.

.
.

11 Ekim 2012 Perşembe

PORTAKALI SOYDUM, BAŞUCUMA KOYDUM 4


Bu sabah festivale filmle değil "Türkiye Mizah Zirvesi" kapsamındaki panellerden ilkiyle başladım. Prof.Dr. Bilal Arık'ın moderatör olduğu panelde Dr.Şenol Bezci, Cihan Demirci ve Güven Bilge konuşmacı olarak yer alıyorlardı. Lakin izleyeceğim filmin başlama saati yaklaştığı için çok fazla kalamadım ve diğer oturumlara da katılamadım. 

Panelden koşaradım diğer sinemaya yollandım, "Saba" filmi için salona girmeye hazırlandığımda gösterimin teknik bir arıza nedeniyle iptal edildiğini öğrendim. Böylece paneli de kaçırmış oldum, diğer seans başlayana kadar arkadaşımla Kahve Dünyası'nda kahve içip limonlu cheesecake yiyerek vakit geçirdik ve sonra "Akkyz" isimli Kazak filmini seyretmek üzere salona döndük. Döndük dönmesine de film pek filme benzemiyordu, gördüklerim içinde en tatsız olanıydı diyebilirim. Neyse ki izlediğim son film iptal edilen filmi de, "Akkyz"ı da unutturdu. Dünyaca ünlü Macar yönetmen Istvan Szabo'nun son yapımı "Kapı"yı, kendisinin de katılımıyla izledik. Rahatlıkla bu yıl izlediğim en güzel filmdi diyebilirim.  Magda Szabo'nun yazdığı "Kapı" romanını birkaç yıl önce okumuş ve çok beğenmiştim, bu yıl filme çekildiğini duyunca çok heyecanlandım, festivalde en çok izlemeyi istediğim gösterimdi ve yanılmamışım. Romanın aslına sadık kalınarak çekilmiş film çok güzel, evin hizmetçisi "Emerenc"i canlandıran Helen Mirren'in oyunu ise olağanüstüydü.


İzleyiciler arasında Melike Demirağ, Zeynep Oral, Yaprak Dökümü'nün Damat Tahsin'i Ahmet Saraçoğlu da vardı. Film sona erince yönetmen Istvan Szabo izleyicilerden gelen soruları cevapladı ve yönetmenlikteki başarısının yanısıra alçakgönüllülüğü ile de kalpleri fethetti.



Filmin başarısının yönetmenden ziyade oyunculara ait olduğunu üstüne basa basa defalarca tekrarlayan Szabo aynı zamanda uluslararası jüriye de başkanlık yapmıştı. Hasılı bu şahane yapımı yönetmeni ile aynı salonda izlemek benim için hayat ağacından lezzetli bir meyva koparıp yemekle eşdeğerdi. Umudum bu meyvaların sayısını arttırabilmekte. Yarın festivalin son gününde görüşmek üzere muhabiriniz iyi akşamlar diler:)

3 yorum:

  1. Muhabirlik çok başarılı. Kıskançlıkla ve merakla bekliyoruz son günü de. :)

    YanıtlaSil
  2. Aman Allahım, Kapı'nın filmi mi çekilmiiiş?
    En kısa zamanda izlemeliyim.
    Nerden bulurum ki, nerden nerden??!!!
    Off Ablam, bu seneki festival başladığından beri ilk defa kıskandım seni.
    Çok sevdiğim bir kitap olmuştu Kapı. SelginGB sağolsun, onun blogta görüp okumuştum. Yaa ben şimdi bu filmi izleyemezsem çatlarım...

    YanıtlaSil
  3. Bu değerli an'ı bir anı olarak biriktirmeyi başaran kaç insan vardı acaba o salonda?
    Hakikaten büyük keyif almış olmalısınız, ben bile yaşadım nerdeyse taaa burdan.
    Sevgiler

    YanıtlaSil