.

.
.

26 Nisan 2016 Salı

EXPO 2016


Üç gündür dersime çalışmıyorum, çelınç öğretmenim notumu kıracak, gerçi velimden izin belgem mevcut, mazeretim de var ama asabi değilim valla. Saçaklaanım örtmenim kızmazsınız değil mi, bir-iki gün içinde söz, kurtarma yazılısına girip notumu düzelteceğim :)

Dün uzun zamandan beri sözü edilen "Expo 2016/Antalya"yı gezmeye gittik, ne yazık ki henüz tamamlanmamış. Aylar önce 23 Nisan olarak belirlenen tarihi aksatmamak için açılış yapılmış ama daha pek çok ülkenin pavyonları düzenlenmemiş, biz de varolanları gezdik, o bile saatler sürdü. Öncelikle giriş fiyatları hakkında bilgi vermek isterim. Tam bilet 60 lira, evet yanlış okumadınız rakamla altmış lira. Öğrenci ve 65 yaş üstüne 35, 8-13 yaş arası çocuklara da 15 lira giriş ücreti alınıyor. Ayrıca efendim aracınızı otoparka koyarsanız 10 lira da park ücreti ödüyorsunuz. Pes diyor ve daha da bir şey demiyorum. İnsanlar nasıl gelip gezecek bu fiyata biraz şüphedeyim açıkcası, nitekim biz gişelere doğru ilerlerken karşımızdan kulaklarından ateş çıkararak gelen bir adam yolumuzu kesip "Biletlerin kaç para olduğunu biliyor musunuz da gidiyorsunuz?" dedi, kendisi gelmiş, 60 lirayı görünce geri dönmüş. Ben kampanyadan yararlanıp internetten almıştım biletleri, aslında ilk kampanyayı kaçırmışım, 2. ye yetiştim. Kendime 60 liraya sezonluk kart, çocuklar için de 20 liralık tek girişlik bilet almıştım ama artık kampanya falan yok. 

Expo alanı çok tenhaydı, ziyaretçiden çok görevli vardı desem yalan olmaz. Çok geniş bir araziye yayılmış Expo, esasen hayli güzel olacak tamamlandığında, fakat umulan ilgiyi görecek mi bilmiyorum, umarım harcanan emekler ve yapılan masraflar beklenen sonuca ulaştırır. Tüm turistik tesisler turist yokluğundan şikayet etmekteler. Expo'da iki elin parmaklarını geçmeyecek kadar turiste rastladık inanın.

"Çocuk ve Çiçek" temalı fuar alanına giriş biraz yorucu. Önce arabanızı otoparka bırakıyor ve epeyce yürüyorsunuz. Sonra gişelere gidiyorsunuz. Ben biletleri netten aldığım için elimde numaralarla gittim, tek girişlikleri basıp verdiler, benim sezon kartı için de bir belge çıkartıp o belgeyle kongre merkezine gidip kart çıkartmamı söylediler. Turnikelerde güvenlik tedbirleri çok sıkıydı, havaalanına girer gibi tüm metal eşyaları, telefonları, çantaları çıkarıp Xray'den geçtik-gerçi buna memnun oldum-sonra da biletlerimizi okutup fuar alanına girebildik ama o arada epey yorulduk. Üstelik kart çıkartma işlemi için de bir saate yakın süre harcadık yine de aynı gün alamadık, bilahare gidişte kartımıza kavuşacağız inşallah. Şimdi gelelim Expo görüntülerine, peşin söyleyim epeyce görsel var:


Aslında bu fotoğrafı çıkarken çektim ama burası fuarın girişi, minibüsün arkasında gördüğünüz ağaç da basında çok sözü edilen, Ödemiş'ten getirilen asırlık zeytin ağacı, yaprakları yeşil göründüğüne göre ölmeyecek sanırım. 


Kart basımı için girdiğimiz Kongre Merkezi'nde iç bahçeler vardı, yukarıdaki ve aşağıdaki çiçek düzenlemeleri tahmin edeceğiniz gibi Japonlara ait.



Kongre Merkezi çıkışı hemen yakındaki, bahçesinde böğüren dinozorlarıyla davet eden Bilim ve Teknoloji Merkezi'ne daldık. Esasen burası çocuklar için ama biz de çocuk sayılırız, beis yok diye düşündük ve içeride çok eğlendik.


Yukarıda gördüğünüz gibi atelli elimle interaktif topografya deneyi yapıyorum :)


Ve termal kamerada kendimizi görüntülüyoruz.


Cipiniz eskirse akvaryum yapın :)


Daha sonra yatar koltuklara yayılıp simülasyon gösterimiyle uzayın gizlerini çözdük :) Çocukken yapamadıklarımızı yapıp hevesimizi aldıktan sonra Expo alanını keşfe çıktık.



Yapay gölet ve Expo 2016'nın simgesi kule. Alan "Çiçek ve Çocuk" temasına uygun olarak bol ve rengarenk çiçekle karşılıyor ziyaretçileri.


Aşağıdaki alan Şakayık Terası olarak geçiyor. Şakayıp Expo 2016'nın resmi çiçeği olarak seçildi ama sanırım mevsimi geçtiği için şakayık yerine bolca sardunya vardı:



Balık dubalar :)


Sadece girişte değili alanın çeşitli yerlerinde taşınıp getirilmiş asırlık zeytin ağaçları vardı, neyse ki keyifleri yerinde görünüyordu. 


Yorulduk, susadık ve acıktık. Şu neşeli minderleri olan cafede çay-simit molası verdik. 






Expo'da en çok ilgimizi çeken ve hoşumuza gidenlerden biri bu bitki heykeller oldu. Değişik formlarda alanın her yerine yayılmışlardı. 



Yukarıdaki kubbeli yer Çocuk Adası, aşağıdaki koca kafalar da Expo'nun simgesi Efe ve Ece :)


Fuarın en güzel yeri Çin bahçesi idi, aynı zamanda da tam anlamıyla tamamlanmış tek pavyon. Diğerleri ne yazık ki hala yapım aşamasında.



Japon ve Kazakistan bahçeleri.




İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin standı da ilginçti, beğendik. Ayrıca lale desenli bir poşette tanıtım broşürü, karaçam tohumu, kalem ve silgi de hediye ettiler. 


Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi'nin tasarımı yapma gelincikler ilgi çekiciydi.



Kule gece ışıklandırılıyor ama biz üşüdük ve fazla geç olmadan ayrıldık. Niyetim ay sonuna doğru bir kez daha ziyaret etmek. Şimdilik vedalaştık ve ayrıldık.


10 yorum:

  1. Çok güzelmiş, iyi ki gitmişsin ve bizim için fotoğraflamışsın Nurşen Abla :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay gerçekten iyi ki gittim, umduğumdan güzel çıktı ama tamamlanmış halini de görmem lazım mutlaka, o zaman da fotoğraflarım sizin için :)

      Sil
  2. Ayyy çok heyecanlı yaa antalyada olan her şey beni ayrı heyecanlandırıyor :) expo kasıma kadar sürecek değil mi bu standlar da o zamana kadar açık olur mu acaba ? Bilet fiyatları da çok pahalıymış gelirleri bakanlığa mı yoksa büyükşehire mi gidiyor acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet evet Kasıma kadar açık, standlar da o zamana kadar devam. Zaten henüz tam olarak bitmemiş, çok eksik var, 1 aya ancak tam tekmil hazır olur. Bilet fiyatları uçuk gerçekten, geliri nereye gidiyor valla bilmiyorum ama bize gelmediği gerçek :)

      Sil
  3. çok güzeeeeeeeeeeeel:) KOnserler de epey sükse yapacak diyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel cidden ve tüm standlar tamamlanınca daha da güzel olacak.

      Sil
  4. Bizimkiler baba oğlu bilet aldılar ama gidemedik daha.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence biraz daha bekleyin ben çocuklar burdayken görsünler diye hemen gittim, daha tamamlanması için biraz vakit var. Ayrıca tüm günü ayırmanız lazım, zira çok büyük.

      Sil
  5. Muhakkak ziyaret edeceğinizi biliyordum, paylaşımınızı bekliyordum:) Emeğinize sağlık.
    Giriş ücreti çok fazlaymış gerçekten. Üstelik bu ara ziyaret edenler tamamlanmamış halini görecekler.
    Fakat enteresan olmuş, fırsat bulsak da görsek keşke.

    YanıtlaSil
  6. 'Expo 2016' gitmek isteyip de gidemediğim bir fuardı..Harika görsellerle gitmiş kadar oldum..
    Özellikle balık dubalara bayıldım.. Antalya'yı sayenizde geziyorum, teşekkür ederim. Güncel post.larınız da harika, emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil