.

.
.

19 Eylül 2014 Cuma

KİTAP MEYDAN OKUMASI (5)

Ve 5. güüüün :) Sorumuz şudur:

5. gün: Seni mutlu eden bir kitap

Normalde okumaktan zevk aldığım tüm kitaplar beni mutlu eder ama illa birini seçmem gerekiyorsa çocukluğuma dönmem gerekiyor. Çocukluk dediğime bakmayın, 10 yaşında küçük bir kızken elime aldığım bu kitabı hayatımın çeşitli dönemlerinde dönüp dönüp okumuşluğum vardır, hala da ara ara kitaplıktan çekip karıştırırım. Hangi kitap mı, aşağıda:

Jean Webster'in yazdığı "Leylek Dede"yi ne zaman okusam yüzümde bir gülümseme hasıl olur. Kitabı ailece çıktığımız bir yaz tatilinde bizimle birlikte gelen kuzenim, Amasra çarşısındaki tozlu, küçük bir kitapçıdan alıp hediye etmişti bana. Pansiyona döner dönmez okumaya başlamış ve öyle sevmiştim ki o gün denize girmekten bile vazgeçmiştim. Yetimler yurdunda kalan ve zengin bir adam tarafından vasiliği üstlenildikten sonra koleje gönderilen Judy Abbott'un yaşam öyküsü anlatılır kitapta. Judy'nin ağzından günlükler şeklinde yazılmış roman çok akıcı ve eğlenceli, bilhassa yeni yetme genç kızların seveceği türden bir kitaptır. Okuduğum zaman verdiği mutluluğun yanı sıra bana Amasra'yı anımsatır, denizin kokusunu getirir, o güzel tatile ve çocukluğuma geri götürür. Şu anda evimden ve kitaplığımdan uzak olduğum için fotoğrafı benim gibi "Leylek Dede"yi çok seven ve kahramanın adını kendine blog adı olarak seçen "Hakiki Muhabbet/Judy Abbott"un sayfasından yürüttüm, beni hoşgöreceğinden eminim.

Kitap zaman içinde farklı isimlerle de yayınlanmış, "Örümcek Dede", "Uzun Bacaklı Baba" gibi, ayrıca sinema ve çizgi filmi yapılmış. Bir-iki yıl önce hem "Uzun Bacaklı Baba" isimli yeni bir baskıyı hem de aynı yazarın bir önceki kitabın kahramanı Judy'nin yakın arkadaşı Sally McBride'ın öyküsünü anlattığı "Sevgili Düşmanım" isimli kitabını da edinip okumuş ve kitaplığa konuşlandırmış bulunuyorum.


Peki sizi mutlu eden kitap hangisi?

10 yorum:

  1. Ne güzel bir kitapmış, hiç duymamıştım. Meraklandım. Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocukken de büyükken de okunur sevgili Yeraz, kafa dağıtmaya birebir. Şimdiki baskılar "Uzun Bacaklı Baba" adıyla geçiyor...

      Sil
  2. Ben bilmiyordum bu kitabı.. bulup alayım hem Defnoş okusun hem de ben okuyayım merak ettim..

    ben de nostaljik yazdım..
    geçmiş mi mutlu eden bizi acaba okuduklarımızdan ziyade :) bilemedim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam Defnelik, sen de okursun. Uzun Bacaklı Baba diye ara, ben D&R'nin sitesinden almıştım...

      Sil
  3. Ahh hala saklıyorum bendeki adı örümcek dede ne çok sevip defalarca okumuştum hatırlattınız teşekkürler.
    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasıl güzeldir değil mi, benimki okunmaktan eskidi :) Sevgiler...

      Sil
  4. ben de çok merak ettim Judy Abbott ismini bir yerlerden hatırlıyorum diyorum ama kitabı hiç bilmiyordum animesine denk gelmiştim sanırım sadece. kitabı da okuyacağım mutlaka. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Animesi meşhurdu evet, dert tasa bırakmaz insanda okuyun bence de...

      Sil
  5. Bu kitabı hiç duymadım ben, artık Tuna'dan alırım okurum;)) Meydan okumalara devam, ben de gaza geldim görevim gibi yazıyorum her gün:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaz yaz Natalim, yorum yazamasam da okuyorum yazdıklarını...

      Sil