.

.
.

11 Aralık 2013 Çarşamba

YEMEK FIRTINASI 4 (EV AHALİSİNİ MUTLU ETME ZAMANI)

Her şey birkaç yıl önce bir arkadaşımınn bir dizi kuru patlıcan ve bir torba tane sumakla çıkıp gelmesi ve "sen yöresel yemekleri seversin, bunlar Urfa'dan geldi, belki pişirirsin" diyerek elime tutuşturması ile başladı. İtiraf edeyim o güne kadar kuru patlıcanlı bir yemek pişirmemiştim. Ama bulduğum yerde yemeyi severdim. Annem meraklıydı sebze kurutmaya; yaz geldi mi biber, patlıcan hevenklerini balkon demirlerine asar, birkaç tepsi dolusu da yeşil fasulye kuruturdu. Hiç sevmezdim, hele pişerken çıkardığı kokudan nefret ederdim o kurutulmuş fasulyenin. Arada kıymalı yaptığı kuru patlıcan dolmasına ise itirazım olmazdı. Evlenip ilk çalışma yerim Denizli'ye gittiğimde dikkatimi çeken şey beni çok şaşırtmıştı. Özellikle hâl içinde yer alan dükkanların hemen hepsinde kara hevenkler halinde kuru patlıcanlar asılıydı. Zar inceliğinde oyulmuş ve şerit şeklinde soyulmamış simsiyah patlıcan kurularıydı bunlar. Muhtemelen o yörede çok pişen bir yemekti ama iki yıla yakın kaldığım şehirde ne pişirdim ne de herhangi birinin evinde yedim.

Bana verilen kuru patlıcanlarla sumağa gelince epeyce bir zaman bekledi mutfakta. Hiç pişirmemiştim ama nasıl pişeceği konusunda aşağı yukarı bir fikrim vardı. Bir sabah gözümü açar açmaz ilk aklıma gelen kuru patlıcan dolması yapmak oldu. Cesarete bakın ki telefon açıp bir arkadaşımı da yemesi için davet ettim. Beni gören bin yıldır kuru patlıcan dolması pişiriyor sanırdı. Ahizeyi yerine koyar koymaz mutfağa dalıp patlıcanları haşlamaya koyuldum. Tane sumağın ne şekilde ilave edileceği konusunda  bir bilgim yoktu, tamamen tahmine dayanarak kocaman bir bardağın yarısını sumakla doldurup üstüne sıcak su ekledim. Sıra iç hazırlamaya gelmişti. Genelde her şeyi göz kararı ile yaparım, yine aynı yönteme başvurdum. Yıkadığım pirinçlerin içine bir bardak kadar ince bulgur ilave ettim. 3-4 iri soğan ve bir baş sarmısağı bızztladım, acı ve tatlı biber salçalarına biraz da domates salçası ekleyip pirinçlere karıştırdım. Bol nane, çam fıstığı, öğütülmüş sumak işin baharat kısmını oluşturdu. Harmanladığım karışıma bolca sızma zeytinyağı döküp patlıcanlara fazla sıkıştırmadan doldurdum. Tencereye sıralayıp üstüne ekşisini iyice salmış sumak suyunu süzgeçten geçirerek döktüm, üstüne bir kapak yerleştirip ocağa koydum. Ağır ağır pişti. O kadar merak içindeydim ki daha soğumadan bir  patlıcanı ağzım yanarak yuttum, sonuç şahaneydi. İlk geçer notu misafirimden, ikincisi aile efradından aldım. 


Şu anda bu dolmayla özdeşleşmiş durumdayım. Başta oğlum olmak üzere herkesten özel istek hep bu yönde oluyor. Eh, onlar ister de ben yapmaz mıyım...


21 yorum:

  1. bayılırım, bizim memleketin kültüründe olmdığı halde evimizde çok pişen bir yemektir. Sumak tohumlarının aroması ise muhteşem. Elinize sağlık..:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla biz de evcek bayılıyoruz, bizim memlekette de bu tarz pişmez ama fena alıştık :)

      Sil
  2. ----------Oooo-----
    -----------(----)------
    ------------\---(------
    -------------\_)------
    ----oooO----------
    ----(----)-----------
    -----)---/-------
    -----(_/--------
    Sayfada gezindim :) Sumak,limon, nane, sarmısak, limon misssss

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık olsun.. Bir arkadaşım yapmıştı yemiştim bende çok güzel bir tadı var..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah bir gün de benim elimden yersin Şenizcim :)

      Sil
  4. ben de bayılırım bu dolmaya...Heheheh bende de dolma var biliyon mu?))

    YanıtlaSil
  5. BİZDE DE BİBERİ VAR AMA PATLICANDA YE BENİ DİYOR ELLERİNİZE SAĞLIK

    YanıtlaSil
  6. Öyle güzel anlatmışsın ki o resme de bakınca ve karnım da aç olunca, derhal verdim kararımı. Aynı tariften yapacam en kısa zamanda. Ama aynı lezzeti tutturur muyum, o meçhul tabii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asucum hiç zor değil yaparsın bence ya da gelirsin Antalya'ya ben yapar yediririm arkadaşıma :)

      Sil
  7. Çok güzel olmuş ,afiyetle ...Denizli çok patlıcan tüketir ,çiğ yemekten dolmasına kadar.Tarhana çorbasını patlıcansız içmezler sanırım tanık olmuşsundur.Selam ve sevgiler Leylak Dalı'cığım.

    YanıtlaSil
  8. Afiyet olsun, daha bir saat önce bir arkadaşımın verdiği sumak kurularına bakıyordum nasıl yapsam da kullansam diye... ben de hep merak ettim ama hiç pişirmemiştim patlıcan kurusunu. Müthiş bir fikir verdiniz, teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  9. Afiyet olsun, daha bir saat önce bir arkadaşımın verdiği sumak kurularına bakıyordum nasıl yapsam da kullansam diye... ben de hep merak ettim ama hiç pişirmemiştim patlıcan kurusunu. Müthiş bir fikir verdiniz, teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  10. ellerinize sağlık. Bizim evde de pek bir sevilir. Ben de iç harcına sumak kullanırım. Servis ederken de nar ekşisi..

    YanıtlaSil
  11. Kastamonu'da sebze kurutma alışkanlığı hiç yok. Zaten kuruması da çok zor. Ama patlıcan dolmasını çok severim. Kurutulmuşunu bulduğum zaman ben de deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  12. Biz de her şeye kilolarca biber ve patlıcan kurutulur. Dolmasını ve özellikle kuru biber kızartmasını çok severiz.Sumak bizim için dolmanın olmazsa olmazı..Ben küçük bir tencereye yeteri kadar tane sumak koyuyorum içine bir tutam tuz ve üzerini geçecek kadar su koyup bir taşım kaynatıyorum.Dolmalara bu şekilde yaptığım suyu kullanıyorum. İçindeki tuz ekşini ortaya çıkarıyor. Eiierinize sağlık. bana da beklerim .http://cocuklarlamutfakta.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  13. oo ellerinize sağlık pirinç ve bulgur birlikde kullanılıncada çok güzel olmuştur. Ben çok severim ve tabakda çok güzel duruyor :)

    YanıtlaSil
  14. ağzım sulandı valla
    süpermiş bu kuru dolmadan ben de bu yıl denedim maraştan gelen kurularla
    nefis bişiii

    YanıtlaSil
  15. Biber kurusu da çok güzeldir,bende üç yıldır severek yapıyorum.Şimdiye kadar niye yapmamışım diye her seferinde söylenirim kendime.Elinize sağlık,sevgiler.

    YanıtlaSil