim...
      Sevgiler

      Sil
  4. Bir kez daha şaştım. Ankara'da oturan bir insan olarak haberim yok buradan. Küçükken arkadaşımın babası çalışıyordu TRT'de. Onun sayesinde içerisini gezmiştim. Müze yoktu tabii o zaman. Hemen gideyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gezilesi bir müzeydi, kesinlikle öneririm. Yalnız 5 kişilik bir grup yaparsanız rehber gezdiriyor, odalar kilitli çünkü, tek kişi gidince aynı durum var mı telefonla bir öğrenin derim ama ihmal etmeyin mutlaka görün...

      Sil
  5. Ne ilginç bir müzeymiş, hiç bilmiyordum. Efekt odası, mikrofonlar ve kostümler çok hoşuma gitti. Aklıma Aşkı Memnu'un o günkü kostümlerini görünce, bir de şimdiki dizi kostümleri geldi:))
    Sayende biz de gezdik, gördük leylağım, emeğine sağlık:)

    YanıtlaSil
  6. Yazılarınız okudukça insanın Ankara'ya yerleşesi geliyor.

    YanıtlaSil