.

.
.

29 Kasım 2013 Cuma

PAPATYALI GÜNLÜK


"Bahar olsun da seyredin
Nasıl süsler bayırları
Zümrüt rengi çayırları
Yüze güler o incecik
Gelin yüzlü papatyalar
Altın gözlü papatyalar"

Tevfik Fikret'in bu ünlü şiirini bilmeyen ve papatya sevmeyen çok az kişi vardır sanırım. Ben bayılırım mesela, şiirinden ziyade papatyaya. Şiiri babam söyler sık sık, bana onu hatırlatır sadece.  İlk dizesindeki gibi baharda gördüğüm her papatyanın peşinden koşarım ama bu hafta bizim semt pazarında bunları görünce şaşıp kaldım. Bu mevsimde kır papatyası, tıp çok ilerledi arkadaş:) Hemen kaptım tabii bir demet, şimdi mutfak masasının üstünde gelin gibi süzülüyorlar.

Sadece papatya değil, dün bizim pazar çiçek cenneti gibiydi, elimde sebze-meyveden çok çiçekle döndüm eve. Sarı ve mor kasımpatları, alacalı karanfiller, gerberalar, dört bir yanı süslüyorlar şimdi.

Aralık yaklaştı ya, benim mutfak cini ufaktan kapıyı tıklatmaya başladı. Dün Beste usulü portakal reçeli yapmak için ilk aşamayı tamamladım. Portakalları iyice yıkayıp halka halka kestim ve üzerini örtecek kadar suya koyup buzdolabına yerleştirdim. Bu akşam 2. aşamayı gerçekleştireceğim, o suyun içinde yarım saat kaynayıp soyunca tekrar buzdolabına girecekler.  Yarın onlar reçele, ayırdığım 2 portakal da kahveli liköre dönüşecekler. 3-4 hafta sonra da yılbaşı ritüelimizi gerçekleştirip uzak-yakın blogger dostlarımızın sağlığına içeceğiz. Artık bu olay gelenekselleşti, öyle ki sevgili Tijen'in "Her Güne Bir Yemek" isimli kitabının Aralık ayı bölümünde, 368. sayfada kayda bile geçti :) Reçelin tarifini merak ediyorsanız öyküsüyle birlikte şurada, bir TIK lütfen.

Erendiz Atasü'nün "Dün ve Ferda"sı beni hoşnut ederek bitti. Şimdi elimde ta Azerbeycan'dan, blog arkadaşım Leylək Xəlifə'dan hediye olarak gelen "Ve Dağlar Yankılandı" var. Azeri diline çevirisini de kendisi yapmış. Buradan bir kez daha teşekkür ediyorum. Yazarın daha önce  iki kitabını da okumuştum, bakalım bunu nasıl bulacağım.

Bizim buralar böyle, sizlerde ne var ne yok?

7 yorum:

  1. Selam Nurşen Abla.
    Bizim buralarda da soğuk iyice baş göstermeye başladı. Uzun zaman oldu reçel yapmayalı ve yazını okuyunca hemen aklıma düşüverdi.
    Bizde bebek alışverişleri yoğunlukta :)))
    Keyifli haftasonu, iyi akşamlar, öpüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sana bebek hazırlıklarında kolaylıklar ve sağlıkla kucağına almanı diliyorum Gülşahcım. Kendine dikkat et, hasta olmayasın havalar soğudu. Sevgiler...

      Sil
    2. Amin ve sağol Nrşen Abla.
      Öpüyorm, iyi pazarlar şimdiden:)

      Sil
  2. Papatyalarda mı serada yetişiyor yoksa?:)) Bir demet çiçek insana nasıl mutluluk veriyor değil mi? Ben de kendim için kasımpatı aldım bugün.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım sera Mihribancım. Kasımpatlarını gördüm, okudum daha doğrusu :)

      Sil
  3. Ben çok beğendiğim için dilimize çevirdim, siz de okuyup beğenirsiniz umarım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bitirmek üzereyim ve cidden çok beğendim, bir kez daha teşekkürler...

      Sil