.

.
.

10 Aralık 2013 Salı

YEMEK FIRTINASI 3 (TURUNÇ EKŞİLİ SICAK İÇECEK)

2 yıl önceydi, dışarıda olduğum bir sonbahar günü bir arkadaşımızın dükkanının önünden geçerken bahçesindeki turunç ağacı dikkatimi çekti. Dalından kopan turunçlar yerlere düşüp patlamış, oraya buraya saçılmıştı. Kendi kendime "Neden kimse toplamaz ki, oysa ne güzel ekşi yapılır" diye düşündüm. Bilenler bilir Antalya'da kaldırımlarda çoğunlukla turunç ağacı dikilidir, baharda çiçek açınca mis gibi kokutur sokakları. Sonbahar sonu ve kışın da meyve verir ama kimse bu meyvelere yüz vermez. Ağaçta kalanı kurur, yerlere düşeni ziyan olur gider. Turunçla ilgili fikirlerimi eşime aktarınca iki gün sonra bir koca poşet dolusu turunçla çıktı geldi, yukarıda bahsettiğim arkadaşın ağacındaki turunçları benim için toplayıvermişler sağolsunlar. Hemen işe giriştim, önce güzelce yıkadım, sonra elektrikli narenciye sıkacağında iyice sıktım. Sıktığım suları süzerek koca bir tencereye aktardım ve uzun süre kaynattım. Soğuyunca da şişelere aktarıp buzdolabına kaldırdım.


Sonra mı, bütün bir kış limonun kullanılacağı her yerde kullandım, şahane bir tadı ve olağanüstü bir kokusu vardı. Bugüne kadar turunç ekşisi yapmadan geçirdiğim kışlara yandım.

Yine bir kış günü ağrıyan ve yanan boğazıma iyi gelecek bir içecek arıyordum. Ihlamurdan bıkmış, ada çayından oldum olası hoşlanmamış, çaydan çözüm bulamamış aranıp dururdum ki turunç ekşisi aklıma geldi. Hemen bir fincana kaynar suyu boşalttım, üstüne de göz kararınca turunç ekşisi ekledim. Şeker eklemedim, o kadar tatlı bir kadınım ki onun yerine parmağımı batırdım tatlansın diye-dersem inanmayın-ben şeker kullanmam sıcak içeceklerde ama arzu eden şeker atabilir. İlk yudumu aldığımda burnuma dolan koku ağzımdaki tadı unutturdu. Müthiş bir aromaydı, sanki sıcak bir içecek değil de turunç çiçekleri içiyordunuz, öyle güzel. O günden beri kış içeceklerimin başında gelir turunçlu sıcak su:

 

Fotoğraftakine taze turunç sıktım zira henüz ekşimi kaynatamadım. Turunç ekşisiyle çok daha güzel olduğunu da belirtip imkanı olanlara yapmalarını tavsiye ederek kaçayım huzurdan...

13 yorum:

  1. Değişik görünüyor :) elinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Leylakcığım,turuncu bilmiyorum ama ben bergamut peşindeyim. Onun zamanı geldi mi,nerede bulunur,bana yazarsan ben de kardeşime söylerim bulup gönderir diyorum. Çok istiyorum. Ben de bergamutlu çay hastasıyım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nalancım, inan hiç görmedim biryerlerde bergamut ben. Belki Narenciye Üretim Merkezi'nde bulabilir. Oraya bir baksın.
      Sevgiler...

      Sil
  3. eminim çok sağlıklıdır, elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  4. Tadı ekşi değil mi? İzmir de de var Turunc ağacı var.Ben de düşen her meyvesine acırdım.Reçelini yapıyorlar.Ama ekşisini hiç duymamıştım.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Limon gibi kullanıyorum ama muhteşem bir kokusu var. Kesinlikle öneririm, sadece içecek olarak değil ekşi olarak da çok güzel oluyor.
      Benden de sevgiler...

      Sil
  5. Ankara'da yok turunç:)) Çok akıllıca yaptığınız, afiyet olsun...

    YanıtlaSil
  6. leylak ablam benim ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil