.

.
.

14 Kasım 2014 Cuma

YAĞMUR-TÜRKÜ-ZEYTİN VS.

Bu sabah çamur gibi bir havaya beynimde dönen şu türkü ile uyandım:

"Taksi geldi düt dedi
Annem çabuk git dedi
Baktım dünürler indi
Beybabam küçük dedi
Gitmeyeceeeem
Yap yarim askerliğini
Bekleyeceeeem"

Türküyü en son dinlediğimde ortaokulda falandım herhalde, beynimin kıvrımları arasına yerleşip pusu kurmuş, fırlamak için uykuda olduğum bir anı bekliyormuş. Canım yurdumun canım halk ozanları, hangi itici güç sebep oldu da türkünün içine "düt" eklediniz yahu, yazlık popçu mayası varmış bu arkadaşta, geleceği gören bir tipmiş sanırsam. Bir de böyle abukumsu bir türkümüz daha vardır, onu da epeydir dinlememiştim, geçen çocuklar buradayken radyo kanalları kurcalaması esnasında denk geldi. Ben biliyordum da çocuklar gülmekten yarıldı, gidene kadar terennüm ettiler o hisli sözleri:

"Çömüdümüdümüdümü çömüdüm yar 
Çömüdümüdümüdümü çömüdüm yar
Derdiiiinden çürüdüm yar
Derdiiiinden çürüdüm yar"

Çömüdüm ne yav, ne anlama geliyor. Derdinden çürürken çömütmek gerekiyor galiba, çömütmek ne peki, çömelmek gibi bir şey mi? Ayh yağmurlu sabah zaten ruhum körelmiş, bir de çömütmenin felsefesiyle uğraşmayım, taksi gelsin düt desin daha eğlenceli :)


Zeytin üzerine bunca söylem dönerken ben de bu sabah ilk kez yeni mahsul zeytinimin tadına baktım. 15 gün önce bahçeden toplayıp kırdığımız zeytinleri 2 gün önce tuzlamıştık. Bugün çıkarıp yağ ve limon ilavesiyle kahvaltıda ekmeğime ve Zeren'in zeytinle ilgili yazısına katık ettim. Yazıyı okumak isterseniz burada. Zeytin bilgedir, zeytin kutsaldır, zeytin şifadır, o yıllandıkça biçimlenen gövdesiyle doğanın şekillendirdiği heykeldir. Sofralarımızdan ve hayatımızdan eksik olmasın...

Kalın sağlıcakla, bizim gökyüzü karanlık ama gününüz aydınlık olsun...


2 yorum:

  1. Yazılarınızı okumak çok zevkli bloğunuzu takip etmek çok eğlenceli karanlık gökyüzüne rağmen içimizi aydınlatıcı :)

    YanıtlaSil
  2. caanım zeytinin tadını bile özlemle anacağımız, çoluğa çocuğa tarif etmeye çalışacağımız günlere doğru :((

    türküler de çok bombaymış gerçekten

    YanıtlaSil