.

.
.

6 Şubat 2015 Cuma

KİTAPLAR VE FİLMLER


Yukarıda gördüğünüz üç kitabı 10 gün içerisinde neredeyse arka arkaya okudum. Bu zamana kadar Jhumpa Lahiri adını ne duymuş, ne de tek bir kitabını okumuştum, geç bir buluşma oldu yani ama geç de olsa iyi oldu. Tavsiye üzerine okuduğum "Saçında Gün Işığı"nı o kadar beğendim ki kitap biter bitmez ilk işim yazarın diğer kitaplarını aramak oldu. Baskıları tükendiği için hiçbir kitap sitesinde bulamadım, imdadıma her zamanki gibi "Nadir Kitap" yetişti, siparişi verdikten üç gün sonra ikinci el "Adaş" ve "Dert Yorumcusu" elimdeydi. "Adaş"ı dün geceyarısı bitirdim, "Dert Yorumcusu"na ise öğleden sonra saçımı boyatmak için gittiğim kuaförde başladım, kitaba adını veren en uzun öyküyü boyama süresi dolana kadar bitirmiş, ilk öyküyü de yarılamıştım bile. 

Jhumpa bacımızla tanıştığımıza çok memnunum, en kısa zamanda yeni kitaplar yazmasını, yazılmışlarınsa Türkçeye tez elden çevrilmesini diliyorum. Sayesinde Hindistan'la o kadar içli dışlı oldum ki canım samosa, dal, biryani yemek, ipek bir sari giymek, alnımın ortasına kırmızı bir bindi yapmak, baharat kutularımı köri ve zerdeçalla doldurmak istiyorum. Üstelik daha Hintli polisiye yazarı Tarquin Hall'den 3 kitap okunmamışlar rafında sırasını bekliyor. Onlar da bitince Bengalce konuşmaya başlayabileceğimi umuyorum :)

Uzun lafın kısası dün gece bitirdiğim "Adaş"ı da çok beğendim, bazı bölümlerinden çok etkilendim. Hâl böyle olunca sabah ilk işim "The Namesake" adıyla çekilmiş olan filmini izlemek oldu. Açıkcası filmi kitap kadar sevip etkilenmedim. Daha ruhsuz geldi, "Gogol" rolünü canlandıran oyuncu o kadar çok Küçük Emrah'a benziyordu ki zaten konsantre olamadım. Kitapta bir parça da olsa sempati duyduğum "Mouşumi" den ise nefret ettim. "Aşima" ile "Aşoke"ye olan sevgimde bir değişiklik olmadı. Kısacası film sevilen romanların filmlerinin akibetine uğramıştı, kitabı okumadan izlesem belki daha çok beğenebilirdim. 


Yine de rengarenk sariler görüp kitapta tam çözemediğim bazı adetleri uygulamalı izlemek fena olmadı. Hindistan'da yaşamaya karar verirsem zorluk çekmeyeceğim demektir :)

Onca iştah açıcı Hint yemeğini okuduktan sonra akşam diyet tabağımdaki haşlanmış brokoli ve yoğurda talim etmek pek hoş olmayacak. Diyette değilseniz yemek yemenin tadını çıkarın diyor ve güzel bir hafta sonu diliyorum...

2 yorum:

  1. Saçında Gün Işığı'nı ben de severek okuyorum. İlkönce Selgin'de gördüm, sonra sen de tabii sen; bilirsin benim önemli referanslarımdansın. Diğer iki kitabı da sipariş verdim. Geldi ama kargo beni evde bulamamış kitaplar kargo firmasına geri gitti. Bunların tekrar getirme durumları da yokmuş. Yarın gidip ben alacağım kitapları ... Neyse çok gevezelik yaptım, öneriler için teşekkürler Leylak'cım :)

    YanıtlaSil
  2. Harika tavsiye. Hemen listeme alıyorum zira ben de duymamıştım Jhumpa Lahiri'yi.

    YanıtlaSil