.

.
.

2 Şubat 2010 Salı

MÜZEYYEN SENAR

"Gecenin matemini aşkıma örtüp sarayım
Gittin artık, seni ben nerde bulup yalvarayım"


Ben demiyorum, Müzeyyen ablamız diyor. Bu karanlık, zaman zaman yağışlı, sıkıntılı Ankara gününde sabahtan beri kaçıncı dinleyişim bilmiyorum Müzeyyen Senar'ı. Kadın bir "Ah" çekiyor, sanırsın kalbine bıçak saplanmış. Eski kayıtlar bunlar, pek elektronik zımbırtı girmemiş sazların arasına, o yüzden daha doğal ve iç yakıcı. Bıkana kadar kesintisiz dinlemek niyetindeyim. Her yönüyle takdir ettiğim bir sanatçıdır; sesi, yorumu, repertuarı, hayata bakışı, mert, ödünsüz, külhan tavrı, hiç yaşlanmayan ruhu. Şimdi hasta olması ve o muhteşem sesi kullanamaması ne yazıktır. Geçen yıl Radi Dikici tarafından kaleme alınmış anılarını okumuştum. Kitabın kaleme alındığı zaman 85 yaşında olmasına rağmen müthiş hafızasıyla en ince ayrıntıları bile hatırlayarak bilgi vermiş yazara, mesela ilk okuduğu şarkı:

"Gönlümü dûçar eden bu hâle hep
Kâre gözlüm, kâre bahtımdır sebep

Ettiğim âh-ı figâne rûz- u şeb

Kâre gözlüm kâre bahtımdır sebep"


Çocukluk yıllarında bir süre konuşamadığını, sonrasında kekeme kaldığını biliyor muydunuz? Ya standartlar dahilinde çok güzel olmayan fiziğine rağmen çok kişinin kalbini çaldığını? Bestekar Zeki Arif Ataergin, Şehnaz makamındaki şu şarkısını onun için bestelemiş:

"Beni ateşlere salan, o kapkara siyah gözler
Beni çılgın gibi yakan o tatlı sözler, gülen yüzler

Hayatımda sana kanmak nasip olmaz ise eğer

Kapansın, perde çekilsin, cihan sensiz hiçe değer"


"Ben şarkı söylemiyorum, güfteyi anlatıyorum" diyor Müzeyyen Senar. Keşke daha uzun yıllar anlatabilseydi. İyi ki banda alınmış kayıtları, CD leri var, o muhteşem sesi her daim dinleyebilme şansına sahibiz. Klasik Türk Müziğinin en büyük seslerinden biri olan "Cumhuriyet'in Diva"sının kalan ömrünü sağlıkla geçirmesi dileğiyle...

6 yorum:

  1. Bu sanıyorum TRT Müzik Dairesi Başkanlığının çalışmalarındsan biri. Biz Müzeyyenle büyüdük. Sanırım TSM. ni sevip de onun yorumunu sevmeyen bir kul olacağını sanmıyorum. Bahsettiğin kitabı hemen edimek isterim çünkü büyük sanatçıların yaşamını okumak çok hoş.
    Öptüm Leylak' cım...

    YanıtlaSil
  2. Asucum TRT kaydı değil, Universal Müzik 1934-1996 arası bazı şarkıları "Saklı Kayıtlar" adıyla CD yapmış ve bir kitapçıkla birlikte sunmuş, çok güzel şarkılar var. Kitabın adı "Cumhuriyetin Divası Müzeyyen Senar", yazarı Radi Dikici.
    Sevgiler yolluyorum...

    YanıtlaSil
  3. yazdığım yorumları bir türlü ekleyemiyorum.çıldıracağım.bakalım bu çıkaca mı?bir ki üç deneme,deneme.ben de müzeyyen senarı çok severim.şarkıları söylemez yaşar adeta.

    YanıtlaSil
  4. Rahmetli annem de çok sever,dinler ve çok da güzel söylerdi...Ben sayesinde Müzeyyen Senarlar,Zeki Mürenlerle büyüdüm ve hepsini çok sevdim...Ömrü uzun olsun...
    Günümüz 'sanatçı?'larını düşününce çok büyük değerler onlar...

    YanıtlaSil
  5. Müzeyyen Senar kaç kişi kaldı O'nun gibi sese ve donanıma sahip olan?
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  6. Şu anda İzmir'de dinleniyor.Allah sağlık,sıhhat versin.Büyük diva!

    YanıtlaSil