.

.
.

26 Kasım 2013 Salı

ŞARKILI ÇORBA

Dışarda şakır şakır bir yağmur yağıyorsa, saat henüz 15.30 olduğu halde akşamın alacakaranlığı çökmüşse, ayaklar üşümeye başlamışsa, bilgisayar başında oturmaktan sıkılındıysa, üstüne bir de öksürülüyorsa her derde deva bir şeyler yapmak lazımdır diye düşünülür ve buğdaylı yoğurt çorbası yapmak üzere mutfağa gidilir. Yoğurt çorbasına olan aşkım dillere destandır, aramızda düzeylinin de ötesinde bir ilişki vardır, 7 gün, 24 saat, her mevsim, her öğün kendisiyle birlikte olmaktan büyük tat alır ve hastalık halinde ilk başvurulacaklar listesinin en başına yerleştiririm. O zaman başlasın işlem, bir de şarkı mırıldanırsan keyfi tam olur.

"Rüzgar uyumuş, ay dalıyor, her taraf ıssız"

Dolaptan 2 yumurta, süzme yoğurt kasesi ve tereyağ kabı çıkarılır. Un kutusu açılıp paket alınır. Yoğurt tencereye boşaltılır, üstüne 2 yumurta kırılır. Un paketinin ağzı açılıp göz kararı serpiştirilir. Yok öyle ölçü mölçü, her şey en pratiğinden yapılır. Bir miktar su ilave edilip el blenderiyle bızztlanır. Zırıltıyı bastırmak için şarkı az daha yüksek söylenir:

"Ölgün ışıyor varsa uzak bir iki yıldız"

Sıcak su için ketılın düğmesine basılır ve buzluktan haşlanmış buğdayla nohut çıkartılır. Miktarına bakıp az bulunur ve "hımm"-burası önemli, mutlaka "hımm" denecek-denilerek biraz da pirinç eklenmesine karar verilir. Tencere ocağın üstüne yerleştirilir ve karıştırmaya başlanır. Şarkıya devam edilir:

"Bak çıt bile yok, korkma benim bahçede yalnız"

Pratik çalışma dedik ya, kaynayan tencereye sıcak su ilave edilip karıştırmaya devam edilirken buğday, nohut ve pirinç yoğurtlu karışımla buluşturulur. Biraz daha pratik ve sağlıklı olması açısından yağı nane ve biberle yakıp sonradan ilave etmek yerine her üçü de pişme anında eklenir.  Tencerenin altı kısılır, şarkı bitirilir:

"Ey gözlerinin rengi kadar kalbi güzel kız"

Çorba tıkırdarken bir kahve içmek hoş olur düşüncesiyle kahve kavanozuna uzanılır.



Eh, şarkıyı hep benden dinlediniz, bir de Modern Folk üçlüsü'nden dinlemeye ne dersiniz:




Çorba pişiren, şarkı söyleyenleriniz çok olsun...


10 yorum:

  1. ayyyy canım istedi ki... namnamnam

    YanıtlaSil
  2. Bugün bizde de unsuz,nohutsuz cinsinden var. Bayılırım, hayat kurtarır..

    YanıtlaSil
  3. Benim de en sevdiğim çorba ve çok sevdiğim bir şarkı eşliğinde. Çok hoş...
    O çorbanın lezzetsiz olma ihtimali sıfırın altı bu durumda...
    Çorbayı ben de aynı şekilde yaparım yalnız ben soğuk su koyar ve fokurdayana kadar karıştırırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asucum normali soğuk su koyup karıştırmaktır zaten ama ben tembelim :) Başında karıştırmaktansa biraz soğuk suyla fokurdatıp sonra yavaşça sıcak suyu ekliyorum, hihoho yaşasın üşengeçlik :)

      Sil
  4. Bu çorbaya bayılırım ben, en sevdiğimdir. Ben de her daim içebilirim yaz, kış:),Ellerine sağlık leylağım, afiyetle, kulaklar da bayram ederken;)

    YanıtlaSil
  5. dün Bilge' de bu çorbadan sipariş etti, bende pişirdim ama yazıyı okuyunca kalas endamında pişirdiğimi fark ettim:))

    YanıtlaSil