.

.
.

9 Aralık 2013 Pazartesi

YEMEK FIRTINASI 2

Kış geldi, geldi evet. Antalya'ya bile geldi valla. Dışarıda öyle bir rüzgar ve Beydağları'nın tepelerine birikmiş karların yanından kopup gelmiş öyle bir ayaz var ki Antalya'nın Akdeniz iklimli olduğuna bin şahit ister. Yapar böyle, her kış birkaç gün, iliğinizi kemiğinizi dondurur, sonra çekip gider. Unutursunuz üşüdüğünüzü falan. Ha bir de deli yağmurları vardır, aman da aman. Yağmur değil afet, bardakla değil kovayla boşanır sular. Bazen bir hafta sürer, bazen bir saat. Sonra güneş olgun, kocaman bir portakal gibi bulutların arasından sıyrılır ve anında kupkuru eder göle dönmüş sokakları, bahçeleri. 

Bugün yağmur yok, fena ayaz var. Yapılacak en güzel şey güneş giren pencerenin önündeki kanepeye yayılıp kitabı kucağa, çayı sehpaya yerleştirip keyfe dalmak. Ama dur, çay öyle tek başına gider mi? Önce bir eşlikçi bulmalı her lokma yol, su, elektrik olarak bünyeye geri dönecekse de. Arada kaytarmak hoş olur. Hem hava da soğuk, şöyle baharatlı birşeyler yapmalı ki içimiz ısınsın. Öyleyse iş başına, doğru mutfağa:


-Zamanında teyzesinin anneye hediye ettiği, ondan da bana miras tunç havanı çıkaralım uzun zamandır çileye yattığı hücreden. Birkaç karanfil atalım içine, mis kokusu iyice çıksın diye döverken başka bir alemdeki anneye ve büyük teyzeye hüzünlü bir selam yollayalım.


-Hüzünlendik ama değil mi? E o zaman biraz mutluluk gerek, işte çikolata. Parçalayalım ufak ufak, bir de türkü tutturalım hatta: "Esmerim biçim biçim, ölürüm esmer için"


-Sırada fındık var, türküyü değiştirelim ve fındık kırmaya başlayalım: "Bir finduğun içünu/Yar senden ayri yemem"


-Yemek bu, ciddi iş, biraz felsefe katmak lazım. O zaman ekleyelim bir kaşık zencefil, yaşamın acı-tatlı yönlerini anımsatsın bize.

 

-Ve kar gibi yağdıralım hindistan cevizini tarçınla vanilyanın üstüne, yakışsın kış mevsimine.


-Hamuruna unla birlikte anıları da katıp karıştıralım.

 

-İçine bir tutam da sevgi ekleyip kalıba dökelim, verelim fırına içi ısınsın.



-Aaa, pişti bile. Boşverelim kaloriyi, keselim irice bir dilim, koyalım anneanneden kalma tabağa, kitap elde, çay fincanda, mutluluğun resmini yapalım...

Tarif:

Malzemeler:
Kek için:
3 yumurta
1 su bardağı yoğurt-süt karışımı
Yarım su bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı toz şeker (Ben 1 su bardağı üzüm reçeli ve 1 parmak şeker kullandım)
Aldığı kadar un
1 paket kabartma tozu

Baharatlar:
1 tatlı kaşığı dövülmüş karanfil
1 tatlı kaşığı zencefil
1 tatlı kaşığı tarçın
1-2 yemek kaşığı hindistan cevizi
8-10 adet parçalanmış bitter madlen çikolata
Fındık ya da ceviz (döğülmüş)
Kuru üzüm (ben üzüm reçeli kullandığım için üzüm koymadım)

Tüm baharatlar yarım bardak unla karıştırılıp harmanlanır. Kek malzemesi çatalla çırpılarak karıştırılır, aldığı kadar un, vanilya, kabartma tozu eklenip boza kıvamında bir hamur yapılır. Baharatlı karışımın dörtte üçü eklenip karıştırılır. Kalıba dökülüp kalan baharatlı karışım üzerine serpilir. 180 derecelik fırında 40 dakika kadar pişirilir. Afiyet olsuuun...
Not: Tarifinden esinlendiğim Sibel'in Kahvesi'ne teşekkürlerimle...



20 yorum:

  1. Kooossskocaman bir dilim isterim Nurşen. Bir de anlatırken öyle güzel anlatmışsınız ki tam tadı gelmiş :) Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zerrin keşke karşılıklı oturup yiyip içebilme imkanımız olsa, ne güzel olurdu.
      Çok teşekkürler, hem bu etkinlik hem güzel sözleriniz için...

      Sil
  2. ayol ben keki geçtim, tarfini bile yerim...O ne güzel bi tarifti öyle...

    YanıtlaSil
  3. Harikasınız, bir çırpıda, biraz da gülümsemeyle ne de güzel anlatmışsınız. Hayran oldum.

    YanıtlaSil
  4. ne olucak bu derken kek oluverdi bir anda ellerine sağlık....afiyet olsun

    YanıtlaSil
  5. merhaba
    ne güzel bir anlatıştır öyle bayıldımmmm :)
    elinize sağlık harikaa olmuş
    sevgilerimleee

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sağolun güzel sözleriniz için. Benden de sevgiler...

      Sil
  6. Vallahi aynı şehirdeyiz ve bu kadar bloger etkinliği yaptık. Ben nedne sizi hiç göremedim. Bu kek harika ramazançöreklerine benzemiş. O malzemeleri nalatış n ekadar güzeldi öyle. sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nursevin hanım yazları Ankara'da oluyorum, o nedenle etkinliklere katılamıyorum ben, pek haberim de olmuyor zaten. Çok teşekkürler güzel sözleriniz için...

      Sil
  7. çok güzel , bayıldım ellerine sağlık yaşasın #yemekfirtinasi :)) banada beklerim sevgiler http://www.seviminaskanasi.com/2013/12/catlak-mayali-pogaca-tarifi-catlayan.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolun, geleceğim blogunuza, sevgiler...

      Sil
  8. oo nefis görünüyor, ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  9. Her yorum gibi ilk söylenecek şey anlatım müthiş :)) kek harika , daha ne diyebilirim :)) Ellerine sağlık , sevgiler

    YanıtlaSil
  10. Sağolasınız, utandırdınız beni, mutlu ettiniz. Çok sevgiler...

    YanıtlaSil