.

.
.

6 Mayıs 2016 Cuma

KALEİÇİ'NDEN

Dün Kaleiçi Festivali kapsamında Antalya Rehberler Odası'nın düzenlediği rehber eşliğinde Kaleiçi turuna katıldım. Yüzlerce defa gittiğim Kaleiçi'ni bu kez daha bilinçli gezmiş oldum. Aşağıdaki görüntüler bu turdan:


Tura Hadrianus kapısından (Halk arasındaki adıyla Üçkapılar) girerek başladık. Bu kapılar M.S. 130 yılında Roma imparatoru Hadrianus'un şehre gelmesi onuruna inşa ettirilmiş. Kapıların yanındaki iki kuleden soldaki Romalılar devrinden kalma ve üzerindeki kitabe de o devre ait, sağdaki ise Selçuklular zamanında yapılmış, kitabesi de Selçukluları işaret ediyor. 


Günümüze kadar gelebilen Korint sütun başlıklarının üzerinde aslan başları ve sonsuz bir döngüyü temsil eden sarmallar işlenmiş. Dört sütundan ancak fotoğrafta görülen orijinal haliyle günümüze gelebilmiş, diğerleri restorasyondan geçmiş.


Evet Kaleiçi'ne girdik, hemen girişte karşımıza çıkan ve restore edilmekte olan büyük konaklardan birinde bir ayrıntıya dikkatimizi çekti rehberimiz. Sokak girişlerine denk gelen duvarların sivri köşeleri kesilerek arabaların dönerken çarpması önlenmiş, buna mimaride "pah" denilmekte imiş.





Rodos işi denilen zemin mozaikleri bir çok yapının zemininde mevcut, Suna-İnan Kıraç Vakfı'na ait AkMed'in zemini de bu mozaiklerle kaplı.




Henüz restorasyona girmemiş ahşap bir ev. Ne yazık ki yeni restore edilen binalar eskisine pek benzemiyor. Bakınız yandaki bina. Keşke biraz daha özenli yapılsa.





Begonvillerin coşma zamanı ve Kaleiçi'ndeki pek çok ev de begonvillerle sarmalanmış.



Kesik Minare ya da Korkut Camii. Roma mabedi olarak inşa edilen yapı Bizans döneminde kiliseye çevrilmiş, daha sonraları ise  Sultan 2. Bayezit'in oğlu Şehzade Korkut tarafından cami olarak ibadete açılmış 19. yüzyılda çıkan bir yangında minarenin ahşap kısmı yandığı için Kesik Minare olarak adlandırılmaya başlanmış. Şu anda onarım görmesi çok zor olduğu için kullanım dışı.


Nar ağaçları çiçeklenmiş, sokakları süslüyor.



Kaleiçi sokakları Belçika'dan getirilen bir ekip tarafından peyzaj çalışmalarıyla çiçeklendirilmiş, yukarıdaki fotoğraftaki otel muhtemelen kendi çiçeklendirmesini kendi yapmış, yaz-kış rengarenktir çevresi. Antalya geçen yıl "Beş Çiçekli Altın Şehir" adıyla uluslararası bir peyzaj ödülü de aldı. 



Rehberli gezimiz Hıdırlık Kulesi'nde sona erdi. Karaalioğlu Parkı'nın içinde bulunan ve altı kübik üstü silindirik olan kule 2. yüzyılda yapılmış. Bir süre deniz feneri olarak kullanıldığı söyleniyor. Üzerinde bulunan balta kabartmaları ilginç, kulenin üstündeki silindirik yapının sonradan çıkıldığı düşünülüyor. Hıdırlık adının Hıdrellez kutlamalarından geldiğini söyledi rehberimiz, ben onun yalancısıyım. Tur bitti ama ben Kaleiçi sokaklarında kaybolmaya devam ettim, aşağıdaki fotoğraflarla hoşçakalın diyorum...



13 yorum:

  1. Tarihi dokusu, dar sokakları. Etkilenmeyecek gibi değil. Her hafta gidiyorum nerede ise. Çok da severim. Antalya'nın kesinlikle en güzel yerlerinden birisi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de, keşke o dokuya uymayan evler için de bir çare düşünülebilse, selamlar, sevgiler...

      Sil
  2. ne kadar güzel görünüyor her şey, begonvillere ise ayrıca bayıldım. kıbrıs'ta çok sık kullanılıyor bu begonviller, orada yaşarken ben de çok istedim evimin kenarına bir tane ekmeyi ama farelerin bunlara tırmanıp evlere girdiğini duyunca arkama bakmadan kaçtım. :)

    bu arada kıbrıs'ta bu güzel ağaca cemile diyorlar. çok yakıştırıyorum ben o ismi de.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay ne güzel isimmiş o; Cemile :) Bundan sonra begonvilin aile arasındaki ismi Cemile'dir, sokakta Cemile diye seveceğim onları. Fare tırmanmasına gelince doğru, yılan çıkmıştı bahçe içindeki bir evde arkadaşın komşusuna. Bizim apartmanın önüne de asma dikmişti alt kat komşum, benim balkona kadar tırmandı, tabii asma ile birlikte asmanın yolü üstündeki her daireye de fare tırmandı, mecburen kestik :)

      Sil
    2. o zaman şeyi de söyleyip kaçayım, vantilatöre de 'serinlik' diyorlar. olabilecek en güzel türkçe isim sanki. çok beğenmiştim duyduğumda, bence siz de seversiniz hocam. :)

      Sil
    3. Sevdim valla, gayet fonksiyonel bir isim olmuş :)

      Sil
  3. Çok güzel gerçekten. Ben geçen yaz alanyaya gelmiştim.Orada da eski, tarihi ve güzel yerler vardı. Antalya başlı başına güzel bir yer. Yazınızı okuyunca tekrar oralarda hissettim kendimi teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz de güzel anılar çağrıştırdığına sevindim. İyi günler dileklerimle...

      Sil
  4. Antalya Kaleiçi çok güzel. Ellerinize sağlık, bilmediklerimi de öğrenmiş oldum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel olduğunu siz test edip onaylamıştınız zaten değil mi :) Bu arada aynı gün Çay&Tea'yı arayıp buldum ama o arada feci bir sağnak başladı, hava karardı, öyle olunca mekan bana çok kasvetli geldi, bir de o kadar çok eşya var ki daraldım :) Sanırım havadan :)Arkadaşımı aradım geldi, birlikte oturduk, çay içip bir şeyler yedik. Sahipleri sevimli insanlar yalnız fiyatlar tam Kaleiçi fiyatları idi :)
      Sevgiler yolluyorum Antalya'dan, yine bekliyoruz :)

      Sil
  5. Antalya Kaleiçi'nde geçirdiğim harika tatilimi yeniden yaşattınız. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne mutlu, her zaman bekleriz, bu kez bir kahve de içeriz birlikte belki. Sevgiler...

      Sil
  6. Begonvillere bayılıyorum, Kıbrıs'ta Cemile diyorlar adına, kuruduğu zaman bile mükemmel bir süs çiçeğidir, hemen hemen her evde var burada Cemile. Antalya'yı gezmek nasip olmadı henüz, inşaAllah bir gün...

    YanıtlaSil