.

.
.

31 Mayıs 2016 Salı

MAYIS OKUMALARI

Mayıs ayı Kaleiçi Festivali, Tiyatro Festivali, konserler, sergiler, Expo gezileri derken o kadar yoğun etkinlikle geçti ki yeterince kitap okuyamadım diyecektim ama bir saydım ki 11 kitap okumuşum, e aferin bana :)




-Karin Karakaşlı'nın "Asiye Kabahat'ten Şarkılar Dinlediniz"i otobiyografi olduğunu düşünerek sipariş ettiğim bir kitaptı, yanılmışım. Gazetedeki köşe yazılarının bir derlemesi imiş. Bu tarz kitapları çok sevmesem de yazıların çoğunu severek okudum.


-"Bir Türk Çocukluğu" bazı ünlü yazar ve düşün adamlarının çocukluk anılarının bir derlemesi olarak Elif Deniz Ünal tarafından hazırlanmış. Keyifli bir okuma oldu.


-Uğur Gürsoy'un hayat verdiği "Fırat" çok sevdiğim bir çizgi kahraman ama 4. kitabı biraz zorlama olmuş. Rağbet gören kitapların ısrarla devamını basmak okura bıkkınlık veriyor. Bıraksalar bizim koca kafa kendi halinde büyüse artık.


-"Hotel Glasgow" Şavkar Altınel'in Glasgow ve Paris'ten gezi yazılarının toplamı. Esasen tam anlamıyla gezi yazısı demek yanlış olur. Yazar kitapta "Paris'te Son Tango" ve "The Passanger" filmlerinin izini sürüyor. İlginç. Öyle ki kitap biter bitmez "Paris'te Son Tango" filmini tekrar izledim. 

 -Sezgin Kaymaz külliyatını hatmetmiş biri olarak son kitabını okumamam sözkonusu değildi tabii ki. "Bugün Bize Kim Geldi"de yazar sıradan insanların-ve köpeklerin-öykülerini anlatmış sıradan olmayan bir dille. Bu kez fantastik unsurlara çok fazla başvurmamış ama öyküler her zamanki gibi çok keyifli.


-İtiraf edeyim bu kitabı tamamen isminin sıradışılığına kapılıp aldım ve neyse ki pişman olmadım. Asıl mesleği reklamcılık olan Murat Işık "Muhtelif Lüks Bisküit"te temiz ve akıcı bir dil kullanmış. Çok fazla bir edebi beklentiniz yoksa kafa dağıtmak için ideal kitaplardan.  


-"Tuhafiye'deki Hafiye"de bir çeşit mahalle baskısı nedeniyle alındı, o kadar çok kişide gördüm ve isimle kapak öyle ilginç geldi ki okumasam çatlayacaktım. Polisiyemsi ilginç bir anlatımdı, sevdim. 

-İnternet siparişi sırasında kota doldurmak için rastgele seçtiğim bir kitaptı "Asuman", seçmesem ve okumasam da olurmuş. "Bir deli kız" olarak nitelenen Asuman kitabın ancak yarısını kapsamış, "Sıdıka" benzeri bir öykü düşünülmüş ama olmamış. O kadar söyleyeyim.


-Mayıs ayının küçük ama üçbuçuk denilebilecek kitaplarındandı "Bonzai". Şilili yazar Zambra'nın daha önce diğer kitaplarını okumuştum, "Bonzai" bu aya kısmetmiş, bu kısa ama ilginç anlatımıyla dikkat çekici romanı diğerleri gibi çok sevdim. Kitaptan esinlenilerek çekilen filmi de izledim sonrasında ama onu sevdim diyemeyeceğim. 

-"Dublinliler" benim ilk James Joyce okumamdı, biraz gecikmeli olduğunun farkındayım ama kitap bende hayal kırıklığı yarattı. Heyecan uyandırmayan, kuru bir anlatım vardı sanki öykülerde. Sanırım Joyce okumalarımın devamı gelmeyecek. 


-Ve son olarak "Kırmızı Kedi"nin şahane kapaklı minik kitaplarından biri, Herman Menville'nin "Katip Bartleby"si Mayıs ayının son okuması oldu. "Yapmamayı tercih ederim" sözüyle Katip Bartleby aklımda hiç çıkmayacak. 

Haziran kitaplarında görüşmek üzere...

3 yorum:

  1. Senden gaza gelip ben de bu Mayıs Ayı Okumalarımı yazacağım bloga, yoksa sanırım bu ay pas geçecektim :)

    YanıtlaSil
  2. Sayenizde Magda Szabo'nun 'Kapı' kitabını okuduğumdan beri her kitap paylaşımınızı heyecan ve büyük bir merakla okuyorum.
    Sevgilerimle ^-^

    YanıtlaSil
  3. O kadar gezmeye ve etkinliğe 11 kitap okumuşsunuz, bence büyük başarı. Tebrikler. bu ay ben de on kitaptan fazla okumak istiyorum. Darısı başıma diyeyim :-)

    YanıtlaSil