.

.
.

1 Mayıs 2016 Pazar

NİSAN OKUMALARI VE ÇELINÇ 20

Nisan ayı aşırı etkinlikle geçip gitti, giderken de beni pert etti :) Öyle yorgunum ki asla dinlenemeyeceğim gibi geliyor. Anamur seyahati, birtakım evsel faaliyetler, çocukların gelişi, Expo, Bisiklet Turu derken kitap okuma açısından hayli verimsiz oldu, ne yapalım can sağlığı olsun, nasılsa eksikleri tamamlarız, geçen güzel günler yanımıza kâr kalsın. 


Nisan ayının ilk kitabı D&R'da avare avare dolanırken gözüme çarpan ve hem yemek öyküleri olduğu, hem de Anamur'a giderken otobüste kolayca okunacağının düşünmem yüzünden satın aldığım "Tadın Kıyısında" oldu. Yazarı Ayla Özberk 80 yaşında bir edebiyat öğretmeni, birbiriyle ilişkili küçük öyküler kurgulamış ve çoğunlukla da bir yemeğe bağlamış. Düşündüğümden daha nitelikli ve keyifli bir okuma oldu, kitabın yarısını anamur yolunda, kalan yarısını da Anamur'da okuyup bitirdim. Aşırı edebî bir beklentiniz yoksa tavsiye edebilirim. 


Adı ilginç geldiği için almıştım Haldun Taner'in "Ayışığında Çalışkur" kitabını geçen yaz. Başlanmak için kuaförde saçımın boyanmasını, bitirilmek için de Anamur'dan dönüş yolculuğunu bekliyormuş. "Çalışkur" isimli bir apartmanda yaşayanların bir gecelik öyküleri deneysel bir metodla kurgulanmış. Yazım biçimi ilginç ama "nasıl buldun?" derseniz "eh işte" diyorum. 


"Büyülü Dağ" lise son sınıfta Thomas Mann'ın "Buddenbrook Ailesi"ni okuduğumdan beri aklımda olan ve bir türlü okuma fırsatı yaratamadığım bir kitaptı. Sağolsun Bilge'nin annesi bu yılbaşı hem kendine aldı, hem de  bana hediye etti. Senkronize okumayı planlıyorduk, öyle de yaptık ama araya ikimiz de başka kitaplar karıştırdık sanırsam. Bu birinci cilt, aslında Nisan okumaları biraz da bu yüzden sınırlı sayıda kaldı, hayli kalın ve okuması dikkat gerektiren, ağır ilerleyen bir kitap, araya çeşitli etkinlikler de girince bitirmem biraz vakit aldı. Hamburg'lu gemi mühendisi Hans Castorp İsviçre'de bir sanatoryumda tedavi olan kuzenini ziyarete gider ancak orada kendisinin de hasta olduğu ortaya çıkar ve kısa ziyaret 7 yıllık bir sanatoryum hayatına dönüşür. Castorp'un ruh hali de bu süreçte bir dönüşüme girer. 1. ciltte ancak Castorp'u sanatoryuma yatırmayı başardık. Bakalım, 2. ciltte neler okuyacağız.


"Cadıbostanı Cinayeti" Esra Türkekul'un ilk kitabı "Kapalıçarşı Cinayeti"ni okuduğumdan bu yana çıkmasını sabırsızlıkla beklediğim bir polisiye idi. Sonunda yayınlandı ve ben "Büyülüdağ"a kısa bir ara verip sular seller gibi okuyuverdim. Kahramanımız Berna'yı özlemişim. Berna bu kez evlerinin yakınındaki bir cinayeti çözme işine soyundu Sonuç ne oldu derseniz okuyun o zaman, hem öğrenir, hem de çok eğlenirsiniz.  

Evet gördüğünüz gibi yalnızca 4 kitapla kapatmışım Nisan ayını ama olsun varsın, toplamda 41 kitapla 120 kitaplık hedefime doğru emin adımlarla ilerliyorum. 

Çelıncımızın 20. sorusuna gelecek olursak:

-Günün birinde nereyi ziyaret etmek ya da nerede yaşamak isterdiniz?

Açıkcası Antalya'da yaşamaktan memnunum, başka bir yerde yaşamak istemezdim ama iş ziyarete gelince sanırım Prag, Floransa ve Barselona ilk üçte yer alır.
İyi pazarlar efendim ayrıca bedensel ya da zihinsel, emeğiyle çalışıp kazanan herkesin bayramı kutlu olsun...


8 yorum:

  1. Zihin'in en sevdiği 10 kitaptan birini elinde tutuyorsun Leylak Hanım :) Büyülü Dağ kitabı gerçekten ismiyle müsemma. Yalnız bir ufak ekleme, Castorp aslında ne hasta ne de tam olarak sağlıklı. Ateşinin 37.5 derece olması da bir metafror :) Tam sınırda duruyor. Nedenini zaten ikinci ciltte anıyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkinci cilt bu ayın okuma listesinde, meraklandım şimdi işte, bakalım neler olacak :)

      Sil
  2. Günaydın,senin okumalarını ve paylaşımlarını çok seviyorum.Çok okuyan ama sözel olarak ya da kitabı vererek paylaşan birisiyim.Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haticecim sağol canım, ben de senin okuduklarını takip ediyorum. Sevgiler herkese...

      Sil
  3. Nurşen Abla bu sabah bitirdim ilk cildi. Ben de araya başka okumalar sıkıştırdım ikinci cilde sanırım önümüzdeki hafta başlayacağım:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkinci ciltten önce araya bir-iki kitap sıkıştırmak niyetindeyim ben. Çok yoruldum, kafam biraz dağılsın :)

      Sil
  4. kadın adeta bir Atom Karınca idi! :)
    okuyamadım dediği ayda okuduklarıyla elimi vicdanıma götürüyor yine. Ben de öğreneceğim şu zaman denen şeyi daha iyi kullanmayı... bir ara...
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahaha,ben atom karınca ha, sağolun valla,iyi iltifat oldu :)Gerçi bu ay çok koşturdum yine de ben emekli bir insan evladıyım,o sebeple zaman biraz daha bol bende, günün birinde dilerim siz de sağlıkla o zamana kavuşursunuz.

      Sil